REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus centre baigti pusantros savaitės trukę Izraelio specialistų tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti žydų kapinių, pasaulyje išgarsinusių Lietuvą kaip galimą kapų niekintoją, ribas.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Izraelio geofizikų vadovas Arieh Kleinas ketvirtadienį informavo UR viceministrą Jaroslavą Neverovičių apie sėkmingą geofizinių tyrimų buvusiose Šnipiškių žydų kapinėse eigą. Geofizinius tyrimus Izraelio kompanija „Geotec“, dalyvaujant Lietuvos geologijos tarnybai, baigė penktadienį.

REKLAMA

Pasak URM pranešimo, geofizinių tyrimų rezultatus pagal georadarų parodymus specialistai išanalizuos grįžę į Izraelį. Tyrimus, kurių vertė - daugiau kaip 350 tūkst. litų, finansavo Lietuvos Vyriausybė.

Siekiant tiksliai nustatyti Šnipiškių kapinių ribas, geofiziniai tyrimai bus papildyti archeologiniais kasinėjimais, kuriuos atliks Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos pakviesti archeologai. Kasinėjimus prižiūrės Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto deleguoti rabinai.

REKLAMA
REKLAMA

Anot URM, tikimasi, kad rugpjūčio viduryje, atsižvelgusi į geofizinių tyrimų ir archeologinių kasinėjimų rezultatus, „Geotec“ pateiks išvadas apie Šnipiškių žydų kapinių ribas Lietuvos geologijos tarnybai, kuri, Lietuvos Vyriausybės įgaliota, gegužės mėnesį pasirašė sutartį su „Geotec“ dėl šių darbų atlikimo.

Tyrimai turėtų atskleisti, ar prabangūs apartamentai Neries krantinėje pastatyti ant buvusių žydų kapinių. Tuo įsitikinę žydai dar vykstant statybos darbams nepasitenkinimą galimai niekinamomis kapinėmis reiškė tarptautiniu mastu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario pabaigoje JAV Kongreso Užsienio reikalų komitetas dėl šių statybų priėmė rezoliuciją, kurioje kritiškai vertinamas Lietuvos neveiklumas ir nesugebėjimas saugoti istorinės atminties objektų.

Ginčai, kurioje vietoje veikė 19 amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kai JAV žydų bendruomenės atstovai pasipiktino, jog buvusių žydų kapinių vietoje gali būti vykdomos statybos.

Komercinį ir apartamentų pastatą Neries krantinėje statę verslininkai teigia, kad pastatas išdygo ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Tačiau Lietuvos istorijos instituto pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos vyksta ir galimai buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

REKLAMA

Premjeras Gediminas Kirkilas anksčiau yra sakęs, kad Šnipiškių žydų kapinių teritorijon patekę pastatai turėtų būti griaunami, jeigu problemos nepavyktų išspręsti derybomis su pastatų savininkais.

Jeigu Vyriausybė pritartų kapinių teritorijos įtraukimui į valstybės saugomų teritorijų sąrašą, šiame žemės sklype negalėtų dygti pastatai.

Prezidentas Valdas Adamkus kovo viduryje pareikalavo, kad Vyriausybė kuo greičiau imtųsi konkrečių darbų ir išspręstų visus klausimus, susijusius su statybomis buvusiose žydų kapinėse.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o žydų bendruomenė už tai gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų