REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijoje susitikę aštuonių įtakingiausių pasaulio valstybių lyderiai antradienį kalbasi daugiausia apie pasaulines ekonomikos problemas ir aptarinėja būdus, kaip kovoti su kylančiomis naftos ir maisto kainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiojo aštuoneto (G-8) šalys atskirai derasi ir dėl kovos su klimato kaita, o pareigūnai reiškė optimizmą dėl galimos pažangos šiose sunkiose derybose, kurių metu Vašingtonas spaudžiamas pirmą kartą sutikti su įpareigojamais tikslais.

REKLAMA

Infliacijos, kuri išprovokavo protestus visame pasaulyje, keliama grėsmė tapo pagrindiniu ekonominiu rūpesčiu G-8 lyderiams, kurie Japonijos šiaurėje esančiame Tojako kurorte sustiprinto saugumo sąlygomis tariasi antrą dieną.

Naftos kainų didėjimas yra „vienas svarbiausių šio viršūnių susitikimo klausimų, - sakė vienas Japonijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas. - Lyderiai turėtų pademonstruoti savo susirūpinimą ir deklaruoti būtinybę imtis suderintų G-8 veiksmų“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau derybose nedalyvauja dauguma svarbiausių naftos eksportuotojų, todėl neaišku, kokių veiksmų Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Rusijos ir Jungtinių Valstijų lyderiai galės imtis.

Viršūnių susitikimas vyksta prabangiame viešbutyje, kurį saugo tūkstančiai policininkų, neleidusių protestuotojams prisiartinti.

Į G-8 darbotvarkės klausimą turėtų būti įtrauktas ir silpno dolerio klausimas. Tačiau centrinių bankų vadovai susitikime nedalyvauja, todėl valiutų rinkos skeptiškai vertina tikimybę, kad per derybas bus susitarta dėl kokių nors koordinuotų veiksmų doleriui sustiprinti. Pasak analitikų, silpnas doleris taip pat prisideda prie naftos kainų kilimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra taip aišku, ką daryti dolerio vertei pakeisti, išskyrus potencialų palūkanų normų didinimą, (kuris galėtų sulėtinti ekonomikos augimą)“, - viršūnių susitikimo išvakarėse sakė Pasaulio banko prezidentas Robertas Zoellickas (Robertas Zelikas).

„Jungtinės Valstijos pareiškė, kad norėtų siekti stabilizuoto ir stipraus dolerio, bet tai tarptautinėse rinkose sprendžia valiutos pirkėjai ir pardavėjai“, - sakė R.Zoellickas.

Praėjusią savaitę naftos kaina viršijo rekordinius 146 dolerius ir buvo penkis kartus didesnė nei 2003 metais. Be to, nerimaujama dėl tiekimo ir didėja poreikiai kylančiose pasaulio ekonomikose.

Degalų ir maisto kainų augimas išprovokavo protestus visame pasaulyje - nuo Ispanijos ir Portugalijos, kur streikuoja dešimtys tūkstančių sunkvežimių vairuotojų, iki Azijos, kur vyksta demonstracijos, ir Egipto bei Haičio, kur kilo riaušės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų