REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius kreipėsi į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą siūlydamas keisti aukštųjų mokyklų studentų vertinimo sistemą ir kitais metais skirti papildomų lėšų valstybės finansuojamoms studijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministerijos pranešimo spaudai, A.Monkevičiaus siūlomi Aukštojo mokslo taisymai parengti atsižvelgus ir į Seimo kanceliarijos Teisės departamento pastabas, kad nustačius vieningą žinių įvertinimo vidurkį ir neatsižvelgus į skirtingų studijų programų specifiką, galima netiesiogiai iškreipti patį „gerai besimokančio“ asmens instituto praktinį įgyvendinimą.

REKLAMA

Ministro nuomone, siūlymas gerai besimokančiu apibrėžti studentą, kurio studijų įvertinimų aritmetinis vidurkis yra visiems vienodas, panaikintų prieštaravimą Konstitucijai, tačiau gali pažeisti teisėtus piliečių lūkesčius. Todėl A.Monkevičius siūlo įvertinti galimybę kitais metais skirti papildomų lėšų aukštosioms mokykloms (kiekvieną semestrą - apie 30 mln. litų) ir taip problemą spręsti iš esmės.

„Visiems studentams, priimtiems į valstybės finansuojamas studijas ir neturintiems akademinių skolų, turi būti laiduojamas nemokamas mokslas“, - sako ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministras taip pat pabrėžė, kad įstatymu įteisinta nauja lėšų skyrimo aukštosioms mokykloms tvarka skatins ir stiprins konkurenciją tarp universitetų, kurie bus priversti varžytis dėl geriausių studentų.

„Manau, kad tai leistų greičiau sutvarkyti žinių vertinimo sistemą, kuri skatintų studentus mokytis ne dėl pažymio, bet dėl kokybiškų žinių“, - teigia A.Monkevičius.

Pasak jo, Seimo komitetui pasiūlytomis įstatymo pataisomis siekiama mažinti akademinėje bendruomenėje kylančias įtampas dėl apmokėjimo už mokslą sąlygų pasikeitimo, pateisinti studentų lūkesčius, susijusius su valstybės įsipareigojimais gerai besimokantiems valstybinių aukštųjų mokyklų studentams laiduoti nemokamą mokslą, taip pat užtikrinti sklandžią naujų mokslo metų pradžią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus yra vetavęs Aukštojo mokslo įstatymo pataisas ir pasiūlęs nustatyti, kad gerai besimokantis studentas yra tas, kurio balų vidurkis aštuoni ir kuris neturi skolų.

Tuo metu Seimo priimtame įstatyme buvo nustatyta, kad už mokslą nemoka „gerai“ besimokantys studentai, tačiau neįvardinta, koks balas atitinka įvertinimą „gerai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų