REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį po pirmojo svarstymo pritarė Konstitucijos pataisoms, leisiančioms piliečiams bei įmonėms tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą. Greta to, nutarta, jog į Teismą galės kreiptis ir Seimo kontrolieriai bei "kitos kontrolės institucijos".

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau parlamentarai susiginčijo dėl "kitų kontrolės institucijų" sąvokos. Konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė sakė mananti, jog ginčijama sąvoka siekiama įteisinti suinteresuotų grupių įtaką šeimos politikos klausimais.

REKLAMA

"Yra toks dalykas, anglų kalba vadinasi "strategic limitation", tai yra strateginis bylinėjimasis. Išties manau, kad ne atskiri piliečiai daugiau laimės iš tokios formuluotės, o tos interesų grupuotės, kurios turi strateginių tikslų. Na, tarkime, šeimos santykių interpretavimo srityje ar dar kokioje kitoje srityje", - posėdyje sakė konservatorė, kuri savo pastabą tiesiogiai taikė kolegei Marijai Aušrinei Pavilionienei, su kuria nesutaria šeimos politikos klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas bandė išsklaidyti abejones. Pasak jo, ne visos žmogaus teises ginančios institucijos vadinasi kontrolieriais, todėl ši išimtis ir įtraukta į formuluotę.

Ginčų kilo ir dėl to, jog individualaus konstitucinio skundo įtvirtinimas galimai nepagrįstai suteikia viltį žmonėms, jog Konstitucinis Teismas išspręs visas jų problemas.

"Mes darome kažkokį grandiozinį namą ir sakome, kad čia bus panacėja nuo visų bėdų. Pasakome žmogui, kad tu nueisi į Konstitucinį Teismą ir tau grąžins žemę, tau grąžins algą, išvis bus pilna teisybė. Tai yra didžiausia nesąmonė", - piktinosi "pilietininkas" Algimantas Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucijos pataisos gali būti priimtos, už tai balsuojant Seime du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka.

Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai iš 141. Tačiau tokia dauguma reikalinga priėmimo stadijai, tuo tarpu ketvirtadienį Seime vyko tik pirmasis svarstymas.

Šiuo metu dėl Seimo priimtų įstatymų ir kitų aktų atitikties Konstitucijai į KT gali kreiptis visas Seimas arba parlamentarų grupė, Vyriausybė bei visų lygių teismai. Prezidentas KT gali skųsti Vyriausybės ir Seimo nutarimus.

Norint įgyvendinti individualų konstitucinį skundą, reikia priimti tiek Konstitucijos, tiek kai kurių įstatymų pataisas. Ketvirtadienį buvo svarstomos tik Konstitucijos pataisos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų