REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausia Baltijos šalyse mažmeninės prekybos įmonė „Maxima LT“ trečiadienį pranešė, jog nepriklausoma laboratorija Latvijoje ištyrusi iš Kinijos importuotus ir pavojingais Lietuvoje pripažintus žaislus nustatė, kad šie yra saugūs.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvos Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų centro atstovai, nustatę, kad „Maximos“ Lietuvoje pardavinėtuose žaislų rinkiniuose „Baba mama“ sveikatai pavojingų cheminių medžiagų buvo gerokai daugiau nei leidžiama, abejoja Latvijos laboratorijos išvadomis ir siūlo pasitekti į pagalbą nepriklausomus ekspertus.

REKLAMA

„Maximos LT“ Kokybės valdymo departamento direktorės Deimantės Mitkuvienės teigimu, Latvijos ekspertų tyrimo išvados parodė, kad žaislų cheminė sudėtis atitinka reikalavimus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų centro Cheminių tyrimų skyriaus vadovas Virginijus Keturka BNS sakė abejojantis Latvijoje atliktų tyrimų rezultatais, nes imant žaislų mėginius, skirtus siųsti į Latviją, nedalyvavo nepriklausomi ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

„Klausimas, ar buvo tirtas tas pats žaislas ar tik žaislas tuo pačiu pavadinimu. Galėjo skirtis žaislo partija, serijos numeris, pagaminimo data ir vieta“, - teigė V.Keturka.

Anot jo, norint galutinai išsiaiškinti, kurios laboratorijos tyrimų išvados teisingos, reikėtų atlikti dar vieną žaislų ekspertizę. V.Keturkos nuomone, Lietuvos ir Latvijos laboratorijos turėtų ištirti analogiškus žaislus, kurių mėginius atrinktų nepriklausomi ekspertai.

„Maximos LT“ atstovų teigimu, Latvijos laboratorijos rezultatai registruotu paštu išsiųsti Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai bei Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos atstovė spaudai Rina Šileikaitė BNS teigė, kad inspekcija kol kas jokios informacijos apie Latvijos ekspertų išvadas neturi ir laiško iš bendrovės dar nesulaukė.

VVTAT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vitas Jonas Ūsas BNS negalėjo patvirtinti, jog tarnyba jau gavo „Maximos“ siųstas išvadas, tačiau sakė, kad jeigu tos išvados gautos, jos bus įvertintos ketvirtadienį įvyksiančiame posėdyje, kuriame bus sprendžiama, ar bausti įmonę už tūkstančius vaikų sveikatai pavojingų žaislų įvežimą ir prekybą.

REKLAMA

„Maxima LT“ 2007-ųjų rugpjūtį į Lietuvą įvežė 9,6 tūkst. žaislinių automobilio ir garvežio, garlaivio ir lėktuvo, autobuso ir automobilio rinkinių „Baba mama“, o kai buvo nustatyta, kad šie žaislai yra nesaugūs, bendrovė juos išėmė iš prekybos.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos, tikrinusios šiuos žaislus, duomenimis, parduotuose žaisluose buvo daugiau nei 100 kartų normas viršijantis ftalatų kiekis.

Ftalatai neigiamai veikia reprodukcinę sistemą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą. Europos Sąjungoje uždrausti 6 ftalatai, jų negalima naudoti jaunesnių negu 3 metų vaikams skirtų žaislų gamyboje, nes šiuos žaislus vaikai deda į burną.

REKLAMA

Anot „Maximos“ atstovų, įmonė iš visų bendrovių, iš kurių perka žaislus, reikalauja pateikti sertifikatą, kuriame būtų nurodyta, jog žaislai yra saugūs, neturi kenksmingų medžiagų bei atitinka europinius standartus. Žaislai „Baba mama“ tokį sertifikatą, bendrovės teigimu, taip pat turėjo. „Maxima LT“, siekdama galutinai išsiaiškinti, ar žaislai tikrai turi kenksmingų medžiagų, į Latvijos ekspertus kreipėsi balandžio mėnesį.

VVTAT pernai už pavojingų žaislų platinimą nuobaudas, be „Maximos LT“, taip pat skyrė įmonėms „Senukai“, „Viskas už vieną eurą“, „Rivona“, „Vaikutis“, „Mevasta“, „Voira“ bei kitoms.

Iš viso Lietuvoje pernai buvo aptikta 92,3 tūkst. nesaugių ar net nuodingų žaislų, iš jų 69,1 tūkstančio buvo parduota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų