REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūloma keisti azartinius lošimus prižiūrinčios Valstybinė lošimų priežiūros komisijos (VLPK) sudarymą taip, kad neliktų spragų politinei įtakai.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos žinios“ antradienį rašo, kad jau liepą Valstybinė lošimų priežiūros komisija (VLPK) gali atsidurti Socialdemokratų partijos įtakos srityje. Kairieji kontroliuos sritį, kuri, specialistų teigimu, leidžia plisti politinei korupcijai.

Liepos viduryje turi pasikeisti 3 iš 6 VLPK narių, tarp jų - ir septynerius metus komisijos pirmininku dirbęs Česlovas Kazimieras Blažys.

REKLAMA

Kaip numato 2001 metais priimtas Azartinių lošimų įstatymas, po du lošimų verslą kontroliuojančios institucijos atstovus skiria prezidentas, Seimo pirmininkas ir premjeras. Po mėnesio savo kandidatą į VLPK turi pasiūlyti prezidentas Valdas Adamkus, du kandidatus - Seimo pirmininkas, vienas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderių Česlovas Juršėnas. Jei šis apsispręstų komisijos nariais teikti savo partijos atstovus arba jai prijaučiančius asmenis, kaip buvo įprasta iki šiol, keturios VLPK kėdės iš šešių atsidurtų socialdemokratų rankose.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dienraščio, besiklostanti situacija jau kurį laiką kelia nerimą ir Nacionalinei lošimų ir žaidimų verslo asociacijai (NLŽVA), kuri siūlo iš esmės reformuoti azartinių lošimų priežiūrą bei reguliavimą. Esamą situaciją kritikuoja ir su korupcija kovojančios tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Rytis Juozapavičius.

„Puikiai žinome, kad partijos Lietuvoje labai nedemokratiškos. Mano įžvalga būtų tokia: jeigu šioje institucijoje turėtume keturis asmenis iš vienos politinės partijos, atrodo, taip galėtų būti atstovaujama socialdemokratų interesams arba per šią partiją būtų galima daryti poveikį lošimų priežiūrai“, - įsitikinęs R.Juozapavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Partinė linija - tikrai neskaidrus dalykas. Žinome daug pavyzdžių, kai partijų žmonės deklaruoja partijos linijos laikymąsi kaip didesnį gėrį nei asmeninių moralinių vertybių gynimas. Partija pradeda traktuoti tarsi pelno siekiančių asmenų organizacija, kurioje visi laikosi kaip vienas kumštis, klauso vadovybės nurodymų ir siekia tam tikrų tikslų“, - apibūdino situaciją TILS vadovas.

Spręsti azartinių lošimų keliamas problemas buvo užsimojęs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, vadovaujamas parlamentinės LSDP frakcijos nario Jono Liongino. Komitetas jau prieš du mėnesius žadėjo inicijuoti azartinių lošimų verslo ir jį reguliuojančių įstatymų auditą, tačiau konkrečių žingsnių iki šiol nežengė.

REKLAMA

J.Lionginas dienraščiui aiškino, kad nėra prasmės pradėti audito, kol Vyriausybė nepateikė esminių Azartinių lošimų įstatymo pataisų. Jos žadamos jau dvejus metus, bet Seimo nepasiekė iki šiol.

Keisti situaciją bando konservatorius Jurgis Razma, jau teikęs įvairias šį verslą reguliuojančias įstatymų pataisas. Praėjusią savaitę Seimas ėmėsi jo siūlymo mažinti partinę įtaką VLPK, skiriant prezidento, Seimo pirmininko ir premjero atstovus ne tiesiogiai, bet apsvarstant kandidatūras Seime.

„Atskirų politikų atstovai tampa lyg asmeniškai priklausomi nuo skyrusio pareigūno, o esant šiandieninei politinei situacijai nesunku suprasti, kad tokiu būdu keturi komisijos nariai iš esmės atstovautų socialdemokratams. Manau, būtų kur kas geriau, jei Seimas tvirtintų visus siūlomus kandidatus - jie pereitų skaidrią procedūrą“, - svarstė J.Razma.

REKLAMA

Parlamentaro manymu, šiuo metu galiojančiame Azartinių lošimų įstatyme yra neapibrėžtumų, kurie gali leisti komisijos nariams ginant savo partijos interesus interpretuoti teisės aktus ir taip siekti finansinės paramos savai organizacijai.

Šiuo metu VLPK dirba du LSDP, du Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atstovai ir du nepartiniai prezidento deleguoti nariai. Dienraščio duomenimis, V.Adamkus ieško kito žmogaus vietoj kadenciją baigiančio Č.K.Blažio. „Parinkti kandidatą dar yra laiko. Galiu tik pasakyti, kad ieškoma ekonomisto, teisininko arba vadybininko. Prezidentas stengsis parinkti kvalifikuotą ir nepriklausomą kandidatą, kuriam niekas negali daryti jokio poveikio“, - dienraščiui aiškino šalies vadovo patarėja Aušra Rauličkytė.

Liepą turi trauktis ir du VLPK dirbantys socialliberalai - NS Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas Vytautas Janulis bei aktyvi partijos narė Ilona Daiva Gajauskienė. Juos, dar eidamas Seimo pirmininko pareigas, paskyrė NS vadovas Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų