REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrosios dienos valstybinio vizito Lietuvoje vakarą Olandijos monarchė Beatričė į Lietuvos nacionalinę filharmoniją paklausyti garsaus išilginių fleitų kvarteto iš Amsterdamo „Loeki Stardust“ koncerto ir paragauti karališkos vakarienės sukvietė apie 400 svečių - politikų, diplomatų, verslininkų, kultūros veikėjų.

REKLAMA
REKLAMA



Renginyje dalyvavę žmonės „Respublikos“ priedui „Gyvenimas“ pasakojo savo įspūdžius apie iškilmingą vakarą.

REKLAMA

Patriotizmo išraiška

„Kai susirenka daugybė politikų, kultūros veikėjų, visi tampame kaip viena šeima. Nėra jokios įtampos, oficialumo. Susitiko vienas kitą pažįstantys žmonės, tam tikra kultūringa bendruomenė. Tad natūraliai ir atmosfera buvo šilta bei draugiška“, - pasakojo maestro Donatas Katkus.

Dirigentą sužavėjo ir muzikinė vakaro dalis. „Olandų kvarteto atliekama muzika, skambėjusi ir prieš šimtmečius, puikiai reprezentavo mums rafinuotą aristokratinę tradiciją. Nacionalinėje filharmonijoje skambėjusi muzika tapo olandų kultūros simboliu. O nuskambėję Jono Tamulionio, Juozo Naujalio kūriniai parodė visapusę pagarbą Lietuvai“, - kalbėjo D.Katkus.

Maestro taip pat prisipažino, kad buvo sujaudintas, kai išgirdęs Lietuvos himną pastebėjo, kaip visa salė tyliai vieningai patriotiškai jį niūniavo.

REKLAMA
REKLAMA

D.Katkus apgailestavo, kad neturime monarchijos tradicijos: „Mūsų visuomenė būtų buvusi visiškai kitokia, būtume turėję visai kitas vertybes. Monarchinis valdymas puoselėja tradicines, elitines vertybes, tai, kas yra stabilu, kas garantuoja tradicijų tąsą, stabilią visuomenę“.

Karalienė Beatričė D.Katkui paliko labai aukštos kultūros žmogaus įspūdį: „Profesionali karalienė, suprantanti savo misiją, sauganti vertybes“.



Pasipuošė naujais drabužiais

Kristinai Brazauskienei su karaliene Beatriče pabendrauti teko jau Prezidentūroje dieną prieš renginį Nacionalinėje filharmonijoje.  „Olandijos monarchė - labai šilta moteris, mėgstanti bendrauti su žmonėmis ir kartu pati labai įdomiai pasakojanti įspūdžius, patirtus Vilniuje“, - pastebėjimais dalijosi K.Brazauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot K.Brazauskienės, karalienei ypač patiko susitikimas su studentais Vilniaus universitete ir pasivaikščiojimas Vilniaus senamiesčiu.

Paklausta, ar šiam renginiui siūdinosi specialią aprangą, ponia Kristina prisipažino, kad nuolat atnaujina savo garderobą. „Taip sutapo, kad Nacionalinėje filharmonijoje vilkėjau nauju juodu sijonu ir ažūrine siuvinėta palaidine, nors šie drabužiai nebuvo skirti konkrečiai šiam vakarui“, - šypsodamasi prisipažino K.Brazauskienė.

Karališkųjų patiekalų moteris neragavo, tačiau liko sužavėta puošnia padavėjų apranga. „Spalvinga dvaro tarnų apranga suteikė iškilmingam renginiui žavesio“, - sakė K.Brazauskienė.



Olandiškas kraujas

REKLAMA

Televizijos režisierė, aktorė ir rašytoja Galina Dauguvietytė džiaugėsi dalyvavusi tokiame garbingame renginyje. Jos teigimu, meno žmonių nebuvo labai daug, tad šis pakvietimas jai buvo didelė garbė: „Sutikau labai daug žmonių, su kuriais man bendrauti gyvenime netenka. Šventėje teko su vienu kitu pakalbėti“.

G.Dauguvietytė renginyje prezidento Valdo Adamkaus buvo pristatyta ir pačiai karalienei Beatričei: „Kadangi mano tėvo motina buvo olandė, tai karalienei pasirodė labai įdomu. Pagelbėjant vertėjui išpasakojau karalienei visą savo giminės istoriją“.

REKLAMA

Karalienė Beatričė režisierei pasirodė moteriška, šviesi, it iš pieno plaukusi. „Visokiuose esu buvusi priėmimuose, bet su karaliene turbūt pirmą ir paskutinį kartą“, - prisipažino G.Dauguvietytė.

Teigiami atsiliepimai

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Gintautas Kėvišas su karaliene nebendravo, tik pasisveikino. „Simpatiškas ir malonus žmogus“, - taip apie Olandijos monarchę atsiliepė G.Kėvišas.

Pianistui patiko neeilinis koncertas, nustebinęs daugelį ne visai įprastu kvartetu. „Gražu, kai oficialus asmuo, šiuo atveju karalienė Beatričė, atsiveža savo šalies nacionalinio meno dalelę“, - teigė G.Kėvišas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras gyrė ir gražią aplinką, gerą maistą, burgundišką baltąjį bei raudonąjį Porto vyną. „Neturiu jokių priekaištų, puikus vakaras, malonūs įspūdžiai“, - lakoniškai nukirto G.Kėvišas.

Simpatijos Olandijai

Mados dizainerė Julija Žilėnienė taip pat džiaugėsi puikiu renginiu, gražia jame skambėjusia muzika. J.Žilėnienė šia proga kūrė aprangą pirmajai Lietuvos poniai Almai Adamkienei ir dar kelioms Lietuvos ponioms. Poniai A.Adamkienei kurtą juodos ir baltos spalvų derinio nėriniuotą suknią dizainerė atsisakė komentuoti, tačiau mielai dalijosi pastebėjimais apie bendrą renginyje dalyvavusių ponių įvaizdį ir pokalbį su pačia Nyderlandų karaliene.

REKLAMA

„Mokiausi Olandijoje, ir ji iki šiol liko viena iš mano mylimiausių šalių, tad buvo labai malonu asmeniškai susipažinti su karaliene Beatriče ir pasidalyti su ja šiltais įspūdžiais apie šią nepaprastą šalį, nepaprastus žmones“, - prisipažino dizainerė.

J.Žilėnienė teigė, kad yra įsimylėjusi Olandiją, susiradusi ten gerų draugų ir besistengianti kiek galima dažniau nuvažiuoti: „Labai gerbiu šią tautą“.

Karalienė dizainerei pasirodė labai šilta ir gyvai besidominti viskuo.  „Pati kalbėdama su ja ir stebėdama prie jos prieinančius žmonės atkreipiau dėmesį, kad ji pati klausia, jai pačiai viskas labai įdomu.  Matyti, kad, jos požiūriu, tai nėra tuščias susitikimas, tai yra noras maksimaliai daug sužinoti. Tiek apie kiekvieną žmogų, tiek apie mūsų šalį apskritai“, - sakė J.Žilėnienė.

REKLAMA

Dizainerės pastebėjimu, apibendrinant renginyje dalyvavusių ponių aprangą, dominavo juoda spalva. „Tai yra savotiškas kuklumo įrodymas.  Vis dėlto šalia karalienės, atsižvelgiant į asmenį, reikėtų stengtis nenustelbti jos aprangos. Lietuvos ponios puikiai paisė kvietime nurodyto aprangos kodo. Beje, turiu pabrėžti, kad mačiau labai daug gražių suknelių, ir ne tik savo kūrybos“, - juokavo dizainerė, Nacionalinėje filharmonijoje vilkėjusi elegantišką juodo šilko suknelę iš savo kolekcijos.



„Tikra karalienė“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Operos dainininkė Irena Milkevičiūtė, taip pat kaip ir D.Katkus, pajuto renginyje tvyrančią šeimynišką atmosferą. Muzikantę, kaip ir daugelį svečių, taip pat sužavėjo olandų kvartetas. „Pamaniau, kad mes taip pat pristatydami savo šalį galėtume dažniau atgaivinti liaudišką muziką“, - teigė I.Milkevičiūtė.

Su karaliene operos solistei asmeniškai bendrauti neteko. „Bet ji man paliko tikros karalienės įspūdį - ir paprasta, ir kartu labai žavinga, įspūdinga persona“, - pasakojo ji.

Nors vakarais stengiasi mažiau valgyti, I.Milkevičiūtė paragavo keletą karališkame furšete tiektų veršienos ir žuvies suktinukų: „Viskas, pradedant aplinkos detalėmis, gėlėmis, šiltu visų bendravimu, baigiant maistu, buvo puiku“.

„Per daug save plakame“

REKLAMA

Tautiniai olandų instrumentai Vilniaus universiteto rektoriui prof. Benediktui Juodkai priminė birbynes, „galbūt netgi skudučius“.  Profesorius muzikinę programą įvertino kaip įdomią ir profesionalią.

„Malonu, kad kvartetas atvyko ne tik pademonstruoti savo aukšto atlikimo lygio, bet ir pasiruošę nustebinti, parodyti pagarbą lietuviams. Nuskambėjus „Lietuva brangi“ akordams apėmė labai geras ir malonus jausmas“, - kalbėjo prof. B.Juodka.

Paklaustas, galbūt Nyderlandų ambasados organizuotas renginys galėtų būti puikus pavyzdys ir Lietuvai, profesorius teigė, kad Lietuvai pavyzdžio nereikia: „Esame gana civilizuota valstybė, mūsų kultūra niekam gėdos dar nepadarė, esame europiečiai ir taip pat aukštu lygiu pasiruošiame svarbiems valstybiniams priėmimams“.

REKLAMA

„Aš, kitaip nei kai kurie, labai teigiamai vertinu mūsų valstybės laimėjimus ir civilizuotumą, tampantį kaip ir kitų Europos Sąjungos valstybių. Esu optimistas dėl visuomenės reikalų. Mes per daug save plakame, štai kur visa problema“, - emocingai išdėstė savo požiūrį profesorius.

Gintarė Šatkauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų