REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji JAV ambasada Berlyne penktadienį iškilmingai atidaroma toje pačioje vietoje, kur ji buvo prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Naująjį atstovybės pastatą šalia Brandenburgo vartų atidarys buvęs JAV prezidentas George‘as Bushas (Džordžas Bušas), vadovavęs Baltiesiems rūmams 1989 metais, kai griuvo Berlyno siena.

REKLAMA
REKLAMA

Antrojo pasaulinio karo metu ambasada buvo subombarduota, pastato griuvėsius Rytų Vokietijos valdžia išvalė ir jų vietoje pastatė Berlyno sieną.

REKLAMA

Naujajai ambasadai pastatyti prireikė ketverių metų ir 130 mln. dolerių. Statyba sukėlė ginčų, kadangi miesto gyventojams užkliuvo jos architektūrinis stilius ir įdiegtos griežtos pastato apsaugos priemonės.

Jungtinės Valstijos iš pradžių reikalavo, kad aplink naująją ambasadą būtų 30 metrų saugumo perimetras, nors dėl to būtų reikėję perkelti centrinę gatvę ir įsibrauti į istorinės reikšmės parką.

Berlyno valdžia apkaltino amerikiečius įžūliai nepaisant miesto kraštovaizdžio, savo ruožtu amerikiečiai pareiškė, jog vokiečiai esą nedėkingi už apsaugą šaltojo karo metu, trukusią keturis dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

Galų gale Valstybės departamentas sutiko, kad saugumo zona būtų kiek siauresnė.

Laikraštis „Sueddeutsche Zeitung“ pasišaipydamas naująjį atšiaurų ambasados pastatą su itin storomis sienomis ir neperšaunamais langais pavadino „Fort Knox‘u“ prie Brandenburgo vartų“.

JAV Kentukio valstijoje esančiame „Fort Knox‘e“ yra didžiausia šalies aukso atsargų saugykla.

Į atidarymo ceremoniją, kuri sutampa su JAV Nepriklausomybės diena, atvyksta ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri pasakys pagrindinę kalbą.

Iškilmės prasideda 17 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku, o kalbos bus sakomos nuo 18 val. 50 min. (19 val. 50 min.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų