REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabartiniai parlamentarai opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nariai Povilas Jakučionis ir Stasys Stasiškis traukiasi iš aktyvios politikos ir būsimuose Seimo rinkimuose rudenį nedalyvaus.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu į Seimą ketina grįžti buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas buvęs parlamentaras Stasys Stačiokas, kai kurie buvę ministrai bei parlamentarai - Stasys Šedbaras, Sigitas Kaktys, Arvydas Vidžiūnas, Algirdas Katkus bei kiti.

REKLAMA

Su krikščionimis demokratas konservatoriai pradėjo pasirengimą kandidatų į Seimą vienmandatėse ir daugiamandatėje apygardose sąrašo reitingavimo bei tvirtinimo procedūras.

Pasak konservatoriaus Jurgio Razmos, šiuo metu į bendrą beveik 200 pretendentų sąrašą surašyti visi skyrių siūlyti kandidatai. Galutinis sąrašas, kurį galiausiai turėtų sudaryti ne daugiau 141 kandidato, bus patvirtintas po visų reitingavimo procedūrų iki rugpjūčio vidurio.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp konservatorių pretendentų į kandidatus daugiamandatėje apygardoje - beveik visi dabartiniai TS frakcijos Seime nariai, prisijungusių krikščionių demokratų atstovai - Molėtų meras Valentinas Stundys, Paulius Saudargas, įsiliejusių tautininkų lyderis Gintaras Songaila, žinomas triatlonininkas Panevėžio miesto tarybos narys Vidmantas Urbonas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vienas vadovų Arvydas Anušauskas, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė, Kauno Technologijos universiteto profesorius Saulius Kaušinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat - buvusi parlamentarė ekscentristė Rūta Rutkelytė, estrados dainininkė Liveta Kazlauskienė, buvęs Kauno miesto savivaldybės administracijos vadovas Arūnas Keserauskas, buvęs Panevėžio meras Vitas Matuzas, Vilniaus savivaldybės tarybos nariai Kęstutis Masiulis, Vilius Navickas, Violeta Podolskaitė, europarlamentaro Vytauto Landsbergio patarėjas Andrius Tučkus bei kiti.

TS-LKD sąraše neliko iš Valstybės saugumo departamento atleistų buvusių kontržvalgybininkų Kąstyčio Braziulio ir Vytauto Damulio pavardžių.

„Buvo siūlymų į sąrašą įtraukti V.Damulį ir K.Braziulį, po ilgų diskusijų ir svarstymų mes nusprendėme kol kas to nedaryti ir sąraše jų kol kas nėra“, - partijos taryboje šeštadienį kalbėjo TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius.

REKLAMA

TS-LKD prezidiumo narys Mantas Adomėnas, pasisakęs prieš buvusių saugumo darbuotojų įtraukimą į sąrašą, žurnalistams šeštadienį teigė, kad daugiausia dvejonių sukėlė K.Braziulio biografijos faktas - jo mokslai KGB mokykloje Rusijoje.

Pasak jo, buvę kontržvalgybininkai patys atsiėmė savo kandidatūras iš sąrašo, po partijos prezidiumo nepritarimo.

„Seimo narys turi būti nepriekaištingos reputacijos ir žmogus savanoriškai nuėjęs į KGB gretas tą reputaciją neišvengiamai yra praradęs. Yra puiku, kad jie ryžtasi dirbti Lietuvos labui, bet yra daugybė būdų tą daryti ir neinant į Seimą“, - BNS sakė M.Adomėnas.

REKLAMA

Pats K.Braziulis žiniasklaidai yra sakęs, jog prasidėjus Sąjūdžio veiklai metė mokslus KGB mokykloje ir grįžęs į Lietuvą buvo priimtas į darbą besikuriančioje nepriklausomos Lietuvos saugumo struktūroje. VSD K.Braziulis dirbo iki 2007 m., kuomet iš departamento buvo atleistas kilus VSD skandalui, kurio metu liudijo departamento veiklą tyrusiam Seimo Naciolinio saugumo ir gynybos komitetui apie kai kurių valstybės pareigūnų ir bendrovės „Dujotekana“ galimai neteisėtas įtakas.

Tuometinis VSD vadovas Arvydas Pocius buvusius saugumiečius nušalino, o vėliau atleido iš pareigų dėl slaptos informacijos sąmoningo neteisėto perdavimo. Teismas praėjusių metų rudenį nusprendė, kad pareigūnai atleisti iš darbo VSD pagrįstai. Patys kontržvalgybininkai vadino atleidimą susidorojimu dėl Seimo komitetui pateiktų liudijimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neutarimų TS-LKD gretose taip pat kilo ir dėl tautininko Gintaro Songailos kandidatūros.

TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis abejojo, ar tarp konservatorių kandidatų gali būti asmenys, prieštaraujantys kai kurioms esminėms partijos nuostatoms.

V.Landsbergiui užkliuvo G.Songailos vieši pasisakymai prieš Lisabonos sutartį, kurie, anot europarlamentaro, visiškai neatitinka partijos programos bei politikos.

G.Songaila kol kas įrašytas kaip kandidatas Kėdainių vienmandatėje apygardoje, tačiau kol kas neaišku, ar po kritikos partijoje liks kandidatu minėtoje apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų