REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vertindami ketverius Valdo Adamkaus kadencijos metus politikai ir apžvalgininkai pabrėžia, kad jam pavyko grąžinti autoritetą prezidento institucijai, tačiau vidaus politikoje pasirinktas stebėtojo vaidmuo, rašo "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Rytoj sukanka ketveri metai, kai V.Adamkus antrą kartą buvo inauguruotas Lietuvos prezidentu. Šalies vadovo postą jis perėmė laimėjęs pirmalaikius rinkimus po Lietuvą sukrėtusios Rolando Pakso apkaltos.

REKLAMA

Daugelis iki šiol prisimena iškilmingai skambėjusius V.Adamkaus pažadus didinti Lietuvos konkurencingumą Europos Sąjungoje (ES), būti visų Lietuvos žmonių, o ne kurių nors partijų, politinių jėgų ar socialinių sluoksnių prezidentu.

Dirbti buvo sunkiau.

"Ketveri antrosios prezidento V.Adamkaus kadencijos metai parodė, kad Herakleitas buvo teisus sakydamas, jog negalima dukart lipti į tą pačią upę. Nors prezidentas ir labai stengėsi tai padaryti, iš tiesų jam geriausiai pasisekė tuose baruose, kurie daugiausia priklausė nuo tiesioginių konstitucinių jo galių. Pirmiausia - užsienio politikoje, - V.Adamkaus veiklą apibūdino istorikas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Egidijus Aleksandravičius. - Europinis Lietuvos prezidento darbų pripažinimas yra rimtesnis liudijimas nei daugelis pagiežingų Lietuvos žiniasklaidos bandymų sumažinti V.Adamkaus nuopelnus."

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu politologas Algis Krupavičius mano, kad šios kadencijos laikotarpiu V.Adamkus yra pasyvesnis ne tik vidaus, bet ir užsienio politikoje. "Tai liudija vienas paprastas faktas: ES viršūnių susitikimuose Lietuvai dažniau atstovauja premjeras negu prezidentas", - kalbėjo jis.

Nors V.Adamkui, anot A.Krupavičiaus, pavyko didžiąja dalimi grąžinti prezidentūrai autoritetą, vis dėlto jis nebebuvo toks populiarus kaip per pirmąją kadenciją. "Apskritai pirmosios kadencijos metais prezidentūra nebuvo įtraukta į didesnius politinius skandalus, o dabar to nepavyksta išvengti", - pažymėjo politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pragmatiška ramybė

Opozicinės Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus manymu, prezidentui V.Adamkui, nors būta įvairių situacijų, pasisekė išlaikyti nemažą autoritetą. "Galiu pakartoti, kad kartais prezidento pozicijai ne visiškai pritardavau, galbūt šalies vadovui nebepakakdavo per pirmąją kadenciją turėto ryžto kovoti su vienomis ar kitomis blogybėmis. Kartais atrodydavo, kad jis tiesiog ieško ne problemų sprendimo, o pragmatiškos ramybės", - dėstė A.Kubilius.

Tai, jog pastaruoju metu V.Adamkus dažniau būna pasyvus stebėtojas ir vertintojas, pažymi ir kitų Lietuvos politinių partijų lyderiai. "Jis tapo labiau procesų vertintoju nei jų formuotoju", - svarstė Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

REKLAMA

V.Adamkaus rėmėja per 2004 metų rinkimus laikytos Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderis Artūras Zuokas įsitikinęs, kad pirmoji prezidento kadencija buvo kur kas stipresnė ir pažangesnė. Liberalcentristų vadovo teigimu, dabar prezidentui ir jo komandai nepavyko įgyvendinti svarbiausio tikslo: tapti ateities vizijos kūrėjais, vienijančiais geriausius Lietuvos protus valstybės labui. "Deja, prezidentūra nevirto tokia vieta. Tam tikru požiūriu nemaža dalis įtampos ir nereikalingų nesusipratimų kyla iš prezidento aplinkos, tiesiog siekiant sukurti tam tikrą dalyvavimo vidaus politikoje įvaizdį", - sakė LiCS vadovas.



Oponentų kritika

REKLAMA

Ne kartą V.Adamkaus kritikuotos Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, galėjęs būti vienas dosniausių V.Adamkaus rėmėjų, tikina dabartinį šalies vadovą 2004-aisiais laikęs tinkamiausiu kandidatu eiti šias pareigas. "Dabar situacija valstybėje nepavydėtina. Manau, tai priklauso ir nuo prezidento", - aiškino "darbiečių" lyderis.

Jis mano, kad šalies vadovas nepildo pažado būti visiems lygiai teisingas. "Prezidentas, kaip moralinis autoritetas, turėtų paraginti politikus tarnauti visiems be išimties. Tokio raginimo iš jo negirdžiu. Kita vertus, žalos valstybei jis irgi nedaro - geras žmogus, ir tiek", - kalbėjo V.Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Adamkui priverstas postą užleisti nušalintasis prezidentas R.Paksas, partijos "Tvarka ir teisingumas" vadovas, taip pat aiškina nematąs, kad prezidentas vykdytų rinkimų pažadą atsigręžti į paprastą žmogų. "Susidaro įspūdis, jog V.Adamkus kaip niekada vertina situaciją valstybėje "iš šono", lyg būtų pašalinis teisėjas, o ne valstybės vadovas, neprisiima nei asmeninės atsakomybės, nei galimybės daryti įtaką procesams", - samprotavo R.Paksas.

Pasigenda dėmesio

Valdančiajai koalicijai priklausančios Valstiečių liaudininkų sąjungos vadovė, žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė mano, kad prezidentūra dirba įprastu ritmu. K.Prunskienė, pati konkuravusi su V.Adamkumi dėl prezidento posto, dabartinio šalies vadovo veikloje pasigenda susitikimų su partijų lyderiais, ypač - su valdančiosios koalicijos partneriais.

REKLAMA

Kur kas griežčiau V.Adamkaus veiklą vertina taip pat prezidento posto siekęs dabartinis valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis. "Manau, kad V.Adamkus, kalbant apie ES politiką, nepataiko į kontekstą, kurio reikia Lietuvai. Šalies viduje prezidentas pigiai politikuoja peržengdamas savo kompetencijos ribas, - šnekėjo V.Andriukaitis. - Galima būtų paklausti, kas svarbiau: ar nacionalinis saugumas, už kurį prezidentas tiesiogiai atsakingas, bet kurį vykdo įsiveldamas į žodžių karą su Rusija, ar įvairios jo inicijuojamos pataisos, prasilenkiančios su Vyriausybės programa, įstatymais, Seimo sprendimais?"

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų