REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuršėnų Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje montuojami vienos iš Austrijos parapijų dovanoti seni vargonai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie pusantro šimto metų vargonus Šiaulių vyskupija gavo dovanų iš Austrijos miestelio Kiostendorfo, esančio prie Zalcburgo, parapijos.  Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis „Šiaulių kraštui“ pasakojo, kad, dar nebūdamas vyskupu, su Kauno sakralinės muzikos mokykla nuvažiuodavęs į parapijas pagiedoti su chorais, surengdavę koncertus. Taip daug metų esą pažįstami ir su šia Austrijos parapija. Ji, susiruošusi įsigyti geresnius vargonus, savo bičiulių iš Lietuvos pasiteiravo, gal senieji praverstų jiems.

REKLAMA

Pasak vyskupo E.Bartulio, nutarta, šie vargonai geriausiai tiktų mūrinei Kuršėnų bažnyčiai. Vargonai daugiau kaip metus gulėjo išardyti bažnyčioje - stokota lėšų jiems pastatyti.

Šiuo metu vargonus Kuršėnų bažnyčioje montuoja šiaulietis vargonų meistras Aloyzas Lizdenis. Pernai vasarį jis buvo nuvykęs į Kiostendorfą dovanotųjų vargonų išsiardyti ir parsivežti.

Vargonai restauruoti 1983-iaisiais, tada pakeista griežykla, dūdos. Nors oro skirstymo dėžės likusios senosios, bet jos ąžuolinės, dar visai neblogos. A. Lizdenis sako, kad šiais vargonais, gerai prižiūrimais, bus dar ilgai grojama. Juk seniausi, Šveicarijoje esantys 1400 metais padaryti vargonai, dar veikia. Vargonų karkasą padarė jau lietuviai meistrai, nes senojo medis buvo patrešęs.

REKLAMA
REKLAMA

Austrai išsaugojo šių vargonų karkaso aprašymą, kuriuo naudojamasi surenkant vargonus, kad ir Kuršėnuose jie stovėtų tokie, kokie stovėjo Kiostendorfo bažnyčioje.

Iki šiol Kuršėnų bažnyčioje stovėjo sovietmečiu, praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, daryti vargonai „Preliudija“. Jie čia pašventinti 1974-ųjų pabaigoje. Pasak A.Lizdenio, tai buvo pusiau elektroninis, „kombinuotas“ instrumentas su trim eilėmis dūdų. Kuršėnų bažnyčios zakristijonas Petras Gricius sako, kad iš pradžių jie grojo labai gerai, tačiau pavasarį mediena subrinko, balsai ėmė strigti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar statomi vargonai bus valdomi balanomis - čia bus įrengta ištisa jų sistema. Anot vargonų meistro A.Lizdenio, tai bus daug geresni vargonai, nei iki šiol čia stovėję, - tokie vargonai pasaulio bažnyčiose būdavo statomi keliems šimtmečiams.

Praėjusiame šimtmetyje vargonų gamyboje pradėta naudoti pneumatika, elektrotechnika, meistro teigimu, nelabai tepasitvirtino. Pastaraisiais dešimtmečiais grįžtama prie šimtmečių patikrintų vožtuvinių sistemų.

Inžinierius elektrikas A.Lizdenis yra atstatęs Radviliškio bažnyčios vargonus. Meistrui teko pasidarbuoti ir Baisogalos (Radviliškio rajonas) bažnyčioje - buvo užakę jos vargonų balsų vamzdžiai, todėl kiekvieną teko išimti ir kruopščiai išvalyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų