REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice antradienį Prahoje su kolegomis iš Čekijos pasirašė susitarimą dėl dalies prieštaringai vertinamo priešraketinio gynybos skydo įkurdinimo šioje šalyje, skelbia BBC. Kaip žinia, Čekijoje bus įkurdinta radarų bazė.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nors susitarimas dėl radarų sistemos dislokavimo jau yra pasiektas, tačiau nesutarta dėl JAV karių, atvyksiančių į Čekiją, statuso. Be to, pasipriešinimas priešraketiniam skydui Čekijos piliečių tarpe yra ganėtinai didelis. Teigiama, kad peticiją prieš skydą jau pasirašė daugiau nei 100 tūkst. čekų, o opozicinės partijos reikalauja surengti referendumą. Be to, JAV ir Čekijos Vyriausybių sutartį dar turės patvirtinti ir šalies parlamentas.

REKLAMA

Negana to, Vašingtonui niekaip nepavyksta susitarti ir su Lenkija, kurioje iš pat pradžių buvo planuota įkurdinti raketų perėmėjų bazę. Dabar JAV pamažu jau dairosi alternatyvios vietos šiai bazei įkurdinti.

Priminsime, kad priešraketiniam gynybos skydui Vidurio Europoje itin priešinasi Rusija, kurie teigia, kad taip yra siekiama neutralizuoti jos branduolinio atgrasymo sistemą. Nors JAV ir Rusijos prezidentai buvo susitikę jau ne kartą, tačiau bendro sutarimo dėl skydo pasiekti kol kas nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų