REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį po I svarstymo pritarė Konstitucijos 106 ir 107 str. pakeitimo projektui, įteisinančiam individualų konstitucinį skundą. Ginčus sukėlė pats projekto tekstas. Konservatoriaus Arimanto Dumčiaus parengtas projektas, grupės Seimo narių iniciatyva, buvo papildytas nuostata, leidžiančia į Konstitucinį Teismą (KT) apeliuoti ne tik visas instancijas praėjusiam Lietuvos piliečiui ar Seimo kontrolieriui, tačiau ir „kitoms kontrolės institucijoms". 

REKLAMA
REKLAMA

Tam prieštaravusi konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė teigė, kad toks projektas, kuris pateikiamas, bus naudingas ne piliečiams, o neaiškioms interesų grupėms. Į bylinėjimosi subjektus, anot konservatorės, yra įrašomos kontrolės institucijos, kurių Konstitucijoje nėra. „"Yra toks dalykas, anglų kalba vadinasi "strategic limitation", tai yra strateginis bylinėjimasis. Išties manau, kad ne atskiri piliečiai daugiau laimės iš tokios formuluotės, o tos interesų grupuotės, kurios turi strateginių tikslų. Na, tarkime, šeimos santykių interpretavimo srityje ar dar kokioje kitoje srityje“. Anot jos, tuo gali pasinaudoti ir pvz., grupuotės, norinčios įtvirtinti egzotiškus šeimos modelius.

REKLAMA

Tuo tarpu Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas bandė išsklaidyti abejones. Pasak jo, ne visos žmogaus teises ginančios institucijos vadinasi kontrolieriais, todėl ši išimtis ir įtraukta į formuluotę.

Seimo narys Algimantas Matulevičius vylėsi, kad judantį traukinį sustabdys nauji Seimo rinkimai. „Nesutvarkę teismų sistemos, turėdami apsimelavusius teismų pirmininkus, statome pažadų rūmus ir žadame naują panacėją“, piktinosi politikas. Pasak A. Matulevičiaus, tai esąs labai ciniškas melas ir žmonių apgaudinėjimas, suteikiantis klaidingą viltį, kad viską išspręs Konstitucinis Teismas. Jis pabrėžė, kad piliečiams siunčiamas melagingas signalas ir priminė atvejus, kai KT pripažino prieštaraujančiais pagrindiniam įstatymui kai kuriuos teisės aktus, susijusius su žemės grąžinimu, tačiau žmonės dėl to žemės automatiškai neatgavo. Parlamentaras ragino pirma sutvarkyti teismų sistemą, o tada gal valstybė ir būsianti priaugusi prie individualių konstitucinių bylinėjimųsi.

Kad Konstitucijos pataisos įsigaliotų, Seimas joms turi pritarti tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų