REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso tyrimų agentūra (NASA) paskelbė galutinį savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių skrydžių tvarkaraštį, pranešė „Houston Chronickle“.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis iš jų pakils į orbitą 2010 m. gegužės 31 dieną – 4 mėnesiais anksčiau, nei buvo planuojama.

REKLAMA

Po 2003 m. įvykusios NASA erdvėlaivio „Columbia“ katastrofos prezidentas G. W. Bushas nurodė NASA atsisakyti nesaugiais laikomų daugkartinio naudojimo erdvėlaivių. Baltieji rūmai buvo nurodę galutinį tokio sprendimo terminą – 2010 m. rugsėjo 30 d. Ši data buvo pasirinkta norint užbaigti Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) montavimo darbus.

Šiemet NASA erdvėlaiviai į TKS buvo atskridę 3 kartus. Pagal naująjį tvarkaraštį šiemet liko dar 2 skrydžiai. Kitais metais suplanuoti 5 erdvėlaivių skrydžiai, o 2010- aisiais – vos 3.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Kongresas dar svarsto NASA ir jos partnerių užsienio šalyse prašymą leisti dar vieną skrydį, kad į orbitą būtų galima iškelti kosminę AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) laboratoriją. Tai 1,6 mlrd. dolerių vertės tarptautinis mokslo projektas, kuriame dalyvauja 16 valstybių mokslininkai. Ši laboratorija skirta kosminiams spinduliams tirti.

NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaivių laivyną turėtų pakeisti naujos kartos raketa nešėja „Ares“, kuri galėtų astronautus nuskraidinti ne tik į Tarptautinę kosmoso stotį, bet ir į Mėnulį, bei naujoji „Orion“ kapsulė. Planuojama, kad „Ares“ pirmą kartą pakils 2011 m. birželį.

Artimiausia NASA kosminė misija suplanuota spalio 8 d. – daugkartinio erdvėlaivio įgula nuodugniai apžiūrės kosminį teleskopą „Hubble“. Paskutinį kartą šiais metais NASA erdvėlaivis pakils lapkričio 10 d., kad į TKS nugabentų įrangą, kuri leistų TKS įgulos narių skaičių padidinti nuo 3 iki 6.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų