REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos energetikos giganto „Total“ vadovas sako neinvestuosiąs į Iraną dėl pernelyg didelės rizikos regione.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša ketvirtadienio „BBC, Prancūzijos energetikos milžinė „Total“ turėjo planų pietiniuose Irano regionuose  plėtoti naftos telkinius, tačiau kompanijos vadovas Christophe de Margerie „Financial Times“ patikino to nedarysiąs.

REKLAMA

Ch. de Margerie šitaip pareiškė dieną po to, kai Iranas į orą paleido gausybę bandomųjų raketų.

Ne gana to, pastarosiomis savaitėmis Iranas paaštrino ir įtemptus santykius su Izraeliu bei Jungtinėmis Amerikos Valstijomis dėl savo branduolinių ambicijų.

Analitikai sako, kad toks Prancūzijos žingsnis suduos rimtą smūgį Irano energetikos pramonei.

Kaip pagrindinį argumentą, dėl ko nutarta nebeinvestuoti į Iraną, Ch. De Margerrie įvardina riziką.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien  mums būtų pernelyg rizikinga investuoti į Iraną, kadangi žmonės sakys, jog „Total“ dėl pinigų gali padaryti viską“, - „Financial Times“ teigė Prancūzijos energetikos kompanijos vadovas.

Trečiadienį Iranas paleido keletą raketų, galinčių pasiekti Tel Avivą.

Irano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad iš viso į orą buvo paliestos devynios  Shahab – 3 raketos, galinčios pasiekti taikinį už 2 tūkst. kilometrų.

Irano revoliucinių oro pajėgų vadovas Gen Hossein Salami viešai sako, kad šie raketų išbandymai pademonstravo „Irano nusistatymą ir galią priešų atžvilgiu, kurie pastarosiomis savaitėmis grasino Iranui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu valstybinė Irano žiniasklaida jį citavo tvirtinant, jog „Mes rankų nenuleidžiame nuo gaiduko, o raketos visada paruoštos šauti“.

Teheranas jau anksčiau testavo Shahab – 3, tačiau paskutinis išbandymas sukėlė įtampą visame regione.

Devynios raketos Shahab-3, kurios gali skrieti 2 tūkst. kilometrų, buvo paleistos iš atokios Irano dykumos. Irano valstybinė spauda atvirai didžiuojasi tuo, kad šios raketos gali pasiekti pagrindinio priešo Izraelio teritoriją.

Kaip buvo teigiama spaudoje, pagrindinis raketų bandymo tikslas buvo parodyti priešams, kurie per paskutines kelias savaites negailėjo priešiškos retorikos Teherano atžvilgiu, Irano ryžtą ir galią. „Mes esame pasiryžę ginti Irano tautos integralumą“ – buvo pareiškęs G.H. Salami.

REKLAMA

Trečiadienį buvo išbandytos ir trumpesnio nuotolio raketos. „Mūsų raketos yra pasiruošusios itin tiksliai iššauti bet kuriuo metu į bet kurią vietą“ – kalbėjo H. Salami.

 BBC korespondentai teigia, kad tokie Irano veiksmai yra aiškus perspėjimas ir grasinimas Vakarams.

Irano vyriausiojo lyderio padėjėjas yra pareiškęs, kad Teheranas yra pasirengęs smogti Tel Avivo miestui Izraelyje. Be to, Iranas graso uždaryti ir Hormuzo sąsiaurį, kuriuo transportuojama didžioji dalis pasaulio naftos.

Tiesa, pats Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas teigia, kad Iranas neturi jokio noro atakuoti Izraelį ir tai darys tik pastarojo agresijos atveju.

Vašingtonas jau pasmerkė Teherano veiksmus ir dar kartą paragino Iraną sustabdyti savo branduolinę programą.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų