REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo gegužės 1-osios visi pedagogai turi gauti 10 proc. didesnius atlyginimus, tačiau kai kuriose savivaldybėse priemokų išmokėjimas stringa. Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius žada problemą spręsti, praneša BNS.

REKLAMA
REKLAMA

„Padidino atlyginimus, tačiau neišmoka nuo gegužės 1 dienos skirtų 10 procentų. Privatizavimo fondą savivaldybės kaip nori, taip traktuoja. Iš pradžių reikia atlyginimus išmokėti, o paskui gauti iš Privatizavimo fondo, o jie nori pirma gauti, o paskui išmokėti", - po penktadienį vykusio susitikimo su švietimo ir mokslo ministru kalbėjo Pedagogų profesinės sąjungos vadovas Aleksas Bružas.

REKLAMA

Pasak jo, atlyginimų išmokėjimas stringa maždaug penktadalyje iš 60-ties Lietuvos savivaldybių. Didesnių algų negauna kai kurių Kauno miesto ir rajono, Jurbarko, Vilkaviškio savivaldybėse esančių mokyklų mokytojai.

Pedagogų atstovas pabrėžė, kad problemą būtina kuo skubiau spręsti, nes tokie nesusipratimai vėl didina dar nespėjusią nuslūgti įtampą.

Ministras A.Monkevičius taip pat pripažino, jog tam tikrų nesklandumų išmokant atlyginimus yra.

REKLAMA
REKLAMA

"Yra tam tikrų nesklandumų. Galvojame, kad reikia pasižiūrėti, kur jie yra ir juos pašalinti. Kad mokytojai prieš rugsėjo 1-ąją ateitų į mokyklas pailsėję, gerai nusiteikę", - žurnalistams penktadienį teigė A.Monkevičius.

Pasak jo, atlyginimų išmokėjimas vėluoja dėl biurokratinių nesusipratimų - kai kurios savivaldybės nežino, kaip naudoti tam skirtas Privatizavimo fondo lėšas.

"Gal reikia dar kartą pakartoti savivaldybėms, ypač ten, kur yra įtampos, kad būtų operatyviau atsiskaitoma. Galima iš mokinio krepšelio lėšų apmokėti, o iš Privatizavimo fondo lėšų krepšelį atstatyti. Valstybės biudžetas nenukenčia, o mokytojai laiku gauna tai, kas priklauso, ir nekyla jokios įtampos. Aš į merus kreipsiuosi, atkreipdamas dėmesį į tai, paprašysiu, kad jie būtų atidesni ir operatyvesni", - teigė A.Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį vykusiame pedagogų profesinių sąjungų atstovų ir ministro susitikime taip pat kalbėta, kaip atlyginimai turėtų būti keliami nuo rugsėjo 1-osios.

Už mokytojų darbo apmokėjimo sistemos įgyvendinimo programos vykdymą ir darbo apmokėjimo sistemos tobuliną atsakinga darbo grupė pasiūlė keletą variantų. Buvo siūloma algas didinti visiems mokytojams vienodu procentu, didinti diferencijuotai, atsižvelgiant į mokytojo kvalifikacinę kategoriją, mokyklos tipą, stažą arba visiems pedagogams pridėti vienodą pinigų sumą.

REKLAMA

Pasak A.Bružo, atlyginimus reikėtų kelti visiems pedagogams bei rasti papildomų lėšų didesnėms jaunųjų pedagogų algoms.

"Norint išvengti nesusipratimų nuo rugsėjo 1-osios, iš mūsų pusės patariame, kad reikia kelti 15 proc. visiems - ar tai būtų metodininkas, ar mokytojas, vienodai", - teigė A.Bružas.

A.Monkevičius žadėjo, kad į profesinių sąjungų pasiūlymus bus atsižvelgta.

"Toks pasiūlymas yra svarstytinas, turėsime rasti variantą, kuris įvertintų tas aplinkybes. Aš linkęs ieškoti būdų, kaip jauniems mokytojams padėti", - sakė ministras.

REKLAMA

Balandžio pradžioje Seimas nutarė didinti mokytojų algas nuo gegužės 1-osios 10 proc., o nuo rugsėjo - dar 15 procentų. Tuo metu Vyriausybė vasarį patvirtintoje ilgalaikėje programoje 2008-2011 metams siūlė atlyginimus ir nuo gegužės, ir nuo rugsėjo kelti po 10 procentų Vėliau Vyriausybė vis dėlto pritarė mokytojų atlyginimų didinimui pagal Seimo nutarime įtvirtintus rodiklius.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų