REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį nutarė nesikišti į Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje Jurgio Jurkevičiaus ir parlamentaro, Lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio ginčą, kuriuo Seimo narys ministrų kabineto atstovą apkaltino nekompetencija ir nacionalizmu.

REKLAMA
REKLAMA

Etikos sargai nutarė, jog apsiribos tik svarstymu, o komisijos vadovas Manfredas Žymantas ir dar keli etikos sargai išreiškė asmeninę nuomonę, jog J.Jurkevičius savo garbę ir orumą turėtų ginti teisme, nes šiuo atveju reiktų nustatyti konkrečius faktus, ar jis elgėsi nekompetetingai.

REKLAMA

Ginčas kilo dėl V.Tomaševskio pareiškimo, kuriame jis teigia, jog Vyriausybės atstovas turėtų būti nedelsiant atšauktas kaip nekompetentingas ir nacionalistinis asmuo, nes reikalavo kai kuriose Vilniaus ir Šalčininkų rajono vietovėse pakeisti gatvių pavadinimus lenkų kalba į lietuviškus užrašus. Šiuo metu šis klausimas yra atsidūręs teisme, galutinis sprendimas nepriimtas.

„Čia teisminiai dalykai, Vyriausybės atstovas turi apsiginti teisme. O mūsų kolega tokius pareiškimus manau daro prieš rinkimus norėdamas paskatinti balsuoti savo rinkėjus“, - svarstė konservatorius Antanas Matulas. Prieš tai panašią poziciją išreiškė ir socialliberalė Nijolė Steiblienė, kurios teigimu, komisija negali priimti sprendimo, nes faktus nustatys teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Saulius Pečeliūnas siūlė rekomenduoti V.Tomaševskiui susilaikyti nuo nepagrįstų vertinimų, tačiau kiti komisijos nariai jo neparėmė, nors jis perspėjo kolegas, kad sprendimas „apsiriboti svarstymu“ reikš tiesiog pasėdėjimą ir paplepėjimą.

Šiuo metu Lietuvos teismai nagrinėja bylą dėl gatvių pavadinimų Vilniaus rajone, kuriame nemažą dalį gyventojų sudaro lenkų tautybės žmonės. Vyriausybės atstovas Vilniaus rajone paprašė teismo įpareigoti rajono vadovus pakeisti gatvių pavadinimus rusų ir lenkų kalba į lietuviškus, teismas atstovo prašymą tenkino, bet rajono savivaldybė sprendimą apskundė, todėl galutinis taškas dar nepadėtas.

Seimo ratifikuota Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija bei Tautinių mažumų įstatymas numato galimybę tradiciškai gausiai tautinių mažumų gyvenamose teritorijose gatvių pavadinimus rašyti ir lietuvių, ir tautinės mažumos kalba, tuo tarpu Valstybinės kalbos įstatymas nurodo, kad Lietuvoje viešieji užrašai yra rašomi valstybine, t.y. lietuvių kalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų