REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienio vakare paaiškėjo Vokietijos ekipos varžovai Europos futbolo čempionato pusfinalyje. Po intriguojančios ir milijonus nervinių ląstelių suėdusios dvikovos triumfavo dar vieną futbolo stebuklą sukūrę Fatiho Terimo kariai iš Turkijos. Jie po 11 metrų baudinių serijos palaužė Slaveno Biličiaus vadovaujamus kroatus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi be įvarčių, o 119 minutę jau atrodė, kad turkų odisėja Austrijoje bei Šveicarijoje artėja prie finišo. Tačiau per kelias minutes buvo sukurtas dar vienas stebuklas ir Semihas Senturkas puikiu smūgiu atgaivino savo ekipos viltis. 11 metrų baudinių serijoje kroatai atrodė palūžę bei nebetikintys savo jėgomis, tuo tarpu iš bedugnės pakilę turkai neklydo bei šventė pelnytą pergalę.

REKLAMA

Rungtynės prasidėjo be didesnės žvalgybos ir jau 5 minutę po puikaus jaunojo Ivano Rakitičiaus reido Dario Srna turėjo pirmąjį šansą. Tačiau kiek greitesni pasirodo besą turkų gynėjai, kurie nukreipė kamuolį į kampinį. Rungtynes stebintys šveicarai eilinį kartą galėjo degti iš pavydo. Juk I. Rakitičius dar jaunimo rinktinėse atstovavo būtent šiai šaliai.

Turkai taipogi nesnaudė ir nesiruošė sėdėti užsidarę savo gynybiniuose įtvirtinimuose. Nė vienai ekipai apčiuopiamesnės persvaros per pirmąsias 10 minučių įgyti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

15 min. prasižengė Niko Kovačas ir turkai įgijo puikią galimybę baudos smūgiu iš maždaug 20 metrų nuginkluoti Stipę Pletikosą. Tačiau puikus šansas buvo paleistas vėjais, o imperatoriui Fatihui Terimui beliko gribetis už galvos.

19 min. puikiai į baudos aikštelę įsiveržė Luka Modričius, o po idealaus jo perdavimo Ivica Oličius sugebėjo neįmušti į tuščius vartus bei sukirto kamuolį į turkų vartų skersinį. Po to sekęs Niko Krančjaro smūgio galva skriejo virš vartų. Iš savo vietų jau pakilęs visas kroatų atsarginių žaidėjų suolelis priverstas atidėti įvarčio šventimą bent jau kuriam laikui. Tokias galimybes išnaudoti tiesiog būtina... Nors I. Oličius ir nešovė tarsi Poškus Dievui į langus, tačiau savo darbo neatliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

28 min. buvo parodyta ir pirma geltona kortelė, kurios už pernelyg aktyvią kovą antrajame aukšte nusipelnė Tuncay'us.

Nors jokiu būdu nebuvo galima teigti, kad turkai individualiu meistriškumu pranoko kroatus, tačiau vėlgi viską kompensavo kovingumas. Be kovos turkai nesiruošė atiduoti nė vieno kvadratinio aikštės metro. Bent jau per pirmąjį pusvalandį tikrai neatrodė, kad kroatai yra aiškūs šios dvikovos favoritai.

36 min. baudos aikštelėje, susidūręs su Josipu Šimuničiumi, krito Tuncay'us. Tačiau Roberto Rossetti švilpukas tylėjo - už tokius susidūrimus 11 metrų baudinio tikėtis neverta. Po poros minučių itin pavojingai iš toli smūgiavo Mehmetas Topalas. S. Pletikosa kritikos savo gynėjams nepagailėjo. Dar vienas panašus šūvis ir kroatai galėjo atsidurti besivejančiųjų vaidmenyje.

REKLAMA

Vis dėlto pirmasis kėlinys į jokius klausimus neatsakė. Aikštėje vyko lygus žaidimas. Taip, kroatai, gali keikti I. Oličių, kuris nesugebėjo iš kelių metrų nukreipti kamuolio į tuščius varžovų vartus, tačiau be šio epizodo kroatai didesnio pavojaus Rustu vartams nekėlė. Be to, ir F. Terimo kariauna nesiruošė tūnoti gynyboje bei kelis kartus grasino S. Pletikosos tvirtovei.

Vos prasidėjus antrajam kėliniui, geltoną kortelę užsidirbo turkų saugas Arda Turanas.

Sužaidus 52 minutes dar vieną puikią progą turėjo I. Oličius, tačiau jam turkų vartai buvo tarsi užkerėti. Iš pradžių I. Oličius pabandė galva permesti kamuolį per Rustu, tačiau šis tokiem kroato kėslam pasipriešino. Vis dėlto Emre Asikas nesugebėjo išnešti kamuolio toliau nuo vartų ir I. Oličius turėjo dar vieną progą smūgiuoti galva. Tiesa, kampas buvo nulinis ir turkai neutralizavo pavojų.

REKLAMA

Iškart po to pavojingai į baudos aikštelę pabandė įsiveržti I. Rakitičius. Atrodė, kad kroatai nusprendė nebetampyti likimo už ūsų ir kuo greičiau užsitikrinti bent minimalų pranašumą.

Sužaidus 60 minučių, turkai atliko pirmąjį keitimą. Vietoje nieko ypatingo aikštėje nenuveikusio puolėjo Kazimo Kazimo pasirodė Uguras Boralas. Tai buvo šio turko debiutas Europos čempionate.

Galiausiai 62 minutę I. Oličius pagaliau pasiuntė kamuolį į turkų vartus, tačiau džiaugsmo šis smūgis suteikė mažai. Pekelta šoninio teisėjo vėliavėlė užfiksavo akivaizdžią "Hamburger" ekipos puolėjo nuošalę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš karto po to S. Biličius nusprendė stiprinti puolimą. Vietoje N. Krančjaro, kuris yra labiau įpratęs rungtyniauti saugu, o ne puolėju, aikštėje pasirodė tikras puolėjas Mladenas Petričius.

Iniciatyvos nė viena nė kita ekipa įgyti nesugebėjo. Rungtynėms artėjant prie pabaigos, proporcingai didėjo ir kaina, kurią tektų sumokėti už vieną apmaudžią klaidą. Nė viena komando atrodo nebuvo pasiryžusi visiškai apnuoginti savo užnugario.

Kroatijos rinktinės gretose aikštės viduryje spindėjo L. Modričius, tačiau jo vieno kūrybinių pastangų buvo per maža.

REKLAMA

69 minutę iš patogios padėties aukštai virš vartų smūgiavo I. Rakitičius. Kroatų strategas S. Biličius nebetvėrė savame kailyje ir atrodo mielu noru būtų išbėgęs į aikštę, kad parodytų savo auklėtiniams, kaip iš tikro yra žaidžiamas futbolas.

75 minutę savo puolimo grandį stiprinti ėmė ir imperatorius F. Terimas. Aikštėje vietoje saugo Mehmeto Topalo pasirodė puolėjas Semihas Senturkas.

82 minutę greta baudos aikštelės buvo pargriautas M. Petričius. Po D. Srnos baudos smūgio Turkijos ekipą gelbėjo vartininkas Rustu. Atrodo, kad Volkano diskvalifikacija jokios žalos F. Terimo auklėtiniams nepadarė. Rustu žaidė ramiai ir užtikrintai.

REKLAMA

89 min. po dar vieno puikaus L. Modričiaus perdavimo iš krašto koją kyštelėjo tas pats I. Oličius. Energingajam kroatų puolėjui nepasisekė ir šįkart - kamuolys nuskriejo tiesiai vartininkui Rustu į rankas. Dar po minutės pavojingai baudos smūgį atliko D. Srna, tačiau Rustu šiaip taip su savo užduotimis susitvarkė.

Jau per teisėjo pridėtą laiką pavojingai virš skersinio smūgiavo I. Oličius. Tačiau fortūna penktadienio vakarą buvo ne šio puolėjo pusėje.

Galiausiai nuaidėjo antrojo kėlinio pabaigą fiksuojantis teisėjo švilpukas, skelbiantis, jog Vienoje bus žaidžiamas pirmasis šio čempionato pratęsimas. Priminsime, kad nei kroatai, nei turkai kol kas dar nebuvo nė karto peržengę Europos čempionato ketvirtfinalio barjero.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

95 minutę puikų reidą į baudos aikštelę atliko Tuncay'us, tačiau pavojų, nukreipdamas kamuolį kampinį, neutralizavo S. Pletikosa.

Po poros minučių į aikštę buvo mestas įvartį paskutinėse rungtynėse su Lenkija pelnęs Ivanas Klasničius. Jis pakeitė laimės šios dienos rungtynėse taip ir neatradusį I. Oličių.

Sužaidus 100 minučių pavojingai smūgiavo Semihas Senturkas. Kamuolys praskriejo virš skersinio. Bent jau pirmojo pratęsimo kėlinio metu kiek aktyvesni atrodė F. Terimo auklėtiniai. 102 minutę dar vienas pavojingas turkų išpuolis baigėsi Tuncay'aus smūgiu greta S. Pletikosos vartų virpsto.

REKLAMA

Stebint antrąjį pratęsimo kėlinį, ėmė kvepėti 11 metrų baudiniais. Nė vienai ekipai kažko pavojingesnio sukurti nepavyko, o ir jėgų savaime suprantama liko ne itin daug.

Iki pratęsimo pabaigos likus žaisti 5 minutes, baigėsi turkų komandos kapitono Nihato jėgos ir F. Terimas neteko vieno iš pagrindinių ginklų prieš artėjančią 11 metrų baudinių seriją.

Tiesa, atrodė, kad baudinių neprireiks. Po dar vieno individualaus L. Modričiaus šou kamuolį gavo I. Klasničius. Atrodė, kad šio Bremeno "Werder" puolėjo smūgis galva nužudė visas Turkijos ekipos viltis šiame čempionate. Tuo tarpu kroatai jau džiaugėsi į savo kišenes įsidėję bilietus į pusfinalį. Tačiau turkai nebūtų turkai, jei nesukurtų dar vieno stebuklo. Puikus Semih Senturko smūgis nutraukė kroatų šėlsmą Vienos stadione ir atvedė ekipas prie 11 metrų baudinių serijos.

REKLAMA

Pirmasis laimę 11 metrų baudinių loterijoje išbandė neabejotinai geriausias šių rungtynių kroatų žaidėjas L. Modričius. Jaunojo saugo nervai neišlaikė ir jis įteikė puikią dovaną turkams. Kamuolys praskriejo greta vartų. Tuo tarpu jaunasis turkų talentas Arda neklydo - baudinių serijoje turkai išsiveržė į priekį 1:0. D. Srna šaltakraujiškai rezultatą išlygino, tačiau Semihas Senturkas nė nemirktelėjęs grąžino turkų pranašumą. Trečias smūgiavo I. Rakitičius. Dar vienas smūgis šalia vartų pastatė kroatus ant bedugnės krašto. Hamitas Altintopas taikliu smūgiu dar labiau priartino kroatus prie nebūties. Galiausiai kroatai suklydo ir trečiąsyk - M. Petričiaus smūgį atrėmė Rustu.

REKLAMA
REKLAMA

Kroatijos vienuolikė: vartininkas Stipe Pletikosa; gynėjai Vedranas Čorluka, Robertas Kovačas, Josipas Šimuničius bei Danijelis Pranaičius; saugai Niko Kovačas, Luka Modričius, Ivanas Rakitičius bei Dario Srna; puolėjai Niko Krančjaras bei Ivica Oličius.

Turkija: vartininkas Rustu Recberas; gynėjai Hamitas Altintopas, Gokhanas Zanas, Mehmetas Topalas, Emre Asikas, Hakanas Balta; saugai Samri Salioglu, Tuncay Sanli bei Arda Turanas; puolėjai Nihatas Kahveci bei Kazimas Kazimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų