REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos teisingumo teismas (ETT) nusprendė, kad klaipėdietė Inga Rinau, kovojanti dėl teisės auginti dukrą, privalo vykdyti vokiečių teismo sprendimą ir grąžinti vaiką tėvui, pranešė Lietuvos radijas.

REKLAMA
REKLAMA

Į ETT, sprendimą priėmusį ypatingos skubos tvarka, kreipėsi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Tai pirmasis ETT sprendimas dėl dviejų Europos Sąjungos valstybių teismų galių tokioje situacijoje.

REKLAMA

2006 m. liepą L.Rinau motina, gavusi mergaitės tėvo leidimą, išvažiavo su dukra į Lietuvą, iš kur pranešė nežadanti sugrįžti.

Kadangi motina turėjo mergaitės tėvo sutikimą ribotam laikui (dviem savaitėms) išvežti mergaitę, teismai pripažino, kad jos išvežimas yra teisėtas, tačiau mergaitės laikymas Lietuvoje be tėvo sutikimo ir pasibaigus nustatytam terminui esą neteisėtas.

Vaiko globos klausimų Lietuvos teismai šioje byloje nesprendė - tai Vokietijos teismų kompetencija.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos apygardos teismas 2006 m. gruodį atsisakė išduoti leidimą grąžinti mergaitę į Vokietiją. Šį sprendimą 2007 m. kovą panaikino Lietuvos apeliacinis teismas ir nurodė mergaitę perduoti į kilmės šalį Vokietiją iki balandžio vidurio.

Po šios Apeliacinio teismo nutarties įvairiuose šalies teismuose vienerius metus buvo bylinėjamasi dėl proceso atnaujinimo, Vokietijos sprendimo nepripažinimo ir pan.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šių metų pradžioje prašymus dėl proceso atnaujinimo perdavė Klaipėdos apygardos teismui nagrinėti iš naujo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nagrinėdamas šį klausimą Aukščiausiasis Teismas taip pat buvo sustabdęs minimos 2007 m. kovo 15 d. Apeliacinio teismo nutarties vykdymą. Tačiau Klaipėdos apygardos teismas prašymus dėl proceso atnaujinimo atmetė.

Šio balandžio pabaigoje teismas atmetė pusantrų metų su sutuoktiniu dėl dukros globos kovojančios I.Rinau prašymą atnaujinti bylos nagrinėjimą.

Mažametės L.Rinau byla susidomėjo ir Europos Komisija (EK), kuri prašo Lietuvos atsakingų institucijų pateikti informaciją apie kai kurias šios bylos nagrinėjimo aplinkybes. EK atsiuntė paklausimą, prašydama suteikti informacijos apie L.Rinau bylą.

REKLAMA

Teisingumo ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Kęstutis Saldžiūnas yra sakęs, kad EK rašto esminis klausimas - ar Lietuvos valdžios institucijos veikia besilaikydamos Europos Sąjungos teisės.

Teisingumo ministerijos specialistai šiuo metu rengia atsakymą EK.

BNS žiniomis, EK L.Rinau byla susidomėjo gavusi mergaitės tėvo Vokietijos piliečio skundą. Komisija klausia, dėl kokių priežasčių nevykdomi Vokietijos ir Lietuvos teismų sprendimai.

Lietuvos oficialiųjų žinybų atstovai neigia prielaidas, esą šie EK klausimai gali būti susiję su ketinimais pradėti vadinamąją pažeidimų procedūrą prieš Lietuvą dėl teismų sprendimų nevykdymo.

Jei tokia pažeidimų procedūra būtų pradėta ir būtų priimtas šaliai nepalankus sprendimas, valstybei tai grėstų finansinėmis baudomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų