REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Darbo partijos frakcija ragina prezidentą Valdą Adamkų nepritarti Gedimino Černiausko kandidatūrai į sveikatos apsaugos (SA) ministrus. Argumentuojama, kad G. Černiausko reputacija nėra nepriekaištinga, prikišamas jo neveiksnumas einant SA viceministro pareigas bei spėjamai artimi ryšiai su farmacijos kompanijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos frakcijos seniūnė Virginija Baltraitienė portalui „Balsas.lt“ teigė, kad kiti socialdemokratų prezidiume svarstyti pretendentai yra tinkamesni užimti SA postą nei G. Černiauskas. Primename, kad LSDP teigimu, buvo renkamasi iš penkių kandidatūrų. Kaip kandidatai buvo minimi krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo narė Vilija Vertelienė, LSDP Sveikatos komiteto pirmininkas Jonas Kairys ir Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktorius Juozas Raistenskis.

REKLAMA

„Mes žinome, kad buvo kalbama apie kitus kandidatus, ir jie yra tinkamesni, kuriuos ten svarstė“, - sakė „darbiečių“ frakcijos seniūnė.

Kaltinimai...

Darbo partijos frakcijos tvirtinimu, prezidentas turėtų atsižvelgti į žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie netinkamą G. Černiausko elgesį. Teigiama, esą dirbdamas šalies premjero patarėju, G. Černiauskas ir vienos farmacinės bendrovės direktorius, būdami neblaivūs, nederamai elgėsi viešoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

V. Baltraitienė taip pat argumentuoja, kad G. Černiauskas yra nuveikęs mažai naudingų darbų sveikatos apsaugos srityje. Anot seniūnės, „kai žmogus tiek metų dirba, ir jokių darbų konkrečių nėra padaryta, kad pasikeistų situacija sveikatos sistemoje, tai manome, kad žmogus tikrai nėra tinkamas“.

Darbo partijos frakcijos seniūnės pavaduotoja Dangutė Mikutienė buvo dar kategoriškesnė. Anot jos, G. Černiauskas neturėtų eiti ir viceministro pareigų. „Man nesuprantama, kaip toks žmogus gali prisiekti Lietuvos Respublikai, padėjęs ranką ant šalies Konstitucijos. Mano manymu, jis nevertas ne tik sveikatos apsaugos ministro, bet ir viceministro posto“, - teigiama „darbiečių“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Mikutienė tvirtina, kad G. Černiauskas yra pernelyg susijęs su kai kuriomis farmacijos kompanijomis. „Jo ryšiais su farmacijos kampanijomis jau seniai turėtų susidomėti Specialiųjų tyrimų tarnyba“, - tikina D. Mikutienė.

„Apgailestauju, kad iš visų galimų kandidatų socialdemokratai pasirinko patį blogiausią“, — nukirto D. Mikutienė.

Prognozuoti, ar prezidentas atsižvelgs į „darbiečių“ raginimą, V. Baltraitienė nedrįso. „Mes savo nuomonę išreiškėm, o prezidento valia, kaip jis pasielgs“, - sakė ji portalui.

REKLAMA

...nepagrįsti?

Seimo pirmininkas, socialdemokratų frakcijos Seime ir LSDP prezidiumo narys Česlovas Juršėnas trumpai ir tiesiai atsakė į „darbiečių“ pareiškimą. Jo teigimu, kaltinimai „nėra pagrįsti arba nėra tokie rimti, kaip jie išpučiami“.

Č. Juršėnas negalėjo pasakyti, kodėl Darbo partijai neįtiko G. Černiausko kandidatūra. „Ar jiems netinka apskritai, kad socialdemokratas, ar jiems netinka šitas žmogus, ar jiems geriau situacija, kai yra laikinumas, kai pareigas eina ministrė (V. Blinkevičiūtė - aut.), kuri ir taip eina pakankamai sunkų darbą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje“, - dėstė socialdemokratas.

REKLAMA

Prezidentas praėjusią savaitę leido suprasti, kad jam priimtina į SA ministrus pasiūlyta G. Černiausko kandidatūra.

„Pats tiksliausias yra skyrimas žmogaus, kuris jau yra ministerijoje, turi pasitikėjimą, turi administracinę patirtį“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė V. Adamkus, pridūręs, kad G. Černiauskas šiuos kriterijus atitinka.

Po šiandien vykusio G. Černiausko ir V. Adamkaus susitikimo, prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė teigė, kad „prezidentas šiandien dar turi laiko prieš apsispręsdamas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokalbio metu buvo kalbama apie darbus, kuriuos būsimasis ministras turėtų atlikti iki rudenį įvyksiančių Seimo rinkimų. Buvo aptariami planai formuoti vaistų kainų politiką ir užtikrinti galimybes žmonėms įsigyti medikamentų už prieinamą kainą, ketinimai sustiprinti valstybinės vaistų kontrolės tarnybą, siūlomo papildomo sveikatos draudimo modelio projektas.

Šiandien vakare V.Adamkus išvyksta vizito po Lotynų Amerikos šalis, todėl jei nuspręstų skirti G. Černiauską ministru, dekretą dėl jo prezidentas turėtų pasirašyti prieš išvykdamas į kelionę.

REKLAMA

Be to, ministro pareigas G. Černiauskas pradėtų eiti tik po priesaikos Seime, o pratęsus Seimo sesiją, parlamento posėdžiai vyks tik dvi dienas - pirmadienį ir antradienį.

Prezidentui nutarus neskirti G. Černiausko ministru, naujojo SA ministerijos vadovo paskyrimo klausimas tikriausiai nusikeltų rugsėjui, kai parlamentas susirinks į rudens sesiją.

***

Penktadienį premjeras Gediminas Kirkilas pateikė prezidentui kandidatą į sveikatos apsaugos ministrus - dabartinį SA viceministrą socialdemokratą G. Černiauską.

G. Černiauskas SA viceministro pareigas ėjo nuo 2007 m. gruodžio mėn. Šių metų birželio pabaigoje, atsistatydinus SA ministrui Rimvydui Turčinskui, viceministras, kaip politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas, atsistatydino kartu. Laikinai einanti SA ministro pareigas Vilija Blinkevičiūtė jį vėl paskyrė į tas pačias pareigas. Viceministru G. Černiauskas buvo ir 2001–2004 m.

REKLAMA

G. Černiauskas 2007 m. sausį – lapkritį dirbo Ministro Pirmininko G. Kirkilo patarėju SA politikos klausimais.

SA ministro postas liko laisvas, kai iš pareigų atsistatydino R. Turčinskas. Atsistatydinimo pareiškimą premjerui jis įteikė birželio 18 d.

R. Turčinskas nusprendė atsistatydinti po prezidento V. Adamkaus išreikštos kritikos - šalies vadovas suabejojo, ar ministras geba kontroliuoti jam pavaldžias institucijas. Ministrui buvo priekaištaujama, kad jo paskirta Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkė Aurelija Kulčickienė-Gutienė įsivėlė į korupcijos skandalą. Specialiųjų tyrimų tarnybai pateikus įtarimus piktnaudžiavus tarnybine padėtimi ir padarius finansinių pažeidimų, ji buvo nušalinta nuo pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Turčinskas buvo kaltinamas dar ir tuo, jog perdavė Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialą privačiai uždarajai bendrovei „Kraujo donorystės centras“ bei pirko greitosios pagalbos automobilius ir medicininę įrangą ženkliai didesnėmis nei rinkos kainomis.

Pagal įstatymus, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų