REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka paskyrė rugsėjo 28 dieną eilinius parlamento rinkimus, kuriuose opozicija turi galimybę į jį atvesti savo kandidatus - po to, kai valstybės vadovas iš anksto su tuo sutiko.

REKLAMA
REKLAMA

Birželį A.Lukašenka interviu „Reuters" sakė, jog „nuoširdžiai norėtų", kad rinkėjai remtų kelis opozicionierius, o Vakarai liautųsi „priekaištauti" Minskui, kad Baltarusijos parlamente nėra nė vieno prezidento kritiko.

REKLAMA

Antradienį jis taip pat pažadėjo, kad būsimi rinkimai Baltarusijoje bus demokratijos pavyzdys ir Vakarams, ir Rusijai.

Centrinės rinkimų komisijos sekretorius Nikolajus Lazovikas pranešė agentūrai „Reuters", kad A.Lukašenka pasirašė įsaką dėl rinkimų datos antradienį.

„Paskelbtus prezidento įsaką, oficialiai prasideda rinkimų kampanija. Todėl jau galima sakyti, kad rinkimų kampanija prasidėjo", - sakė N.Lazovikas.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkimai į 110 vietų Baltarusijos parlamentą vyksta pagal mažoritarinę sistemą. Iškėlimo pagal partijų sąrašus nenumatoma, bet kandidatūras gali iškelti oficialiai įregistruotos partijos, didelės visuomeninės organizacijos, arba patys kandidatai, surinkę tūkstantį rinkėjų parašų.

Vakarai nepripažino sąžiningais nė vienerių rinkimų Baltarusijoje nuo 1996 metų. JAV ir Europos Sąjunga (ES) nurodo, jog tada, kai bus surengti demokratiniai rinkimai ir paleisti politiniai kaliniai, bus galima tęsti dialogą ir panaikinti sankcijas, kurias paskelbė Vakarai Baltarusijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialusis Minskas žada įsileisti į šalį oficialius stebėtojus, kad jie įsitikintų būsimų rinkimų sąžiningumu.

„Mes norime surengti rinkimus laisvai ir demokratiškai, kad mums paskui nepriekaištautų", - sakė A.Lukašenka, kurio žodžius cituoja valstybinė informacijos agentūra "BelTA".

„Mes norime parodyti ir Vakarams, ir Rusijai, kaip reikia rengti rinkimus. Mes juos padarysime tokius demokratiškus, kad jūs realiai įsitikinsite, ką šiandien remia liaudis".

Antradienį A.Lukašenka pasirašė dekretą, kuris suteikė partijoms teisę įtraukti savo atstovus į CRK sudėtį su patariamojo balso teise.

REKLAMA

„Aš labai norėčiau, kad šįkart opozicionieriai neturėtų pagrindo pareikšti mums jokių pretenzijų", - sakė CRK sekretorius.

Pagal ankstesnių parlamento rinkimų 2004 metais rezultatus, nė vienas mandatas neatiteko A.Lukašenkos priešininkams.

Opozicinės partijos, sudariusios vieną bendrą sąrašą iš 110 kandidatų į deputatus, netiki valdžios pažadais.

Visa intriga dabar ta, ar Lukašenka paskirs į parlamentą žmones tik iš savo sąrašo, ar ir kelis žmones iš susivienijusiųjų demokratinių jėgų sąrašo. Vienintelis naujo parlamento skirtumas gali būti tai, kad jame bus keturi, penki ar šeši opozicijos atstovai", - sakė agentūrai "Reuters" Jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedka.

REKLAMA

A.Lukašenkos oponentai nuogąstauja, kad išrinkus kelis A.Lukašenkos priešininkus, Vakarai turės dingstį užmerkti akis į šiandien kritikuojamus Baltarusijos valdžios veiksmus.

Žinoma, kad kai kurios šalys pasirengusios iškeisti kelis deputatų mandatus opozicijai į šių parlamento rinkimų pripažinimą", - sakė A.Lebedka.

Tačiau mums nereikia kelių opozicijos atstovų parlamente. Mums reikia sąžiningų rinkimų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų