REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime pritarta specialaus nutarimo, kuriuo siūloma paskelbti konsultacinį referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklos pratęsimo, projektui. Tai portalui „Balsas.lt“ patvirtino Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Prezidentas Valdas Adamkus tokį valdančiųjų partijų siekį inicijuoti konsultacinį referendumą dėl IAE darbo pratęsimo vadina rinkiminiu triuku.

REKLAMA

„Šitas referendumo siūlymas Lietuvos žmonėms, manau, net iš dalies nesąžiningas. Praktiškai tai yra artėjančių Seimo rinkimų propagandinis triukas. Aiškiai dar kartą noriu pabrėžti, kad tai rezultatų neduos, o gali turėti neigiamos įtakos mūsų santykiuose su Europos sąjunga“, - pirmadienį sakė V.Adamkus.

Tėvynės Sąjungos frakcijos narys Audronius Ažubalis portalui „Balsas.lt“ sakė, kad galutinis taškas dėl referendumo bus padėtas pratęstoje Seimo sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvarkiečių“ frakcijos nario Juliaus Veselkos siūlymas, kad referendumas būtų privalomas, buvo atmestas. Konsultacinį referendumą nuspręsta rengti kartu su Seimo rinkimais, kurie įvyks spalio 12 d.

Anot V. Bogušio, referendumas yra tikslingas ir jo reikalingumo kvestionuoti nereikia. „Mes kalbame apie tai, kad pagal technines galimybes pratęsti (IAE – aut.) uždarymą. Mes vis tiek uždarysim, bet kalbame apie pratęsimą. Ir ne ilgiau, kol bus pastatyta nauja atominė jėgainė. Pagal visus parametrus viskas atitinka“,- teigė jis portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau A. Ažubalis teigia, kad minimos sąvoką nėra pakankamai konkrečios. „Projektui nepritarėm, nes pati formuluotė parašyta tokia, kuri iš principo yra netiksli“, - teigė jis portalui.

Kaip pavyzdį konservatorius pateikė projekte vartojamą „techniškai saugių terminų“ sąvoką. „Kas tie techniškai saugūs terminai? Kaip tie mūsų partneriai gali suprasti?“. Jo teigimu, nenurodant tikslių terminų yra ruošiamasi „apgauti“.

„Vieną kartą jau pasirašė stojimo sutartį, dabar jos nori nesilaikyti ir sako, kad iki techniškai saugių terminų“, - sakė A. Ažubalis.

REKLAMA

Jeigu Seimas tokiam projektui pritars ir bus skelbiamas referendumas, jame šalies gyventojai turės atsakyti, ar jie pritartų, kad Ignalinos atominės elektrinės darbas būtų pratęstas iki techniškai saugių terminų, bet ne ilgiau, kol bus pastatyta nauja atominė elektrinė.

Per referendumą šalies gyventojai turėtų atsakyti tik „taip“ arba „ne“.

Referendumą siūloma rengti kartu su Seimo rinkimais rudenį.

Konsultacinis referendumas dėl Ignalinos jėgainės likimo, jeigu jo rengimui pritartų Seimas, būtų paskutinis šansas šalies gyventojams pareikšti savo nuomonę dėl jėgainės veiklos pratęsimo.

REKLAMA

Birželio viduryje referendumo dėl Ignalinos atominės elektrinės veiklos pratęsimo iniciatyvinė grupė surinko vos šeštadalį piliečių parašų, reikalingų, kad būtų surengtas referendumas dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo po 2010-ųjų.

Ir privalomasis, ir konsultacinis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Tačiau sėkmingu privalomasis referendumas būtų laikomas, jeigu už elektrinės veiklos pratęsimą pasisakytų bent ne mažiau kaip trečdalis rinkimų teisę turinčių šalies gyventojų - 800-900 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar rinkimuose savo valią gali pareikšti apie 2,7 mln. gyventojų.

Derybos nevyksta

V. Bogušio teigimu, šiuo metu su Europos Sąjunga (ES) „vyksta konsultacijos“. Nors „konsultacijos yra nekomentuojamos, jos vyksta visais lygiais“.

Tačiau jau anksčiau Dalia Grybauskaitė yra teigusi,  kad politinės derybos dėl uždarymo atidėjimo gali būti pradėtos tik tuo atveju, jeigu Europos Taryba (ET) įgalioja Europos Komisiją (EK), tačiau šiuo metu tokių įgaliojimų nėra ir jų niekas nėra prašęs.

„Iš šono žvelgiant ir faktai rodo, kad vyksta tik techninio lygio konsultacijos, kartoju, ne derybos, o techninio lygio konsultacijos ir informacijos pateikimas Europos Komisijos techniniame lygmenyje“, - po susitikimo su Seimo vicepirmininku, konservatoriumi Andriumi Kubiliumi žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Eurokomisarės teigimu, kalbant apie atominės elektrinės antrojo reaktoriaus darbo pratęsimą laiko pradėti deryboms tarp ES valstybių narių vyriausybių lyg ir pakaktų, tačiau, jos nuomone, ES šalys narės nėra linkusios atsižvelgti į Lietuvos pageidavimus IAE darbą pratęsti iki 2012 metų.

Ar Lietuva suspės į traukinį?

Lietuva norėtų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, o Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti 2009-ųjų pabaigoje.

REKLAMA

Kadangi tam, kad IAE veikla būtų pratęsta, turi pritarti visos ES šalys, o tokioms procedūroms laiko liko nedaug, referendumo „būtinybės“ klausimas lieka neaiškus.  „Teisingai keliate klausimą, <...> bus svarstoma, kokią reikšmę turės referendumas“, - prieš savaitę portalui „Balsas.lt“ teigė Seimo pozicijos lyderis Andrius Kubilius.

A. Salamakinas pripažino, jog klausimas, ar visos ES šalys suspės pritarti, kad būtų pratęsta IAE veikla, yra gana keblus. Nepaisant to, jo nuomone, reikia derėtis „net ir turint tik 2 procentus tikimybės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kiek realu, jog po įvykusio referendumo jėgainės veikla bus pratęsta, turint omenyje, jog šiam sprendimui turi pritarti 27 ES šalys, o laiko liko nedaug, P. Auštrevičius tikino, jog referendumas  būtų „argumentas į mūsų, o ne į ES kišenę“, padėsiantis toliau kalbėtis su ES. „Laiko galbūt ir užtektų“, tikino Seimo narys.

***

„Balsas.lt“ primena, kad iniciatyvą rengti referendumą pirmiausia iškėlė profesinės sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų sąjunga. Tačiau tuomet buvo surinkta vos šeštadalis piliečių parašų, reikalingų, kad jis būtų surengtas.

Vėliau Seime Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija, priklausanti valdančiajai koalicijai, surinko parašus, leidžiančius Seimui inicijuoti referendumą dėl Ignalinos atominės darbo pratęsimo.

REKLAMA

Lietuva, stodama į ES, yra įsipareigojusi uždaryti branduolinę Ignalinos AE iki 2009-ųjų pabaigos. Nemaža dalis tam skirtų ES paramos lėšų jau įsisavinta. Naują elektrinę pasistatyti ketinama maždaug per dešimt metų. Ekspertų skaičiavimais, elektra vartotojams, jei nebus sukurta naujų pajėgumų, po Ignalinos AE uždarymo gali pabrangti iki 60 ct už kilovatvalandę. Neoficialūs šaltiniai teigia, jog Valstybės saugumo departamento (VSD) analizės ne kartą perspėjo Vyriausybę, jog kaina galinti augti ir iki 80 ct už kilovatvalandę.

REKLAMA

ES 2001-2003 metais skyrė Lietuvai 828 mln. litų parengiamiesiems darbams, susijusiems su Ignalinos AE uždarymu. 2004-2006 metais ES yra skyrusi 1,1 mlrd. litų,  2007-2013 metais –  837 mln. eurų paramą.

IAE uždarymas, reaktorių išmontavimas, radioaktyvių atliekų sutvarkymas ir socialinių problemų sprendimas iki 2020 metų gali kainuoti apie 10 milijardų litų. Kol kas nėra aišku, kam tektų padengti IAE uždarymo išlaidas, jei Lietuva nuspręstų pratęsti IAE veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų