REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panašu, kad pradeda pildytis prognozės apie rusų programišių, vadinamųjų „hakerių“, atakas prieš Baltijos šalių interneto tinklalapius. Naktį į šeštadienį buvo subjaurota Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto svetainė,o vakar tokio paties likimo sulaukė oficialus Klaipėdos pilies džiazo festivalio tinklalapis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūs, bl... visi iš proto išsikraustėte, laikote save garbingiausia nacija? Garbingi žmonės daro viską, ką gali, savo šaliai, o ne naikina jos kaip jūs. Tiek to, bl... jūsų likimas aiškus - blogis ir, kaip to pasekmė, - nesėkmės. Bet bl.. jūs gi dar daugiau priveisit tokių pačių išsigimėlių ir kompleksuotų nevykėlių“, - toks tekstas, iliustruotas sovietine simbolika - pjautuvu ir kūju, žvaigžde bei rusiškomis raidėmis SSSR, - vakar, apie 18 val., pasirodė kompiuterio monitoriuje pabandžius atidaryti svetainę www.jazz.lt.

REKLAMA

„Vakarų ekspreso“ žurnalistams apie tai informavus tinklalapio kūrėjus, jis buvo atkurtas, tačiau programuotojai iki pat vakar dar turėjo darbo tvarkant puslapį ir aiškinantis atakos šaltinį.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) vakar dar neturėjo informacijos, kas įsilaužė į lietuviškus tinklalapius. Esą į tokio pobūdžio išpuolius turėtų aktyviau reaguoti tiek politikai, tiek Valstybės saugumo departamento vadovybė, nes Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pažaboti hakerių negali.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspresui“ RRT direktorius Tomas Barakauskas vakar teigė, kad kovoti su internetiniais įsilaužėliais sudėtinga dėl to, kad jie vadovaujasi vadinamuoju „ofšoriniu“ principu.

„Yra mažos valstybės, kuriose juridiškai galima pasinaudoti galimybe įsibrauti į kitoje šalyje registruotą internetinę svetainę. Minėtu konkrečiu atveju mes tik galime kreiptis į internetinės svetainės operatorių ir paklausti, iš kur buvo įsilaužta. O visa kita - Policijos departamento specialaus kovos su internetiniais nusikaltimais padalinio kompetencija“, - teigė T. Barakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad „hakerių“ siautėjimas yra viso pasaulio problema.

„Tos atakos jaudina Europos Komisiją, vyksta diskusijos ir bandoma pasiekti, kad kova ir prevencija būtų apjungta daugelio valstybių lygiu. Dabar yra taip, kad nors vienoje grandyje atsiradus skylei, nukenčia visa sistema. Aiškaus recepto prieš programišius nėra. Juridiškai išties sudėtinga nustatyti, kur yra šaltinis“, - sakė jis.

Žinia, Seimas neseniai patvirtino teisės aktus, kurie draudžia viešai naudoti sovietinę bei nacistinę simboliką: kūjį su pjautuvu ir svastiką, o šią savaitę Estijos žiniasklaida pranešė, kad Rusijos hakeriai planuoja didelį kibernetinį išpuolį prieš Baltijos šalis ir Ukrainą.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų