REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Antikorupcijos komisijos sudaryta darbo grupė ketvirtadienį surengė posėdį, kuriame sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko patarėją atakavo klausimais apie Nacionalinio kraujo centro (NKC) Klaipėdos filialo perdavimą privačiai bendrovei.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro patarėjas Rimvydas Bakša į darbo grupės suformuluotus klausimus bandė gintis įstatymų ir ministro įsakymu citavimu, tuo metu Antikorupcijos komisijos pirmininkas Rimantas Dagys spaudė patarėją nurodyti konkretų įstatymą - esą jis niekur nėra girdėjęs, kad paprastu įsakymu būtų galima viešosios įstaigos funkcijas perduoti privačiai įmonei.

REKLAMA

Bendrovė „Kraujo donorystės centras“ didžiąja dalimi (51 proc. ) priklauso privačiam akcininkui - Artūrui Jonui Venclauskui, o 49 proc. jos nuosavybės priklauso valstybei (Sveikatos apsaugos ministerijai). Perėmusi NKC Klaipėdos filialą bendrovė įsipareigojo uostamiesčio ir šiame regione įsikūrusias sveikatos apsaugos įstaigas aprūpinti kraujo produktais, tačiau darbo grupės nariai nebuvo tikri, ar šis įpareigojimas bus įgyvendintas.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsakykite kokiu įstatymu remiantis, kur jūs matėte tokią tvarką, kad mes atiduodame valstybės turtą su visa infrastruktūra privačiai įmonei?“, - klausė R.Dagys, o „tvarkietis“ Egidijus Klumbys dar paragino patarėją susivokti, kad darbo grupėje sėdi ne kvailiai.

Tuo metu R.Bakša bandė argumentuoti, jog bendrovė „Kraujo donorystės centras“ yra specifinė savo esme, todėl įprasti reikalavimai jai netaikytini.

Pasak R.Dagio, pagrindinė problema, liečianti NKC Klaipėdos filialo perdavimą privačiai įmonei yra susijusi su tuo, jog remiantis Lietuvos teisės aktais valstybinės viešosios įstaigos išvis neįmanoma tiesiog perduoti privačiai įmonei ir perduoti su visais darbuotojais, duomenų bazėmis ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia atiduota ne paslaugos, bet visas kraujo surinkimo ir perdirbimo verslas“, - BNS po posėdžio sakė R.Dagys, pridūręs, jog neaišku, kam naudingas šis sandoris ir kas už jo slypi.

Konservatorius taip pat minėjo, jog susidaro keista situacija, kad Lietuvoje surenkama kraujo plazma vežama perdirbti į Vokietija. Tuo tarpu iš jos gaminamų preparatų Lietuvoje įsigyti neįmanoma, jie yra perkami iš kitų šalių ir kaina yra žymiai brangesnė.

Dėl minėtų priežasčių net ir posėdyje neišsisklaidžius abejonėms, darbo grupė nutarė paruošti nutarimą ir klausimą perkelti į Antikorupcijos komisijos posėdį.

REKLAMA

Su kraujo plazmos surinkimu ir perdirbimu susijusios įstaigos perdavimas privačiam akcininkui sukėlė žiniasklaidos, politikų abejones, ar Sveikatos apsaugos ministerija tinkamai reguliuoja tokio pobūdžio veiklą.

Ministrui iš opozicinės Tėvynės sąjungos bei Liberalų sąjūdžio skriejo raginimai atsistatydinti, tačiau pats R.Turčinskas bet kokius pažeidimus neigia.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų