REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime stringant naujos redakcijos Teismų įstatymui, teismų sistemos spragas atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo nurodytus trūkumus bandoma užlopyti taisant senąjį teisės aktą.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį plenariniame posėdyje parlamentarai galutinai pritarė pluoštui teisės akto pataisų, kurios apima ir teisėjų atostogų klausimus, ir precedento teisės įtvirtinimą Lietuvos teisės sistemoje.

REKLAMA

Beveik valandą trukusiame svarstyme sutarta dėl kai kurių esminių dalykų. Vienas jų - įtvirtinama precedento teisė. Tai reiškia, kad teismai priimdami sprendimus atitinkamų kategorijų bylose turi atsižvelgti į savo pačių arba aukštesnės instancijos teismų sukurtas teisės aiškinimo taisykles.

Tokią pareigą Seimo nariams dar 2006-ųjų gegužę savo sprendime nurodė Konstitucinis Teismas.

Kitas parlamentarų pritarimo sukaukęs akcentas - bylų paskirstymo teisėjams reformavimas. Šiuo metu bylas teisėjams paskirsto teismo pirmininkas, tačiau dėl to nuolat susilaukiama įtarimų neskaidrumu.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji tvarka bylų skirstymą turėtų atiduoti kompiuterinei programai. Ji bylas teisėjams paskirstytų atsižvelgiant į jų specializaciją, darbo krūvio tolygumą, teisėjų kolegijų sudėties rotaciją, įstatymuose numatytus draudimus teisėjui nagrinėti konkrečią bylą, teisėjų nušalinimo ar nusišalinimo aplinkybes, ligos, komandiruočių atvejus bei kitas aplinkybes.

Seimo nariai taip pat pritarė teisėjų atostogų laikotarpio nustatymui, kuris gali siekti iki 56 kalendorinių dienų per metus, tačiau tokio ilgio atostogos praktikoje galėtų būti skiriamos tik ypač didelį darbo stažą turintiems teisėjams - atidirbus 5 metus už kiekvienus vėlesnius metus suteikiama viena diena. Iš viso, kad susidarytų 56 kalendorinių dienų atostogos, teisėjui reikia išdirbti apie 33 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas sutarė ir dėl to, jog teismuose visais atvejais būtų daromas garso įrašas, bet būtų leidžiama filmuoti, fotografuoti ar naudoti kitas technines priemones.

„Jeigu šitaip reikia suprasti šitą įstatymą, kad laidojamas anas (naujos redakcijos - BNS) įstatymas tai aš būčiau prieš“, - posėdyje sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijai priklausantis Kęstutis Čilinskas. Tačiau į jo abejones atsakyta nebuvo ir parlamentarai, 60-čiai Seimo narių balsavus už, niekam nesipriešinus ir 11-ai žmonių susilaikius, priėmė Teismų įstatymo pataisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų