REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice penktadienį sakė, jog "didžiuojasi" Jungtinių Valstijų sprendimu įsiveržti į Iraką ir tvirtino, kad prezidentu tapus George'ui W. Bushui, padėtis Artimuosiuose Rytuose pagerėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Televizijai "Bloomberg" duotame interviu C.Rice taip pat sakė, kad santykiuose su Šiaurės Korėja ir Kinija pasiekta pažanga įrodo, jog G.W.Busho administracija, kuriai liko dirbti tik septyni mėnesiai, per paskutinius aštuonerius metus nuveikė labai daug.

REKLAMA

"Didžiuojuosi šios administracijos sprendimu nuversti Saddamą Husseiną. Didžiuojuosi 20 mln. irakiečių išlaisvinimu, - sakė valstybės sekretorė anksčiau šią savaitę duotame interviu. - Irakas buvo stiprus - stipresnis negu kas nors iš mūsų galėjo įsivaizduoti. Nebeprikelsime žuvusiųjų. Negalime niekaip palengvinti jų šeimų narių ir draugų skausmo, tačiau matome, kad padėtis Irake keičiasi į gerąją pusę."

Šis interviu buvo transliuojamas Jungtinėms Valstijoms švenčiant Nepriklausomybės dieną. Pasak nepriklausomos interneto svetainės www.icasualties.org, JAV armija nuo 2003 metų kovą pradėto įsiveržimo neteko 4113 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak JAV diplomatijos vadovės, Iranas patyrė keletą "pralaimėjimų", o teroristų tinklui "Al Qaeda" "lipama ant kulnų". Kuveite moterims įgijus balsavimo teisę pasiektas demokratijos "proveržis", "demokratinės jėgos" atsiranda Palestinos teritorijose, taip pat "demokratija susikūrė arabų pasaulio centre - Irake."

"Dabar pradedame matyti, kad būti mirtininkų sprogdintojų nebėra taip populiaru. Pradedame matyti žmonių abejonę, ar Osama bin Ladenas yra tikrasis islamo veidas", - sakė C.Rice.

JAV diplomatijos vadovė taip pat sakė, kad pasiekta pažanga sprendžiant Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo klausimą, ir kad ši šalis "nusprendė atsisakyti plutonio gamybos".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinija buvusi "šiek tiek sukalbamesnė" sprendžiant Darfūro problemą. Kinai buvo kaltinama tiekę ginklus Chartumo vyriausybei, kuri daugelį metų kaunasi su sukilėlių grupuotėmis.

Valstybės sekretorė pakartojo, kad G.W.Bushas atvyks į Pekino olimpiados atidarymo ceremoniją, nors kovotojai už žmogaus teises ragino boikotuoti žaidynes.

C.Rice, kuriai sukako 53-metai, tvirtino nebetęsianti karjeros politikoje. Aukščiausio rango JAV diplomatė sakė galvojanti parašyti knygą ir grįžti į darbą švietimo srityje, kai 2009 metų sausį pasibaigs prezidento G.W.Busho kadencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų