REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos elektoratas stiprus ir patikimas, tačiau neturi galimybių plėstis, tuo tarpu kitų partijų rinkėjai linkę migruoti ir yra simptomų, kad parems televizijos laidų vedėjo Arūno Valinsko partiją, sako sociologas Vladas Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas konservatoriams palankius partijų reitingus, kuriuose šį mėnesį Tėvynės sąjunga, pelniusi 15,1 proc. apklaustų gyventojų simpatijų, atsidūrė pirmoje vietoje, sociologas sako, jog antrąjį kvėpavimą šiai partijai suteikė susijungimas su krikščionimis demokratais.

REKLAMA

„Matyt, kad čia tas apsijungimas su krikščionimis demokratais turėjo pozityvų vaidmenį - vis gi didesnis pats elektoratas. Tik charakterizuodamas jų elektoratą, galėčiau pasakyt, kad tas jų elektoratas yra tvirtas, labai toks patikimas, bet Tėvynės sąjunga jai beveik išnaudojo visą savo potencialą, iš kitų jau nelabai besurinks daugiau nei čia turi“, - Lietuvos radijui šeštadienį sakė viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ direktorius V.Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kitų partijų rinkėjus V.Gaidys linkęs vertinti kaip labiau neapsisprendusius, o elektoratą pavadino „minkštu“.

„Visų kitų partijų elektoratai prieš šiuos rinkimus yra tokie gana „minkšti“: gali nueit pas vieną, ateit iš kito. Labai priklausys viskas nuo priešrinkiminės situacijos“, - svarstė sociologas.

Kaip prognozuoja V.Gaidys, pagrindinė tokio neapsisprendusiųjų balsų laimėtoja gali tapti televizijos laidų kūrėjo ir vedėjo A.Valinsko suburta Tautos prisikėlimo partija (TPP), sutvarkiusi beveik visus partijos registracijos dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak sociologo, „yra simptomų“, kad A.Valinsko TPP „tam tikromis aplinkybėmis gali prisirinkti nemažai balsų“. „Išskyrus Tėvynės sąjungos (rinkėjų balsus - BNS). Jos elektoratas tikrai į tą partiją jau nemigruos“, - pridūrė V.Gaidys.

Jo teigimu, savo nišą tarp rinkėjų jau užsiėmė ir iš Socialdemokratų partijos pašalinto Algirdo Paleckio suburta partija „Frontas“, nors jos, kaip ir A.Valinsko TPP, nėra „Vilmorus“ atliktoje apklausoje, kurios rezultatai šeštadienį paskelbti „Lietuvos ryte“.

Reitingų viršuje - konservatoriai ir prezidentas

Lietuvoje birželį į pirmąsias populiariausių partijų gretas išsiveržė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Po jų nedaug atsilikdamos seka populistinės partijos - „Tvarka ir teisingumas“ bei problemų su teisėsauga turinti Darbo partija. Tuo tarpu populiariausių visuomenės veikėjų sąraše pirmauja prezidentas, eurokomisarė ir „pensijų ministrė“.

REKLAMA

Kaip rodo viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ apklausa, kurios rezultatus šeštadienį skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“, jei rinkimai į Seimą vyktų dabar, už konservatorius balsuotų 15,1 proc. respondentų. Prieš mėnesį simpatijas šiai partijai demonstravo 12,1 proc. apklaustųjų.

Tuo metu kelis mėnesius reitinguose pirmavę „tvarkiečiai“ birželį buvo verti sidabro medalio ir su 13,2 proc. gyventojų balsų atsidūrė antroje vietoje. Gegužę simpatijas „Tvarkai ir teisingumui“ reiškė 14,5 proc. respondentų, balandį - 15,2 proc. Šios partijos populiarumas nežymiai mažėja, tačiau bendras skirtumas nesiekia 3 proc. paklaidos, kuri leistų spręsti apie esminius rinkėjų nuostatų pokyčius.

REKLAMA

Finansinėmis machinacijomis įtariama Darbo partija su 10,2 proc. apklaustų gyventojų balsų atsidūrė trečioje vietoje. Gegužę šią partiją palaikančiųjų buvo 10 proc.

Pastebėtina, jog pirmajame trejetuke atsidūrusios politinės partijos yra opozicinės.

Toliau sąraše rikiuojasi valdančiojoje koalicijoje dirbančios partijos. Ketvirtoje sąrašo vietoje atsidūrė Socialdemokratų partija su 9,7 proc., penktojoje liko Naujoji sąjunga (socialliberalai) su 5,8 proc. apklaustų gyventojų balsų. Pastariesiems į nugarą alsuoja valstiečiai liaudininkai, už kuriuos šiuo metu balsuotų 5,6 proc. respondentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už 5 proc. barjero, atsijojančio, kurios partijos į Seimą patenka pagal proporcinę sistemą, liktų Liberalų sąjūdis su 4,4 proc., liberalcentristai - 3,9 proc., Pilietinės demokratijos partija - 0,8 proc. ir Lenkų rinkimų akcija - 0,7 proc.

Tačiau beveik trečdalis (28,1 proc.) apklaustųjų dar nėra apsisprendę už ką balsuos, neįvardijo, kurią partiją remia, arba žada iš viso nedalyvauti rinkimuose.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks spalio 12 dieną. Pagal proporcinę rinkimų sistemą vienoje visą Lietuvos teritoriją apimančioje daugiamandatėje rinkimų apygardoje į Seimą išrenkama 70 parlamentarų, likę renkami 71-oje vienmandatėje apygardoje - jose balsuojama ne už partijų pateiktą sąrašą, bet už konkrečius asmenis. Iš viso Seime yra 141 vieta. Apklausa atlikta birželio 5-11 dienomis.

REKLAMA

Populiariausi veikėjai - prezidentas, eurokomisarė ir „pensijų ministrė“

Populiariausių visuomenės veikėjų trejetukas po praėjusį mėnesį įvykusių pasikeitimų vėl grįžta į senas vėžes - gyventojai labiausiai simpatizuoja prezidentui, eurokomisarei bei socialinės apsaugos ir darbo ministrei, kurią gegužę iš trečiosios pozicijos buvo išstūmęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Kaip rodo viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atliktas tyrimas, kurio rezultatus šeštadienį skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“, keletą metų pirmoje vietoje esančiu prezidentu Valdu Adamkumi pasitiki 21,5 proc. apklaustųjų. Tai yra kiek daugiau, nei praėjusį mėnesį (21,3 proc.), bet mažiau, nei balandį (23,8 proc.).

REKLAMA

Antroje sąrašo vietoje esančios eurokomisarės Dalios Grybauskaitės populiarumas svyruoja nežymiai: šį mėnesį pirmenybę jai teikia 13,4 proc. apklaustų gyventojų, gegužę tokių buvo 13,5 proc., balandį - 12,2 proc.

Tuo metu pasitikėjimas „pensijų ministre“ Vilija Blinkevičiūte birželį vėl sugrįžo į senas vėžes - kad ji geriausiai atstovauja gyventojų interesams, šį mėnesį manė 9,5 proc. apklaustųjų.

Gegužę ministrės populiarumas buvo smukęs - tuomet pirmenybę jai teikė 6,4 proc. respondentų. Tai lėmė, kad praėjusį kartą V.Blinkevičiūtė buvo atsidūrusi penktoje labiausiai patikimų visuomenės veikėjų reitingo vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtasis sąraše rikiuojasi nušalintasis prezidentas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas. Juo pasitiki 7,5 proc. gyventojų, gegužės mėnesį tokių buvo 7,1 proc.

Penktoje geriausiai gyventojų interesus atstovaujančių visuomenės veikėjų sąrašo vietoje atsidūrė Seimo pirmininkas, socialdemokratas Č.Juršėnas, kuris, prieš tapdamas parlamento vadovu, dideliu populiarumu džiaugtis negalėjo. Šį mėnesį simpatijas šiam politikui reiškė 7,3 proc. apklaustųjų, praėjusį mėnesį jo šalininkų būrį sudarė 7,4 proc.

REKLAMA

Toliau sąraše rikiuojasi finansinėmis machinacijomis kaltinamas Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas su 4,6 proc. (anksčiau 4 proc.), opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius - 4,5 proc.( anksčiau 3,2 proc.), Tėvynės sąjungos garbės pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis - 3,8 proc. (anksčiau 2,4 proc.).

Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas sąraše užima devintąją vietą su 3,7 proc. (anksčiau 2,2 proc.), po jo seka ekscentriška retorika garsėjantis „tvarkietis“ Julius Veselka kuriam simpatijas išreiškė 2,8 proc. apklaustųjų (prieš mėnesį tokių buvo 3,1 proc.).

REKLAMA

Valstiečių liaudininkų vedlė bei žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė reitinge užima vienuoliktąją vietą su 2,7 proc. pasitikinčiųjų rateliu (anksčiau 3,5 proc.), esamas socialdemokratų lyderis ir ministrų kabineto vadovas Gediminas Kirkilas vis išlieka sąrašo uodegoje su 2,5 proc. (gegužę premjerą rėmė 2,9 proc. respondentų).

Savo gerbėjų būrelį kiek padidino už kėsinimąsi papirkti teistas buvęs Vilniaus miesto meras, liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas. Kad A.Zuokas geriausiai atstovauja jų interesams sakė 1,5 proc. gyventojų, kai gegužę tokių buvo tik 0,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Panašų populiarumą, kaip ir liberalcentristų pirmininko, demonstruoja ir naują politinę jėgą „Frontas“ kuriantis bei iš valdančiosios Socialdemokratų partijos pašalintas Algirdas Paleckis - juo pasikiki 1,5 proc. respondentų (anksčiau buvo 1,2 proc.).

A.Paleckiui į nugarą alsuoja kitas naujos partijos kūrėjas, televizijos laidų kūrėjas ir vedėjas Arūnas Valinskas. Bendraminčius subūręs į „Tautos prisikėlimo partiją“, „žvaigždūnas“ gali džiaugtis 1,4 proc. populiarumu (anksčiau 0,5 proc.).

Iš politikos pasitraukęs Socialdemokratų partijos patriarchas, buvęs premjeras bei eksprezidentas Algirdas Brazauskas sąraše užima tik šešioliktąją vietą su 1,3 proc., o vienu tinkamiausių kandidatų į prezidentus dažnai įvardijamas ekonomistas, SEB „Vilniaus banko“ prezidento patarėjas Gitanas Nausėda su 1,2 proc. gyventojų simpatijų yra paskutinis.

Kitos apklausos duomenimis, V.Adamkus išlieka palankiausiai vertinamas visuomenės veikėjas. Birželį jį labiau palankiai nei nepalankiai vertina 66,4 proc. apklaustųjų, gegužę tokių buvo 64,3 proc.

Antroje vietoje liko V.Blinkevičiūtė - ją palankiai vertina 59,1 proc. (gegužę - 56,6 proc.), trečioje atsidūrė parlamento vadovas Č.Juršėnas - 53,1 proc. (54,7 proc.), ketvirtas - kardinolas Audrys Juozas Bačkis - 50,4 proc. (50,9 proc).

REKLAMA

Penktoje labiau palankiai nei nepalankiai vertinamų visuomenės veikėjų sąrašo vietoje įsitvirtino K.Prunskienė, kurios reitingas kiek padidėjo nuo 33 proc. praėjusį mėnesį iki 35,5 proc. šįkart.

Toliau eina R.Paksas, kurį palankiai vertina 33,3 proc. respondentų, A.Paulauskas - 28,2 proc., švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius - 27,5, darbiečių lyderis V.Uspaskichas - 27,4 proc., A.Kubilius - 27,2 proc.

Birželio 5-11 dienomis atliktos apklausos rezultatus šeštadienį skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų