REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai, svarstydami, ar patvirtinti praėjusių metų Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) veiklos ataskaitą, pažėrė kritikos komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui bei apskritai kritikavo visą VRK darbą. Nepaisant to, Z. Vaigauskas paskirtas dar vienai ketverių metų VRK pirmininko kadencijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš prašau prieš balsuojant pagalvoti, ar tikrai Lietuvoje pas mus per rinkimus viskas taip gražiai atrodo, kaip paskaičius VRK ataskaitą. Juk esame tiesiogiai susidūrę su jos veikla tuomet, kai buvome renkami ar stebėjome jos veiklą per pastaruosius ketverius metus“, - ketvirtadienį posėdyje sakė liberalsąjūdietis Algis Kašėta.

REKLAMA

Jo teigimu, „labiausiai nuvilianti“ VRK veikla pastebėta per 2007 metų vasario mėnesio savivaldos rinkimus. Esą tuomet VRK beveik kasdien gaudavo skundus dėl Pagėgių savivaldybėje vykstančių pažeidimų, tačiau į tai nereagavo.

Pagėgių savivaldybėje per rinkimus pastebėjus nemažai pažeidimų, VRK nutarė nepatvirtinti rinkimų rezultatų. Tačiau teismo nuomonė šiuo klausimu buvo priešinga ir komisijai teko sudėti ginklus bei pripažinti rinkimus buvus teisėtais.

REKLAMA
REKLAMA

A.Kašėta VRK taip pat priekaištavo dėl ribotų veiksmų kovojant su rinkimų agitacijos pažeidimais. Pasak jo, VRK gavusi skundus, jog kitos partijos galimai pažeidžia rinkimų agitacijos nuostatas, persiunčia juos vietos rinkimų komisijoms, o pati veiksmų nesiima, nes neva nėra pasitvirtinusi vidaus tvarkos taisyklių.

Liberalcentristų frakcijai priklausantis Henrikas Žukauskas siūlė kolegoms nepaisyti VRK veiklos trūkumų ir patvirtinti ataskaitą, nes kitaip nebus galima iš naujo suformuoti komisijos.

„Jeigu nepatvirtiname - nėra komisijos, jeigu nėra komisijos - nėra rinkimų. Reiškia mes sėdime dar vieną kadenciją be rinkimų. Tai yra labai geras dalykas, bet kadangi taip nebus, aš vis tiek siūlau balsuoti už“, - sakė H.Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK nepalankią nuomonę išreiškė ir kitas Liberalų sąjūdžio narys Petras Auštrevičius, kurio nuomone, komisija ne organizuoja rinkimus ir prižiūri jų eigą, o tik komentuoja. „Jie sako: „yra taip“, o „gal anaip“, „patys išspręskite“, „kokia čia problema“. Tai yra laukimo situacija, o taip neturi būti. (...) Jeigu mes pritariame ataskaitai, mieli kolegos, tai iš esmės mes pritariame tai tendencijai“, - kalbėjo P.Auštrevičius.

Tuo metu Z.Vaigausko ginti stojo socialdemokratai, kurių nuomone, VRK dirba gerai ir ataskaitą reikia tvirtinti. Galiausiai, parlamentarai nutarė nekomplikuoti situacijos ir 2007 metų ataskaitą patvirtino. Kiek vėliau seimūnai performavo ir visą komisiją ir dar vienai ketverių metų kadencijai vadovauti VRK paskyrė Z.Vaigauską.

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio nepasitenkinimą VRK veikla galėjo sukelti komisijos sprendimas paskirstyti partijoms visą valstybės biudžeto dotaciją (20 mln. litų) ir nė lito nepalikti partijų rinkimų kampanijų kompensavimui, kuris gali siekti net iki 25 proc. visų išlaidų.

Liberalai į valstybės dotaciją pretenduoti negali, nes ji skiriama atsižvelgus į praėjusių rinkimų metu gautą balsų kiekį, o Liberalų sąjūdis susikūrė po praėjusių Seimo rinkimų. Tuo metu į dalies rinkimų kampanijos išlaidų kompensavimą jis pretenduoti galėtų, tačiau šiam tikslui VRK lėšų nenumatė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų