REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Seimo Sveikatos reikalų komitetas nuo kitų metų sausio mėnesio siūlo uždrausti alkoholio prekybą kioskuose ir naktį.

REKLAMA
REKLAMA


Komitetas sutiko, kad alkoholiu degalinėse ir parduotuvėse nebūtų leidžiama prekiauti nuo 22 val. iki 8 valandos ryto, tačiau parduotuvėse, kurios įrengtos daugiabučiuose, paliko iki šiol galiojantį draudimą alkoholiu pradėti prekiauti nuo 9 val. ryto.

REKLAMA


Parlamentarai nutarė, kad leidus alkoholiu prekiauti nuo 9 val. ar vėliau (komitetas anksčiau buvo nutaręs, kad alkoholiu būtų galima pradėti prekiauti 10 val.) kaimų ir miestelių parduotuvėse bus sunku nuo pirkėjų paslėpti alkoholinių gėrimų lentynas.


Komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas jas siūlė uždengti specialiomis užuolaidomis.


Pasak jo, ateityje bus siekiama alkoholio pardavimus uždrausti prekybos centruose ir kitose prekybos vietose, o leisti tik specializuotose parduotuvėse su atskiru įėjimu.

REKLAMA
REKLAMA


Ekonomikos komiteto narys Pranas Vilkas tvirtino, kad degalinėse būtina leisti prekiauti alkoholiu, tačiau būtina riboti prekybos alkoholiu laiką, nes jose gėrimų daugiausia parduodama vakare ir naktį, kai nebedirba prekybos centrai.


Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Ivanauskas siūlė alkoholiu parduotuvėse neprekiauti nuo 23 val. iki 8 val., o konservatorė Irena Degutienė - nuo 22 val. iki 8 val. Prekybos įmonių asociacijos direktorius Marius Busilas norėjo, kad prekybininkams būtų leista alkoholiu prekiauti nuo 6 val. iki 24 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Lietuvos verslininkų sąjungos, prekiaujančios naftos produktais, tarybos pirmininkas Algimantas Čaplinskas teigė, kad 60 proc. degalinių parduotuvių apyvartos sudaro pajamos iš alkoholio.


Socialdemokratas Bronius Pauža tvirtino, kad alaus ir sidro kioskuose parduodama tik „lašas jūroje“: „Pagadą“ alkoholio vartojime daro ne kioskai, o didieji prekybos tinklai“.


Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininko pavaduotoja Zita Sorokienė tvirtino, kad kioskuose parduodama tik 4 proc. alkoholinių gėrimų.

REKLAMA


Vilniaus mažosios prekybos asociacijos vadovė Ramutė Strolienė kalbėjo, kad už alkoholio prekybos taisyklių pažeidimus yra atimamos licencijos prekiauti alkoholiu, todėl kioskų savininkai ir darbuotojai stengiasi, kad to nebūtų. Ji prognozavo, kad uždraudus kioskuose prekiauti alkoholiu, daug kioskų teks uždaryti, nes jie nebeapsimokės.


Aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys sakė, kad didieji aludariai kioskuose parduoda iki vieno procento produkcijos.


„Daugiausia alaus kioskuose realizuoja smulkieji aludariai, kurių yra apie 80, jeigu Seimas jiems uždraus prekiauti alkoholiu kioskuose, jiems bus blogai, nes jie savo produkcijos didžiuosiuose prekybos centruose neparduoda“, - sakė A. Vidžys.

REKLAMA


Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian komiteto posėdyje tvirtino neturinti statistikos, kiek alkoholio prekybos pažeidimų padaroma kioskuose.


Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidento Mindaugo Palijansko, degalinėse parduodama 2,3 proc. alkoholio.


Šalyje veikia apie du tūkstančiai kioskų, dalis iš kurių dirba visą parą. Juose galima prekiauti ne stipresniu kaip 8,5 proc. alumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų