REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas ketvirtadienio vakarą apie 40 minučių telefonu kalbėjosi su JAV viceprezidentu Dicku Cheney (Diku Čeiniu) ir nors šio pokalbio detalės neskelbiamos, lenkų dienraštis "Rzeczpospolita" rašo, kad derybos su JAV dėl priešraketinio skydo elementų dislokavimo Lenkijos teritorijoje stringa.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltiniai Vašingtone patvirtino tik tai, kad toks pokalbis įvyko.

Prieš pokalbį su D.Cheney premjeras ir užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) maždaug 45 minutes kalbėjosi su JAV ambasadoriumi Lenkijoje Viktoru Ashu (Viktoru Ašu), pranešė lenkų spauda.

REKLAMA

„Rzeczpospolita“ duomenimis, Lenkijos premjeras ir diplomatijos vadovas nesutaria dėl JAV siūlomos sutarties, tiksliau - dėl amerikiečių paramos lenkų kariuomenės modernizavimui. D.Tuskas linkęs šią pagalbą priimti, o R.Sikorskis mano, kad ji yra per maža.

Pasak šio dienraščio, amerikiečiai pasiūlė sudaryti komisiją, kuri parengtų armijos modernizavimo planą. Šiuo metu šiems tikslams Lenkija iš JAV kasmet gauna po 20 mln. dolerių (44 mln. litų). JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) šių metų pradžioje JAV Kongreso paprašė šią sumą padidinti dvigubai.

REKLAMA
REKLAMA

D.Tuskas ne kartą sakė, jog amerikiečių priešraketinio skydo bazę sutiks dislokuoti su sąlyga, kad bus sustiprintas bendras Lenkijos saugumas.

Tuo tikslu Lenkija turėjo gauti kelias amerikiečių raketų „Patriot“ baterijas už 1-2 mlrd. Dolerių.

Tokį reikalavimą, kaip rašo „Rzeczpospolita“, lenkai pateikė Rusijai pagrasinus nukreipti savo raketas į Lenkiją, jeigu joje bus dislokuoti priešraketinio skydo elementai. Neoficialiai žinoma, jog amerikiečiai nenorėjo perduoti Lenkijai raketų, kad nesuerzintų Rusijos.

Liepos 10 dieną Lenkijoje lankysis JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais), tačiau, pasak lenkų spaudos, iki šiol sutarties dėl JAV priešraketinio skydo elementų dislokavimo likimas yra neaiškus.

Anksčiau vienas Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai PAP sakė, kad „dokumentas, kurį pateikė amerikiečiai, neatitinka Lenkijos vyriausybės lūkesčių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų