REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos ligoninėje statybos darbus atlikę imigrantai, daugiausia iš Lietuvos, per savaitę uždirbdavo keturis ir daugiau kartų mažiau nei leistinas minimumas, rašo britų dienraštis „The Daily Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas ligoninėje statybos darbus atlikęs lietuvis per 39 valandų darbo savaitę uždirbo tik 8 svarus ir 80 pensų. Be to, nebuvo mokama už viršvalandžius, nesuteikiama atostogų, darbuotojai nebuvo apdrausti.

REKLAMA

Ir Lietuvoje gana mažas darbo užmokestis statybininkams likdavo atskaičius išlaidas už darbo priemones bei būsto nuomą. Statybininkų teises ginanti profesinė sąjunga šią situaciją apibūdino kaip blogiausią, su kuria teko susidurti.

Iš viso dvylikos žmonių grupė dirbo ligoninėje Mansfielde. 600 milijonų svarų vertės projektą vykdė statybų bendrovė „Skanska“, tačiau imigrantai buvo pasamdyti subrangovo „Produm LTd“. Šios įmonės trys direktoriai – lietuviai, praneša kitas britų dienraštis „The Mirror“.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl kompensacijos besiderančios profesinės sąjungos duomenimis, darbininkams nebuvo mokama už viršvalandžius, dalis darbuotojų dirbdavo 70 valandų per savaitę, tačiau už darbą po atskaitymų gaudavo tik 70-100 svarų. Vienam lietuviui po įvairių atskaitymų iš 234 liko tik 8 svarai ir 80 pensų.

Toks imigrantų išnaudojimas išaiškėjo, kai buvo išvis nustota mokėti atlyginimus. Su kai kuriais neatsiskaityta už 5 savaites. Dauguma darbuotojų buvo per daug įbauginti, kad pasakotų, kaip buvo išnaudojami. Patys į profesines sąjungas jie nesikreipė, nes bijojo prarasti gyvenamąją vietą, kurią suteikė darbdavys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tikina „The Mirror“, pagal nuostatus, ligoninės statyboje dirbusieji turėjo gauti mažiausiai 7 svarus ir 31 pensą už valandą. Ekspertų teigimu, 8 svarų ir 80 pensų savaitės atlyginimas yra pasityčiojimas iš minimalaus darbo užmokesčio už valandą. Didžiojoje Britanijoje jis sudaro 5 svarus ir 52 pensus.

„Ši situacija yra blogiausia, su kuria teko susidurti. Darbuotojai faktiškai gyveno skurde. Kai sužinojau apie statybininkų gautą uždarbį, kitų garantijų nebuvimą, pagalvojau, kad gyvename trečiojo pasaulio valstybėje“, – britų dienraščiui sakė profesinės sąjungos atstovas.

REKLAMA

Imigrantų išnaudojimu piktinosi ir Mansfielde išrinktas D. Britanijos parlamento narys Alanas Meale‘as. „Aš buvau pritrenktas. Toks įstatymų pažeidinėjimas nebus toleruojamas. Mansfieldas nėra trečiojo pasaulio valstybė ir tokie dalykai čia negali vykti“, – sakė parlamentaras.

„Skanska“ atstovė teigė, kad bendrovė į šią problemą žiūri labai rimtai ir žadėjo užtikrinti, kad subrangovas darbuotojams sumokės jiems priklausantį darbo užmokestį.

Baiminamasi, kad Didžiojoje Britanijoje imigrantų išnaudojimas yra paplitęs daug labiau, nei šis pavienis atvejis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų