REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neatmeta, kad sekmadienį įvykęs programišių įsilaužimas į valdančiosios socialdemokratų partijos (LSDP) tinklapį liudija apie galimai prasidėjusias kibernetines atakas prieš Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

„Galima taip pavadinti, kad atakos vyksta. Dabar vyksta tyrimas, Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) užsiėmę ir matomai jos nustatys, iš kur tie įsilaužėliai. Ar tai grupė žmonių, ar jie veikia ne iš Lietuvos ir kiek jų“, - sekmadienį sakė J.Olekas.

REKLAMA

Sekmadienį programišiai (vadinamieji hakeriai) įsilaužė į LSDP puslapį, į kurį patalpino rusišką tulžingą tekstą buvusios SSRS vėliavos fone. Tai jau antras analogiškas įsilaužimas per pastarąsias dvi dienas. Šeštadienį įsilaužta buvo į Vyriausiosios tarnybinės komisijos (VTEK) puslapį.

Šiuo metu VTEK tinklapis neveikia.

„Krašto apsaugos ministerijos tarnybos ėmėsi tam tikrų priemonių apsaugoti savo tinklus, matomai, kad kitos žinybos irgi analogiškai pasirengę. O tokie paprastesni tinklai kaip partijų puslapiai lengviau pažeidžiami. Gal tie žmonės tuo ir naudojasi siekdami pademonstruoti savo matymą ir trikdyti mūsų gyvenimą“, - sakė J.Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiuo atveju naudojamasi ir Estijos patirtimi, prieš metus patyrusios gausą įsilaužimų į valstybinius ir privačius serverius.

„Mes stengiamės patys apsaugoti savo kibernetinę erdvę ir pasimokėme nemažai iš tokių atakų, kurios yra buvę kitose valstybėse ir paskutinės Estijoje. Mes esame bendrasteigėjai Taline kuriamo NATO kovos su kibernetinėmis atakomis centro, bandome dalintis patirtimi bei priemonėmis, kad tos atakos būtų kuo mažiau efektyvios“, - teigė KA ministras.

J.Olekas taip pat neatmetė, jog pastarąsias atakas prieš VTEK ir LSDP puslapius nulėmė Seimo neseniai priimtos įstatymo pataisos, kuriomis buvusios SSRS simbolika sulyginta su nacių simbolika ir draudžiama naudoti susirinkimuose bei mitinguose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis Seimo sprendimas sulaukė griežto Rusijos atstovų pasmerkimo.

Vyriausybės vadovas ir LSDP pirmininkas Gediminas Kirkilas BNS šeštadienį po įsilaužimo į VTEK puslapį sakė, jog valstybės institucijos pasiruošusios galimoms atakoms, veikia tam tikra apsaugos sistema.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas šeštadienį teigė nekomentuosiąs, ar yra požymių apie galimai prasidėjusias kibernetines atakas.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) šeštadienį teigė neturinti informacijos, kas praėjusią naktį galėjo įsilaužti į VTEK svetainę ir ją subjauroti.

REKLAMA

Šių metų gegužę septynios NATO šalys - Vokietija, Slovakija, Latvija, Lietuva, Italija, Estija ir Ispanija - sutarė įkurti ir finansuoti apsaugos nuo kibernetinių atakų centrą Taline.

Tokio centro steigimą paskatino ir paspartino Estijos patirtos kibernetinės atakos praėjusiais metais, Estijos Vyriausybei nutarus iš Talino centro perkelti bronzinio kario skulptūrą į kitą vietą.

NATO atstovas spaudai sutarties pasirašymo metu sakė, kad kibernetinių atakų Estijoje metu buvo galima akivaizdžiai įsitikinti, kad jos gali paralyžiuoti visuomeninį gyvenimą ir kelti pavojų nacionaliniam saugumui.

REKLAMA

Centras, kuriame bus atliekami tyrimai, ieškoma veiksmingų apsaugos nuo elektroninių užpuolimų būdų, teikiamos rekomendacijos vyriausybėms, pradės darbą rugpjūtį, jame dirbs apie 30 darbuotojų iš visų jį įsteigusių šalių. JAV į šį centrą taip pat planuoja atsiųsti savo stebėtoją.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų