REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas artimiausiu metu svarstys, kaip reaguoti į Rusijos Dūmos trečiadienį priimtą pareiškimą, kuriame Lietuva aštriai kritikuojama, kaip neva savo veiksmais galinti kelti grėsmę Europos stabilumui bei saugumui.

REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad persistengta. Šis pareiškimas yra daugiau propagandinio pobūdžio. Be abejo, mes, kaip Seimas, matyt, turėsime reaguoti savo pareiškimu. Jau duoti pavedimai ruošti pareiškimo tekstą, o ketvirtadienį žiūrėsime“, - BNS trečiadienį sakė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Algis Čaplikas.

REKLAMA

Anot jo, dar bus svarstoma, ar Seimas turėtų reaguoti priimdamas atskirą pareiškimą, ar apsiribos Seimo užsienio reikalų komiteto (URK) pareiškimu.

Seimo URK pirmininkas Justinas Karosas abejojo, ar Seimui derėtų veltis į „pareiškimų karą“ su Rusija. Anot jo, Lietuvos reakcija šiuo atveju turėtų būti rami ir išlaikyta.

„Dūmos pareiškimas nestebina, tie dalykai seniai žinomi, rusai nepripažįsta mūsų pozicijos absoliučiai, kad mes buvome okupuoti jie nekaip nepripažįsta, tik laiko tai išvadavimu. Tai jau ne pirmi metai tai tęsiasi ir dar ilgokai, matyt, mus lydės. Manau, mūsų pareiga - išlikti oriems ir nepradėti pareiškimų karo, kas kam daugiau įkasim. Nes tai daugiau politinis propagandinis pareiškimas. (...)Jie pasakė savo, mes išgirdome. Mūsų reakcija rami - mes pasakome, kad jie (Rusijos parlamentarai - BNS) visiškai nesupranta mūsų situacijos ir realybės. Ateis laikas ir galbūt jie supras kitaip“, - BNS trečiadienį teigė J.Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot URK pirmininko, Dūmos pareiškimo tonas itin kritiškas ir griežtas, jį greičiausiai lėmė tai, kad Seimo priimtas sovietų simbolikos draudimas susirinkimuose bei sulyginimas su nacių simboliką užgavo Rusiją „emociškai ir psichologiškai“.

„Tai, matyt, buvo paskutinis lašas mūsų sprendimas priimti įstatymų pataisas dėl sovietinių simbolių sulyginimo nacių simboliais ir tai, matyt, tiesiogiai išprovokavo šitą pareiškimą“, - sakė J.Karosas.

URK vadovas abejojo, ar pastarasis Dūmos pareiškimas pablogins abiejų šalių santykius, nors pripažino, kad „ir nepagerins“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės Dūma griežtai kritikuoja Lietuvos valdžios poziciją Rusijos atžvilgiu ir pažymi, jog Lietuvos veiksmai gali kelti grėsmę stabilumui ir saugumui Europoje.

Tai pažymima Rusijos Valstybės Dūmos trečiadienį priimtame pareiškime „Dėl Lietuvos Respublikos valdžios veiksmų, nukreiptų Rusijos ir Lietuvos santykiams bloginti“.

„Valstybės Dūma su nerimu pažymi, kad Lietuvos valdžia, pataikaudama tiems, kurie kursto Rusijai priešiškas nuotaikas Lietuvos visuomenėje, ir keldama specifiškai suprantamus transatlantinius interesus aukščiau globalinio saugumo ir visos Europos uždavinių, savo neatsakingais veiksmais gali sukelti grėsmę stabilumui ir saugumui Europoje, įšaldyti Europos bendradarbiavimo procese išryškėjusius poslinkius“, - sakoma Rusijos parlamento žemųjų rūmų pareiškime.

Dokumente aštriai kritikuojamas Seimo 2000 metais priimtas įstatymas dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo, prieš kelias savaites Seimo priimtas sovietinius simbolius draudžiantis įstatymas, taip pat - Lietuvos veto ES ir Rusijos deryboms, bei pasklidusios nepatvirtintos žinios apie tariamas JAV ir Lietuvos derybas dėl galimo priešraketinės gynybos skydo elementų dislokavimo Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų