REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Britanijoje nebeliko JAV branduolinių ginklų: amerikiečiai toliau mažina savo branduolinį arsenalą Europoje. Manoma, kad dabar NATO bazėse Europoje tėra tik 150 – 240 JAV atominių bombų.

REKLAMA
REKLAMA

Branduolinių ginklų problemas nagrinėjančios JAV nevyriausybinės organizacijos „Federation of American Scientists“ (FAS) duomenimis, iš D. Britanijos slapčiomis buvo išgabenti visi iki šiol ten saugoti JAV branduoliniai ginklai. Nors JAV vyriausybė nepaskelbė jokio oficialaus pranešimo, šį faktą FAS patvirtino keli nepriklausomi šaltiniai.

REKLAMA

Manoma, kad daugiau nei 100 JAV branduolinių ginklų šią vasarą buvo išgabenti iš D. Britanijos Karališkųjų karinių oro pajėgų bazės Lakenheathe, esančioje už 112 km nuo Londono. Šioje bazėje dislokuotas 48-asis JAV karinių oro pajėgų pulkas.

Pirmą kartą po daugiau nei 50 metų, kai 1954-ųjų rugsėjį į D. Britaniją buvo atvežtos pirmosios JAV atominės bombos, šalyje liko tik nuosavų branduolinių ginklų arsenalai.

REKLAMA
REKLAMA


JAV branduoliniai ginklai Europoje (FAS iliustr.)

Šis JAV branduolinio arsenalo NATO šalyse mažinimas – jau trečiasis pastarąjį dešimtmetį. 2005 m. JAV branduoliniai ginklai buvo išvežti iš Ramsteino karinių oro pajėgų bazės Vokietijoje, o 2001 m. – iš NATO bazės Graikijoje. Tai, kad per mažiau nei 10 metų iš 3 NATO bazių Europoje buvo išvežti JAV branduoliniai ginklai, paneigia teiginius, neva amerikiečiai Europoje didina branduolinį arsenalą, pastebi FAS ekspertai.

Branduolinių bombų išvežimas iš NATO arsenalų Lakenheathe reiškia, kad JAV branduoliniai ginklai šiuo metu dislokuojami tik 6 karinėse bazėse Europos teritorijoje. Tai dvi JAV Karinių oro pajėgų bazės – Aviano bazė Italijoje ir Incirlik bazė Turkijoje – ir 4 nacionalinės Belgijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Italijos karinės bazės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors branduolinių ginklų skaičius NATO bazėse laikomas paslaptyje, ekspertų manymu Europoje liko apie 150 – 240 B61 tipo JAV branduolinių bombų. Du trečdaliai jų yra NATO pietinio flango arsenaluose.

FAS teigimu šiuo metu JAV branduoliniai ginklai yra dislokuoti Belgijoje (10 – 20 bombų Kleine Brogel bazėje), Vokietijoje (10 – 20 bombų Büchel bazėje), Nyderlanduose (10- 20 bombų Volkel bazėje), Italijoje (50 bombų Aviano ir 20 – 40 Ghedi Torre bazėse) bei Turkijoje (50 – 90 bombų Incirlik bazėje).

Kodėl JAV ir NATO nusprendė tokį žymų branduolinio arsenalo sumažinimą Europoje išlaikyti paslaptyje, nėra visiškai aišku, teigia FAS ekspertai.

Šių metų vasarį JAV Gynybos departamentas paskelbė lig tol įslaptintas JAV karinių oro pajėgų atlikto vidinio tyrimo išvadas. Jose teigiama, kad branduolinių ginklų saugojimas Europoje neatitinka JAV kariuomenėje nustatytų saugumo reikalavimų. Kai kurių šaltinių duomenimis, atlikus tyrimą JAV Gynybos departamentas nusprendė išformuoti mažiausiai vieną JAV branduolinių ginklų arsenalą prižiūrintį padalinį Europoje, o žemyne likusius branduolinius ginklus sutelkti keliose bazėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų