REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitės žmogus - Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, tapęs pirmuoju buvusiu Parlamento vadovu, kuriam įstatymų leidėjai kitą savaitę ketina panaikinti parlamentinę neliečiamybę.

REKLAMA
REKLAMA

V.Muntianui, šiemet priverstam atsisakyti net dviejų - Seimo pirmininko ir Pilietinės demokratijos partijos vadovo - postų, gali grėsti ir rimtesnių problemų, galbūt net laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

Norima padaryti įtariamuoju

Šią savaitę į Seimą kreipęsis generalinis prokuroras Algimantas Valantinas paprašė parlamentarų panaikinti V.Muntiano neliečiamybę ir leisti jį apklausti kaip įtariamąjį.

Buvusiam Seimo vadovui norima pateikti įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi organizavimo ir dokumentų klastojimo. Iki šiol politikas prokuratūroje buvo apklausiamas tik kaip liudytojas.

A.Valantino teigimu, V.Muntianas pasinaudojo savo kaip Seimo pirmininko įtaka ir siekė, kad Kauno apskrities viršininko įsakyme, kuriuo buvo tvirtinamas Kėdainių rajone, Angrinių kaime, esančio sklypo dalijimo projektas, būtų nurodyta, jog esą jame jau egzistuoja seni pastatų pamatai, o šie suteiktų galimybę statyti naujus pastatus. Minimas sklypas esą turėjo atitekti V.Muntianui.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras taip pat pranešė, kad V.Muntianas vadovavo nusikalstamos veikos padarymui - skambindavo telefonu Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui, susitikinėjo su juo ir nurodinėjo organizuoti, kad projektas su suklastotais duomenimis būtų patvirtintas.

- Kaip pasikeitė jūsų savijauta generaliniam prokurorui paprašius Seimo leidimo jus patraukti baudžiamojon atsakomybėn? - „Respublika“ paklausė V.Muntiano.

Abejotini prokuroro motyvai

- Vakar (birželio 18-ąją - red. past.) jau buvau apsisprendęs atsisakyti Seimo nario neliečiamybės. Tačiau tos pačios vakarą išgirdęs, kad Darbo partijos bylos nagrinėjimas atidėtas net iki spalio 13-osios, įsitikinau, jog Lietuvoje vykdant teisingumą šį kartą veikia tam tikri politiniai dalykai. Esu kupinas abejonių, ar nėra politinių motyvų ir mano reikaluose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl nusprendžiau, kad parlamentaro imuniteto panaikinimo man pats jau nebeprašysiu. Man kilo rimtai rimtų įtarimų dėl to, kas vyksta, tad dabar pats sau ir stengiuosi juos paaiškinti. Nuolat keliu visas versijas, jas neigiu - esu apimtas labai gilių apmąstymų.

- Kodėl, jūsų manymu, prokuroras jūsų atžvilgiu dabar prabilo kur kas griežtesniu tonu nei tuomet, kai jis kalbėjo Seimui jums pasitraukus iš Parlamento vadovo pareigų?

- Šį postą palikau vien todėl, kad nebūtų manoma, jog mėginsiu pasinaudoti Seimo pirmininko įtaka. Dabar esu paprastas parlamentaras, jokios įtakos niekam daryti ir negaliu, per tris apklausas atsakiau į visus man užduotus klausimus, o ikiteisminis tyrimas vyksta taip, kaip ir vykęs.

REKLAMA

Dabar generalinio prokuroro prašyme išdėstyti motyvai man kelia tam tikrų abejonių. Teiginiai, kad esą kažkam daviau kažkokius nurodymus kažką pažeisti, turėtų būti pagrįsti. Esu kaltinamas, neva prašiau pažymėti pamatus, kurių net nebuvo.

Tačiau spauda jau skelbė, kad toje vietoje buvo lentpjūvė, ji sudegė, o pamatai liko, nes jie nedega. Visa tai žinoma, yra fiksuota baudžiamojoje byloje, iškeltoje dėl to padegimo.

Prokuroro prašyme man sukėlė įtarimų pagrindiniai teiginiai, esą siekiau klastoti dokumentus ir nurodžiau tai daryti - pažymėti pamatus, kurių ten nėra.

REKLAMA

Po pokyčių Darbo partijos bylos procese matau, kad Lietuvos teisėsaugos sistemoje jau vyksta kažkokie veiksniai, akivaizdžiai susiję su politika. Ar ne keista, kad Darbo partijos bylos nagrinėjimas nukeliamas po Seimo rinkimų?

Viskuo kalti rinkimai



- Ar esamą situaciją vertinate kaip grėsmingą sau?

- Manau, kad jeigu gali atsirasti kokie nors subjektyvūs veiksniai, tokia situacija visuomet bus grėsminga. Tokie veiksniai atsiranda dėl kieno nors įtakos.

- Anksčiau sakydavote, kad puolimas prieš jus vykdomas su buvusio bendražygio Viktoro Uspaskicho žinia, tačiau juk prokurorai yra paskelbę karą ir jam pačiam bei Darbo partijai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kas prieš ką dabar atsisukę, parodys gyvenimas, o jis jau šį tą rodo.

Galbūt ne veltui V.Uspaskicho advokatai kalba, kad Darbo partijos byla gali tęstis ir penkerius metus.

Man nepaaiškinama tai, kad sakoma, jog Darbo partija panaudojo net 23 mln. litų neapskaitytų pinigų. Vadinasi, neaiški ir jų kilmė, kas juos gavo, kam pasitarnavo.

Pinigų plovimo reikalai, politinė korupcija yra kur kas rimčiau nei finansinės apskaitos problemos.

- Ko tikitės iš Seimo narių, jeigu jiems teks balsuoti dėl jūsų neliečiamybės panaikinimo?

REKLAMA

- Dabar kaip tik ir galvoju, kas lemia pokyčius mano istorijoje.

Jeigu taip yra, kokios veikia jėgos, kodėl.

Visa tai vienareikšmiškai sieju su artėjančiai rinkimais, nes partijos kolegos kandidatu vienmandatėje Kėdainių rinkimų apygardoje mane iškėlė dar sausį. Nuo tada ir prasidėjo mano bėdos. Akivaizdu, kad ši apygarda juk yra svarbiausia Darbo partijai.



- Kaip ruošiatės kraštutinumui - galimam jūsų laisvės apribojimui ar net atėmimui?

- Žinoma, tai yra įmanoma - tokį kaip aš veikėją būtina izoliuoti nuo visuomenės. Mano padarytos veikos yra „superinės“, vertos ypatingo dėmesio, nes klausimas susijęs su sklypo kaime padalijimu į dvi dalis.

REKLAMA

- Esate pasiruošęs atsidurti areštinėje?

- Šio varianto, kaip galbūt ir kitų, aš neatmetu.

- Kaip reagavo šeima, žmona?

- Blogai, nes prokuroro prašyme sakoma, kad aš veikiau sąmoningai, siekdamas naudos. Dvylika metų dirbau Kėdainių meru, savivaldybei vadovavau per visą privatizavimo laikotarpį.

Tuo metu nepaėmiau nieko, kas priklauso visuomenei, nedalyvavau net privatizavimo procese.

Tai dariau sąmoningai, nes buvau įsitikinęs, kad neturiu jokios teisės į visos visuomenės sukurtą produktą ar jo dalį. Todėl turėčiau būti lyg ir atsparus pagundoms.



Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų