REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 17 d. Arkos galerijoje, Vilniuje, vyks Tado Dambrausko fotokonkurso parodos „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2007–2008 m.“ atidarymas ir laureatų apdovanojimo ceremonija.

REKLAMA
REKLAMA

Renginyje planuoja dalyvauti krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, ministerijos,  kariuomenės atstovai, kiti svečiai.

REKLAMA

Ši ceremonija – tai jau tradiciniu tapusio, ketvirtą kartą rengiamo Tado Dambrausko fotografijų konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2007– 2008“ baigiamasis etapas.

„Šių metų Tado Dambrausko fotokonkurso nuotraukos ne tik atitinka profesionalios fotografijos meistriškumo kriterijus. Mums, kariams, jos svarbios kaip unikalūs pasakojimai apie kariuomenės – darnios komandos – kasdienį gyvenimą, kuriame visada yra iššūkių, nesuvaidintų situacijų ir ypatingos patirties,“ – sakė kariuomenės vadas gen. ltn. V. Tutkus, specialiojo prizo steigėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurse dalyvavo šalies spaudos profesionalūs fotografai, taip pat fotografai mėgėjai, kariškiai ir civiliai. Pirmą kartą konkurso istorijoje darbus pateikė ir užsieniečiai. 2007 – 2008 metais užfiksuotos akimirkos varžėsi skirtingose kategorijose – profesionalų ir mėgėjų. Iš viso konkursui buvo pateikta apie 800 nuotraukų.

„Išrinkti fotokonkurso nugalėtojus buvo nelengva užduotis. Konkursui pateiktų darbų kokybė tikrai labai aukšta,“ – pagyrimų konkurso dalyviams negailėjo vertinimo komisijos narys NATO fotografas Valteris Vanderhagenas (Walter Vanderhaegen).     

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais minint atkurtos Lietuvos kariuomenės 90-metį įsteigta nauja nominacija – specialiuoju prizu bus apdovanotos unikalios istorinės nuotraukos ir nuotraukų archyvai tema „Atkurtai Lietuvos kariuomenei 90“.

Pasak konkurso organizatorių, išgirdę apie istorinių nuotraukų konkursą, atsiliepė daug žmonių ne tik iš Vilniaus, Kauno, bet ir iš Vilkaviškio, Kretingos, Ignalinos, Jurbarko, Naujosios Akmenės,  kitų miestų bei rajonų. Savo archyvus organizatoriams patikėjo 46 asmenys, o iš viso konkursui buvo pateikta 650 archyvinių nuotraukų.

REKLAMA

„Vertinant buvo kreipiamas dėmesys į nuotraukos originalumą, autentiškumą, į nuotraukas buvo žiūrima kaip į svarbių istorinių faktų liudijimą. Beveik visos pateiktos nuotraukos – originalios, įdomios, turinčios vertingos informacijos,“ – sakė vertinimo komisijos pirmininkas pulkininkas leitenantas Gintautas Surgailis.

Šiam fotokonkursui karo operatoriaus ir fotografo Tado Dambrausko vardas suteiktas norint įamžinti jo atminimą ir nuopelnus. Tadas Dambrauskas Krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys“ fotografu, brigados „Geležinis Vilkas“ ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi. Jis sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą – fiksavo Lietuvos kariuomenės raidą nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės NATO, kariuomenės.

REKLAMA

Dirbdamas Tadas Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl „gero kadro“ buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

Šio konkurso globėjas – krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Parodos „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2007– 2008 m.“ Arkos galerijoje, Aušros vartų g. 7, Vilniuje, atidarymas vyks birželio 17 d., antradienį, 16 val.  

Paroda veiks iki birželio 28 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų