REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Vilniaus geležinkelio stoties ketvirtadienio pavakarę išlydėti projekto „Misija Sibiras 08“ dalyviai, kurie Irkutsko regione tvarkys antras pagal dydį lietuvių tremtinių kapines.

REKLAMA
REKLAMA

16 studentų, 2 jų vadovai ir 5 žurnalistai išvyko į patriotiškumo misiją lietuvių tremties žemėse išvyko traukiniu Vilnius-Maskva.

REKLAMA

Jaunuoliai Sibire aplankys tėvynainių tremties vietas, sutvarkys apleistas kapavietes, vis dar ten gyvenantiems tautiečiams papasakos apie šiandieninę Lietuvą, o grįžę - „gyvąja“ istorija pasidalins su bendraamžiais, pranešė Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT).

Į Lietuvą misijos dalyviai ketina sugrįžti liepos 23-ąją.

1941 metų birželį Lietuvoje buvo pradėtos masinės represijos, kurias vykdė Sovietų Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkstančių žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro duomenimis, apie 80 tūkst. lietuvių iki 1960-ųjų sugrįžo į tėvynę. Lietuvoje ir už jos ribų žuvo ar buvo nužudyta apie 100 tūkst. lietuvių.

1940-1952 metais sovietinės ir vokiečių okupacijos metais Lietuva dėl teroro ir genocido neteko daugiau kaip 500 tūkst. žmonių, dar pusė milijono lietuvių, lenkų, vokiečių buvo priversti palikti Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų