REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis daugiau valstybių vežėjų prisideda prie protestų dėl išaugusių degalų kainų. Degalų trūkumas jaučiamas net kai kuriuose Europos aerouostuose. Visgi lietuviai dar neprotestuoja, nors tokios galimybės neatmeta.

REKLAMA
REKLAMA

Kaimynai



Savo nepasitenkinimą reiškia jau ir kaimynai lenkai.

Trečiadienį tūkstančiai sunkvežimių per patį vidurdienį valandai užblokavo eismą visose šalies automagistralėse.

REKLAMA

Protesto datą vežėjai pasirinko neatsitiktinai. Trečiadienį Lenkijos Seimas svarstė Infrastruktūros ministerijos parengtas Viešųjų kelių įstatymo pataisas, kurios nuo liepos turėtų pakeisti dabar galiojančią kelių naudotojų mokesčių tvarką, atsisakant metinių vinječių ir įvedant tiesioginius mokesčius už kiekvieną įvažiavimą į automagistralę .

Įgyvendinus pakeitimus, mokesčiai už vieno sunkvežimio važiavimą magistrale per mėnesį gali siekti 3 tūkst. zlotų - tiek, kiek dabar kainuoja metinė vinjetė.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos tarptautiniai kelių vežėjai reikalauja atšaukti vinječių panaikinimą, sumažinti dyzelino kainas, panaikinti degalų įvežimo į Lenkiją apribojimus ir pagerinti padėtį Rytų pasienio perėjose.

Krizė Lietuvoje

Kaip jau anksčiau buvo pranešta, benzino kainai perkopus 4 litų ribą, Lietuvos vežėjai kol kas neketina streikuoti, tačiau neatmeta tokios galimybės.

Pasak Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidento Algimanto Kondrusevičiaus, degalų kainoms ir toliau didėjant, šalį gali ištikti krizė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visuomenė sunerimusi dėl augančių kainų. Mes Vyriausybei pateikėme pasiūlymus, jie dabar svarstomi. Pirmiausia reikia peržiūrėti akcizų politiką komerciniam transportui. Nepriėmus sprendimų, padariniai ekonomikai ir visuomenei gali būti labai skaudūs“, - sakė A.Kondrusevičius.

Nebeskris

Portugalijos oro uostai, tarp jų ir sostinės tarptautinis oro uostas, nebepila lėktuvams degalų, nes jų trūksta. Sunkumai kilo po protesto akcijų, kurias jau trečią dieną rengia sunkvežimių savininkai ir vairuotojai.

„Mes neturime galimybės aprūpinti degalais visų lėktuvų, - pareiškė trečiadienį AHA kompanijos atstovas. - Išimtis teikiama tik skubiems reisams, kariniams ir valstybiniams lėktuvams“.

REKLAMA

Kol kas nė vienas reisas nėra atšauktas. Aviacijos kompanijoms dabar teks keisti įprastą degalų pildymo režimą.

Krizė sudrebino ir Lisabonos tarptautinį oro uostą. Paprastai kasdien į jį atvyksta po 60 sunkvežimių su degalų cisternomis, o per pastarąsias paras ten atvyko tik 12 benzino vežėjų su aviaciniais degalais.

Visgi šalyje jau matosi prošvaisčių. Vežėjų sąjungai susitarus su šalies Vyriausybe, Portugalijos sunkvežimių vairuotojai užbaigė savo streiką dėl kylančių degalų kainų, praneša BBC.

Šalyje maisto ir degalų tiekimas vėl bus atnaujintas per kelias dienas.

Ispanijoje vežėjų streikas tę siasi jau ketvirta diena.

Filipinai

Prie protestų prisidėjo ir tolimieji Filipinai. Vakar šimtai sunkvežimių ir mikroautobusų užblokavo kelius, vedančius prie prezidento rūmų Filipinų sostinėje Maniloje. Protestuotojai reikalavo panaikinti naftos produktų apyvartos mokestį.

REKLAMA

Malkanango rūmų rajone eismas beveik apmirė. Sunkvežimių koloną sustabdė policijos būriai, pasirengę malšinti riaušes.

Akcijoje taip pat dalyvavo apie 500 triračių taksi motociklų.

Demonstrantai laikė plakatus, raginančius šalies prezidentą Gloriją Macapagal-Arroyo panaikinti 12 procentų apyvartos mokestį, taikomą naftos produktams, taip pat pasirūpinti neturtingais gyventojais.

Nuo metų pradžios degalai Filipinuose brango 14 kartų. Jų kaina iš viso padidėjo 24 procentais. Tuo pat metu šalis kovoja su didele infliacija.  Glorijos Macapagal-Arroyo Vyriausybė paskelbė planą, kuriame numatoma padidinti pagalbą beturčiams. Jie turėtų gauti pigių ryžių ir vaistų.  Be to, 2 milijonams žmonių žadama padėti apmokėti sąskaitas už elektrą.

Vykstant protestams dėl degalų kainų Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje jau neišvengta ir aukų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų