REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusius nacius ir jų kolaborantus persekiojantis Simono Wiesenthalio centras Izraelyje smerkia Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą neskirti nusikaltimuose prie žydus dalyvavusiam Algimantui Mykolui Dailidei realios laisvės atėmimo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Centro penktadienį paskelbtame pareiškime išsakomas pasipiktinimas Lietuvos teisėsaugos valdžia, kuri, anot pareiškimo, „yra nesugebanti nubausti nė vieno lietuvio už nusikaltimus prieš žydus Antrojo pasaulinio karo metu“.

REKLAMA

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį paskelbė, kad palieka galioti nusikaltimuose prieš žydus dalyvavusiam A.M.Dailidei prieš dvejus metus paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo nuteistasis pripažintas nepavojingu visuomenei ir nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas.

Lietuvos generalinė prokuratūra 87 metų A.M.Dailidei prašė paskirti realią 5 metų laisvės atėmimo bausmę. Tuo tarpu advokatas prašė išteisinimo, nes jo manymu, nėra įrodymų, kurie leistų nuteisti. Abu šie apeliaciniai skundai buvo atmesti.

REKLAMA
REKLAMA

Apeliacinis teismas pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas teisingai nustatė, kad A.M. Dailidė tyčia persekiojo žydų tautybės civilius asmenis ir darė tai sistemingai.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis nėra galutinė - šalys nuosprendį per tris mėnesius dar gali apskųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Šio teismo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

A.M.Dailidės advokatas žurnalistams sakė, kad išnagrinės nutarties motyvus ir spręs, ar paduoti skundą.

1941-1944-siais A.Dailidė buvo naciams pavaldžios represinės struktūros - Lietuvos saugumo policijos - Vilniaus apygardos skyriaus darbuotojas. Jis teisme tikino, kad buvo tik raštininkas, tačiau įrašai archyviniuose dokumentuose byloja, kad 1941 metais jis dirbo kriminalinės policijos inspektoriumi, vėliau - policininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Dailidė pastaruoju metu gyveno Vokietijoje, kur buvo deportuotas iš Jungtinių Valstijų 2003 metais už nacistinės praeities nuslėpimą. 1950-siais atvykęs į JAV jis imigracinei tarnybai nurodė karo metu dirbęs eiguliu. Paaiškėjus jo vaidmeniui holokauste, teismas atėmė iš A.Dailidės JAV pilietybę.

Per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais buvo sunaikinta maždaug 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvos žydų bendruomenės. Masinės žudynės prasidėjo 1941-ųjų birželio 24 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų