REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Valdas Adamkus bei Lechas Kaczynskis sekmadienį drauge dalyvaus renginiuose, skirtuose S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą 75-osioms metinėms paminėti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, minėjimo renginiai vyks Lenkijos Pščelniko, Myslibužo ir Šcecino miestuose.

Pasak pranešimo, Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Pščelnike susitiks su Tarptautinės jaunimo stovyklos „Lituanika-75“ dalyviais, dalyvaus šv.Mišiose S.Dariaus ir S.Girėno memoriale.

REKLAMA

Prezidentas V.Adamkus taip pat lankysis S.Dariaus ir S.Girėno muziejuje, Myslibuže lakūnų vardu pavadintame skverelyje prezidentas atidengs atminimo lentą ir paminklinį akmenį, susitiks su Lenkijos lietuvių bendruomenės atstovais.

Šcecine V.Adamkus dalyvaus atminimo lentos pašventinimo ir atidengimo šio miesto katedroje ceremonijoje.

1933 metų liepos 15 dieną Steponas Darius ir Stasys Girėnas lėktuvu „Lituanika“ iš Niujorko išskrido į Kauną ir per 37 valandas sudėtingomis oro sąlygomis, be radijo ryšio prietaisų perskrido Atlanto vandenyną.

Iki Kauno likus 650 kilometrų lakūnai žuvo prie Pščelniko kaimo (tuomet Vokietija, dabar Lenkija) lėktuvui patyrus avariją. Jos priežastys nėra visiškai aiškios. Oficialiai pranešta, kad avarija atsitiko dėl audros ar motoro gedimo. Egzistuoja versija, kad lėktuvą pašovė vokiečiai, palaikę jį priešu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų