REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasipiktinusi Vyriausybės pozicija dėl degalų kainų, vežėjų asociacija imsis kelių blokadų

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ šiandienos prezidiumo posėdyje suderins veiksmų planą, pagal kurį bus koordinuojama protesto akcija. „Linava“ veikiausiai paseks kitų šalių vežėjų pavyzdžiu ir blokuos pagrindinius kelius sostinėje, o galbūt ir kituose didmiesčiuose.

REKLAMA

Vakarų Europoje prasidėjusi protestų lavina atsirito ir iki Lietuvos. Pirmadienį protestavusių Lenkijos vežėjų akcija „Sraigė“ veikiausiai taps prototipu, kuriuo vadovausis ir „Linava“. Asociacija atvirai teigia, kad derybas pažadėjusi Vyriausybė nepadarė nieko, kad degalų kainų našta tiek vežėjams, tiek eiliniams gyventojams būtų nors šiek tiek mažesnė.

Ministerijos atsakymas papiktino

“Linava“ vakar gavo Ūkio ministerijos atsakymą dėl asociacijos pateiktų siūlymų tramdyti degalų kainas. Ministerijos siūlomas permainas asociacija vadina mažareikšmėmis ir neslepia pasipiktinimo tokia Ministrų kabineto pozicija.

REKLAMA
REKLAMA

“Nors iš pradžių ir buvo kažkokios derybos, dabar jų, galima sakyti, nėra. Gavom Ūkio ministerijos atsakymą - daromi kažkokie kosmetiniai pakeitimai, bet realiai jie neturės jokios įtakos (degalų kainoms - aut. past.)“, - „Respublikai“ sakė „Linavos“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Pasak jo, neatsižvelgta į svarbiausius asociacijos siūlymus. „Jei kalbame apie valstybės rezervą ar akcizus, jokių iniciatyvų nebandoma daryti. Tai yra gumos tempimas, nenoras nieko daryti“, - pasipiktinimo neslėpė A.Kondrusevičius.



Pagrindinis taikinys - sostinė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Lenkijoje praūžusi protesto akcija „Sraigė“ paralyžiavo eismą daugelyje šalies kaimynės didmiesčių. A.Kondrusevičius neslepia, kad būtent didmiesčiai taps ir „Linavos“ taikiniu. Kol kas vienintelis klaustukas kybo ties Lenkijos koncerno „PKN Orlen“ valdoma „Mažeikių nafta“, mat vežėjai dar neapsisprendė, ar blokuos kelius į gamyklą.

“Kai matome, kad iš tikrųjų nieko nėra (konstruktyvios Vyriausybės pozicijos - aut. past.), norime atkreipti dėmesį, kad tai ne tik mūsų, bet ir visos Lietuvos problema. Su kuro kainomis susiję visi. Derinamės su vežėjais, galvojame apie pilietinio aktyvumo akciją, kuri kol kas bus įspėjamoji“, - sakė asociacijos vadovas.

REKLAMA

Pasak jo, pagrindinis „Linavos“ protestų taikinys bus Vilnius. „Jeigu organizuoti rimtesnę akciją, tai Vilniuje. Bet gali būti ir spontaniškų veiksmų (kituose miestuose - aut. past.)“, - aiškino pašnekovas.



Nori konkurencijos

“Respublika“ primena, kad „Linava“ Vyriausybei pasiūlė peržiūrėti Valstybės kuro rezervo įstatymą, visą atsargų kaupimo naštą perkeliant ant valstybės pečių, prisidėti prie kitų Europos Sąjungos (ES) šalių, raginančių bendriją bent laikinai sušvelninti akcizų politiką, palengvinti degalų importą ir apriboti galimybes „Mažeikių naftai“, asociacijos manymu, piktnaudžiauti dominuojama rinkos padėtimi.

REKLAMA

Kol kas Vyriausybė patenkino tik du „Linavos“ reikalavimus: leista į šalį įvežti Rusijoje gaminamą F klasės arktinį dyzeliną ir atsisakyta vadinamųjų pereinamųjų laikotarpių: vietoj keturių sezonų, pagal kuriuos nustatomi kokybiniai standartai importuojamiems degalams, liko tik du - žiemos ir vasaros. Taip bent iš dalies palengvintos degalų importo sąlygos.

Ūkio ministerijos atsakyme „Linavai“ teigiama, kad perkėlus visą degalų rezervo kaupimo naštą ant valstybės pečių būtų pernelyg apkrautas šalies biudžetas. Tuo tarpu akcizų politiką reguliuoja ES, o jeigu Lietuva ir galėtų spręsti savarankiškai, tai vėlgi pakenktų biudžetui ir galbūt net atimtų lėšas iš sektorių, finansuojamų iš akcizo mokesčio. Vis dėlto didžiausią pasipiktinimą „Linavai“ kelia Ministrų kabineto nenoras sutrumpinti „Mažeikių naftos“ pavadėlį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Suprantu, kad Vyriausybė negali paveikti naftos kainų, bet reguliuoti „Mažeikių naftos“ dominuojamą padėtį, apriboti ar sukurti didesnę konkurencinę aplinką didmeninėje kuro prekyboje – būtiniausias Vyriausybės reikalas. Užuot pradėję ką nors daryti, jie pradeda diskutuoti, kad taip negalima, o galima tik taip, kaip dabar yra. Matome, kur tai nuveda - didmeninėje prekyboje dyzeliną gauname žymiai brangiau nei mūsų kaimynai“, - skundėsi A.Kondrusevičius.

Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų