REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marsą tiriančiame NASA zonde „Phoenix“ įvykęs elektros trumpasis jungimas gali nutraukti TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer) analizatoriuje pradėtus vykdyti grunto cheminio tyrimus, pranešė „Phoenix“ programos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

TEGA cheminėje laboratorijoje yra 8 nepriklausomos elektros krosnelės, kuriose turėtų būti kaitinami „Phoenix“ manipuliatoriaus paimti Marso grunto pavyzdžiai ir analizuojama išsiskiriančių dujų cheminė sudėtis. Tai turėtų padėti nustatyti, ar grunte yra gyvybei būtinų organinių medžiagų.

REKLAMA

Manoma, kad trumpasis jungimas zondo elektros tinkle  įvyko birželio mėnesį, kai, paėmus pirmąjį grunto mėginį, buvo bandoma jį įdėti į 4-ąją TEGA krosnelę. Inžinieriams teko įjungti mechaninį smulkintuvą, kuris „papurtė“ krosnelę, kad medžiagos dalelės galėtų patekti į vidų.

Už TEGA analizatoriaus bandymus atsakingi mokslininkai ir inžinieriai neatmeta galimybės, kad trumpasis jungimas gali įvykti ir tiriant kitą mėginį. Jei vėl prireiks įjungti grunto smulkintuvą, kad naujas mėginys patektų į kitą analizatoriaus krosnelę, 4-oji krosnelė taip pat pradės vibruoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų