REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemokamai dalydami pieną žemdirbiai tikėjosi atkreipti valdžios dėmesį į kritinę šios ūkio šakos padėtį. Tačiau apsilankius akcijoje buvo galima pamanyti, kad šalį ištiko stichinė nelaimė ar badmetis.

REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rūmų vakar pienas liejosi laisvai - protestuodami dėl mažų pieno supirkimo kainų žemdirbiai dalijo jį nemokamai. Tai labiausiai nudžiugino sostinės pensininkus, susirinkusius į akciją nuo pat ankstyvo ryto.

REKLAMA

Vėliau išsirikiavę į dvi eiles - viena nutįso prie pilstomo, kita - prie fasuoto pieno - jie plieskiant saulei kantriai laukė nemokamo produkto. Šiai auditorijai mažiausiai rūpėjo žemdirbių problemos. Suskaičiuota, kad per tris valandas buvo išdalyta apie 15 tonų pieno. Ponia Marija, palaikoma būrio bendraminčių, piktinosi, kad ketvirtadienį pieno nemokamai gavo ir Seimo nariai.

Ragino nepolitikuoti.

Į protesto mitingą susirinko maždaug 500 žemdirbių iš daugelio šalies rajonų. Apie jų rūpesčius bylojo plakatai: „Žemdirbiai už pieną gauna nuo 50 iki 80 centų, o parduotuvėse mokame 2,25-2,60 lito“, „Ar nereikia Lietuvai pieno?“, „Perdirbėjai lobsta ūkininkų sąskaita, o Vyriausybė - tyli“, „Ponai pieno supirkėjai iš apgavystės tunka, o melžėjoms jau sijonai smunka“.

REKLAMA
REKLAMA

Mitingui vadovavęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas visus perspėjo, kad renginys - ne politinis, o grynai ekonominis, todėl prašė kalbėtojų nepolitikuoti. Visus savo reikalavimus valdžios institucijoms ir verslo partneriams žemdirbiai sutalpino į 11 punktų.

„Pagrindinis akcijos tikslas - su mūsų problemomis supažindinti visuomenę, išaiškinti, kad Lietuvos žemdirbiai Europos Sąjungoje (ES) gauna mažiausią supirkimo kainą, o vartotojai perka brangiausius pieno produktus“, - LŽ sakė B.Markauskas.

Jo teigimu, iš 11 reikalavimų galima išskirti du pagrindinius: Vyriausybei - padidinti tiesiogines išmokas už kvotinio pieno toną nuo 58 iki 87 litų, pieno perdirbėjams ir prekybininkams - nuo liepos 1-osios pieno supirkimo kainas padidinti 10 proc., nuo rugsėjo 1-osios tos kainos turėtų priartėti prie ES šalių vidurkio (apie 1,10 lito už kilogramą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pieno perdirbėjai tvirtina negalintys mokėti daugiau, nes esą patys patiria nuostolių dėl smukusių produktų kainų užsienio rinkose.



Ministrė neatsistatydins

Mitinguotojų kalbų klausėsi būrys Seimo narių. Palaikyti žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės atėjo jos frakcijos kolegos Alfredas Pekeliūnas ir Viktoras Rinkevičius, nemažai Kaimo reikalų komiteto narių.

“Pieno reikia ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui. Mūsų pienas yra geras, neplanuokite mažinti jo gamybos“, - kreipdamasi į susirinkusius ūkininkus pareiškė K.Prunskienė. Kartu ji kvietė žemdirbius kooperuotis, nes tik tokiu keliu įmanoma kovoti dėl savo interesų. Kiek vėliau per Seimo posėdį dėl problemų pieno ūkyje ministrei buvo pasiūlyta atsistatydinti. „Kodėl turėčiau?“ - retoriškai klausė ji.

REKLAMA

Kupiškio rajono ūkininkė Danutė Adamonienė, prižiūrinti 150 karvių bandą, teigė iš 2,60 lito, kuriuos už litrą parduotuvėje moka vartotojai, gaunanti 79 centus. „Mūsų ūkis yra modernus, daug investavome, sukūrėme darbo vietų, tad, atrodytų, yra visos sąlygos dirbti. Tačiau be atlyginimo juk niekas nenori dirbti. Mes nieko neprašome - tik mokėti vidutiniškas Europos kainas“, - LŽ sakė moteris. Anot ūkininkės, jeigu į žemdirbių reikalavimus nebus atsižvelgta, reikės likviduoti ūkį.

„Esant tokioms kainoms tikrai neišgyvensime“, - pripažino ji. Ūkininkė vylėsi, kad mitingas paskatins žemdirbius būti vieningesnius.



Prišiukšlino aikštę

REKLAMA

Ugningas žemdirbių kalbas nutraukė garso aparatūros gedimai. Mitingo dalyviams dainuojant „Ariau, ariau lygiuosius laukelius“, kitoje aikštės pusėje į minią per garsiakalbį prabilo buvusio socialdemokrato Algirdo Paleckio vadovaujamo „Fronto“ aktyvistai. „Dauguma jūsų - smulkūs ūkininkai, o čia kalbantieji - stambūs monopolininkai, todėl jie jus mulkina“, - perspėjo A.Paleckis.

Iš kelių tribūnų sklindant kalboms, nemažas būrys pensininkų eilėse prie pieno spėjo atstovėti po kelis kartus. Sėdėdami ant suolelių jie gėrė pieną, kalbėjosi apie orus ir ligas, o tuščius plastikinius butelius išmesdavo čia pat, nesivargindami ieškoti šiukšliadėžių.

Pasibaigus protesto bei pieno dalijimo akcijai aikštės prieigos buvo nusėtos šiukšlėmis. Niekas dėl to galvos nesuko.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų