REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po gerą valandą trukusių diskusijų nepakako parlamentarų balsų, pritariančių Vytauto Greičiaus, kaip Aukščiausiojo Teismo (AT) vadovo, karjeros pabaigai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimas vakar ignoravo prezidento Valdo Adamkaus valią atleisti iš pareigų AT pirmininką V.Greičių pasibaigus jo kadencijai. Svarstant nutarimo projektą salėje buvo susirinkę neįtikimai daug Seimo narių - per 100. Kad V.Greičius būtų atleistas, balsavo 41, "prieš" - 43, susilaikė 20 parlamentarų. Devynerių metų AT pirmininko kadencija baigiasi liepos 8 dieną. Šalies vadovas į šį postą siūlo Joną Prapiestį.

REKLAMA

Prezidento nuomone, sprendimo nepriėmęs Seimas pateko į aklavietę ir turi pats rasti išeitį iš susidariusios padėties.

Panašaus precedento parlamente būta prieš pusantrų metų. Tada Seimo nariams nesutikus iš Valstybės saugumo departamento direktoriaus pareigų atleisti Arvydą Pocių, V.Adamkus atsiėmė dekretą, kuriuo į saugumo vadovus siūlė Povilą Malakauską. Vėliau jo kandidatūra buvo pateikta iš naujo.

Citavo Konstituciją

Seimas vakar turėjo realią galimybę rasti sutarimą. Tėvynės Sąjungos (TS) frakcijos narys Kęstutis Čilinskas siūlė V.Greičių atleisti ne nuo liepos 8-osios, o tada, kai į jo vietą bus paskirtas kitas vadovas. Tačiau siūlymas palaikymo nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA

Per diskusijas dėl AT vadovo atleidimo daugiausia kalbėjo parlamento opozicija. Iš valdančiųjų žodžio prašė tik socialdemokratas Vytautas Čepas. Jo frakcijos kolega Zigmantas Balčytis iš anksto perspėjo balsavime nedalyvausiąs, nes jo sūnaus byla šiuo metu nagrinėjama AT.

Dauguma kalbėjusiųjų netiesiogiai polemizavo su prezidento patarėja Aušra Rauličkyte, kuri antradienį pristatydama V.Adamkaus dekretą sukėlė Seimo nepasitenkinimą. Patarėjos žodžiais, Seimas negali balsuoti kitaip, kaip tik pritarti V.Greičiaus atleidimui, nes kadencijos laiką riboja Konstitucija. Pagrindinis šalies įstatymas vakar cituotas ne kartą, ypač 112 straipsnis, teigiantis, kad AT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu. Todėl parlamentarai nuolat pabrėždavo, kad atsakomybė už tokio rango teisėjo skyrimą tenka būtent Seimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gynė Seimo garbę

"Manau, šiandien Seimas turi parodyti principinę valią ir nepritarti V.Greičiaus atleidimui. Taip apgintume Seimo, kaip institucijos, garbę", - ragino parlamentaras Algimantas Matulevičius.

"Frakcijos "Tvarka ir teisingumas" nariams atrodo, kad V.Greičius yra principingas ir doras AT pirmininkas ir, kas itin svarbu, nepriklauso jokiems teisininkų ar politikų klanams. Būtent todėl jis neparankus tų grupių ar grupuočių nariams", - kalbėjo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

"Ši pareigybė, žinant visuomenės pasitikėjimo teismais lygį, turi sulaukti didžiausio visuomenės, taigi ir jos išrinkto Seimo pritarimo. Šiandien galiu pasakyti, kad jokių konsultacijų dėl dabartinio AT pirmininko atleidimo ir naujų kandidatūrų pateikimo bent jau su mūsų frakcija tikrai nebuvo", - teigė TS frakcijos atstovė Rasa Juknevičienė. Prieš eidama į tribūną parlamentarė teigė iš spaudos sužinojusi "įspūdingų faktų apie teisėjų rotaciją". Vakar LŽ paskelbė faktus, patvirtinančius, kad Lietuvos teismams vadovauja ne tiek jau mažai pirmininkų, einančių pareigas ir pasibaigus kadencijai.

REKLAMA

Prezidentas apgailestauja

"Pristatant Seime prezidento teikimą atleisti V.Greičių visi buvusieji salėje pajutome spaudimą, kad negalime rinktis. Tačiau kiekvienas Seimo narys turi teisę balsuoti taip, kaip jam liepia sąžinė, jo kompetencija ir supratimas", - priminė Darbo partijos frakcijos seniūnė Virginija Baltraitienė. Pasak jos, prezidentūra turi gerbti Seimą ir konsultuotis su juo prieš priimdama svarbius sprendimus.

"Prezidentas apgailestauja, kad Seimo nariai dėl jiems vieniems žinomų priežasčių nesilaikė pačių nustatytos tvarkos - tai yra privalomos teisinės procedūros pasibaigus įgaliojimų laikui atleisti AT pirmininką - ir pateko į aklavietę. Prezidento nuomone, Seimui lieka vienintelis kelias - vadovaujantis įstatymais rasti išeitį iš šios aklavietės", - vakar sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų