REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj (birželio 20 d.) Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, tradiciškai minima Pasaulinė pabėgėlių diena. Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SPPD) kviečia šią dieną paminėti su tais, kuriems ji yra skirta – pabėgėliais ir prieglobstį gavusiais užsieniečiais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinės pabėgėlių dienos šventė vyks nuo 11 val. Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje (Karaliaus Mindaugo g. 28, Rukla, Jonavos rajonas). Šventės metu bus galima susipažinti su prieglobstį gavusių užsieniečių gyvenimo sąlygomis, pabendrauti su prieglobstį gavusiais užsieniečiais ir pasivaišinti jų tradiciniais patiekalais, taip pat pasižiūrėti filmą apie prieglobstį gavusių užsieniečių integraciją Lietuvoje.

REKLAMA

Pasaulinės pabėgėlių dienos šventėje dalyvaus Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, Seimo nariai Vincė Vaidevutė Margevičienė, Rytas Kupčinskas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, Socialinių paslaugų priežiūros departamento direktorius Aivydas Keršulis, Pabėgėlių priėmimo centro direktorius Algimantas Dieninis, nevyriausybinių organizacijų vadovai, integraciją savivaldybėse pradėję prieglobstį gavę užsieniečiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jungtinių Tautų paskelbtą dieną visame pasaulyje mini tūkstančiai organizacijų. Minėdami Pasaulinę pabėgėlių dieną Lietuvoje norime atkreipti visuomenės dėmesį ir suteikti jai daugiau informacijos apie užsieniečius ir priežastis, kodėl šie žmonės atsirado mūsų šalyje“, – sako Socialinių paslaugų ir priežiūros departamento (SPPD) direktorius Aivydas Keršulis.

Pabėgėlių dienos šventės metu bus pristatytas SPPD išleistas fotografijų albumas „Nekasdieniška pabėgėlių kasdienybė Lietuvoje“, kuriame menine raiškos forma pasakojama apie prieglobstį gavusių užsieniečių gyvenimą, jų buitį ir integraciją Lietuvoje. Albume pateikiami Lietuvos spaudos fotografų klubo narių: Tomo Bauro, Aliaus Koroliovo, Sigito Stasaičio, Vlado Ščiavinsko Gedimino Žilinsko ir Sauliaus Žiūros darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreipti visuomenės dėmesį į pabėgėlių problemas ir padėti jiems susikurti saugius namus Lietuvoje skatins ir socialinė reklama ant ratų. Krovininiai automobiliai su socialine reklama nuo birželio 20 d. važinės Vilniuje ir Kaune. Per Pasaulinę pabėgėlių dienos šventę vienas automobilis užsuks ir į Ruklą.

Jungtinių Tautų duomenimis, pasaulyje šiuo metu yra apie 20 mln. pabėgėlių. Lietuvoje praėjusiais metais prieglobsčio paprašė 480 įvairių šalių piliečių. Per daugiau nei dešimtmetį – kuomet Lietuva pradėjo priiminėti pabėgėlius – prieglobsčio prašė daugiau nei 4 tūkst. žmonių.

Oficialiai Pasaulinė pabėgėlių diena pradėta minėti nuo 2000-ųjų metų. Daugelį metų įvairiose šalyse pabėgėlių dienos ir savaitės buvo minimos skirtingu laiku. Labiausiai žinoma ir minima buvo Afrikos pabėgėlių diena birželio 20 d. Kaip solidarumo ženklą Afrikai ir pabėgėlių bendruomenei Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) susitarusi su Afrikos vienybės organizacija birželio 20 d. paskelbė Pasauline pabėgėlių diena visose šalyse ir žemynuose. Taip pat 1951 m. birželio 20 d. JTO priėmė Konvenciją dėl pabėgėlių statuso, kitaip dar vadinama Ženevos Konvencija. Ši Konvencija gina pabėgėlių teises visame pasaulyje. Lietuvoje Pasaulinė pabėgėlių diena oficialiai minima nuo 2002-ųjų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų