REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Danijos ambasadorius Lietuvoje Lauridsas Mikaelsenas trečiadienį pareiškė, kad Lietuva turėtų labai rimtai susirūpinti įstatymo viršenybės ir korupcijos problemomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Įstatymo viršenybės problema Lietuvoje egzistuoja, ir politikai turėtų rimtai ja susirūpinti, jei nori, kad Lietuva būtų konkurencinga. Mes asmeniškai patyrėme, kad Lietuvoje savivaldybė gali nevykdyti Vyriausiojo administracinio teismo sprendimo, ir nesuprantame tokios situacijos“, - Vilniuje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Lietuva pasaulyje: konkurencinga ar nukonkuruota?“ pareiškė Danijos ambasadorius.

REKLAMA

„Įstatymai turi galioti visiems vienodai, ir jūsų užduotis tai garantuoti“, - pažymėjo diplomatas.

Vėliau jis nurodė, kad kalbėdamas apie patirtį, turėjo galvoje Mažeikių savivaldybės sprendimą, kuriuo Danijos ūkininkui Ervinui Nisenui buvo uždrausta plėsti Mažeikių rajone esantį kiaulių kompleksą „Bugenių agro“ Mažeikių rajone.

„Vyriausiasis administracinis teismas labai aiškiai pasakė, kad Mažeikių savivaldybės argumentai buvo nepakankami tokiam sprendimui priimti, tačiau į šį sprendimą niekas nesureagavo. O Lietuvos žiniasklaida apskritai pranešė, kad teismo sprendimas buvo palankus savivaldybei“,- BNS sakė Danijos ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, savivaldybės veiksmai prieštarauja šiuo metu galiojantiems įstatymams, jų argumentai yra neteisėti.

„Tačiau nepaisant teismo sprendimo ir nepaisant to, kad Danijos verslininkas po to pats pasiūlė savivaldybei kompromisą, niekas nesikeičia. Įspūdis toks, kad įstatymai Lietuvoje galioja ne visiems, o tai nėra geras ženklas verslui“, - sakė L.Mikaelsenas.

Jis taip pat teigė apie šias problemas informavęs visus Lietuvoje reziduojančius užsienio diplomatus.

L.Mikaelsenas taip pat teigė, kad Lietuvos konkurencingumui kenkia korupcija.

„Lietuvos premjeras teigia, kad problema yra ne korupcija, o korupcijos suvokimas, tačiau suvokimas neatsiranda iš niekur. Aš kasdien gaunu Lietuvos spaudos apžvalgas ir iš jų aiškiai matyti, kad korupcija Lietuvoje nėra vien suvokimo problema“, - sakė L.Mikaelsenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, korupcijos suvokimas atsiranda iš spaudos ir iš patirties, todėl lietuviams reikia labai pasistengti, kad ši problema išnyktų.

„Lietuvos potencialas labai didelis, tačiau šias dvi problemas reikia panaikinti, jei jūsų šalis nori būti konkurencinga“, - pažymėjo L.Mikaelsenas.

Tarptautinės organizacijos „Transparency International“ pernai rudenį paskelbtais duomenimis, 2007 metais korupcijos suvokimo indeksas Lietuvoje buvo 4,8 - toks pat kaip 2001, 2002, 2005 ir 2006 metais.

Tarp 180 valstybių Lietuva pernai buvo 51-a ir nepateko tarp šalių, kurios sugeba pažaboti korupciją (daugiau nei 5 balai).

Premjeras G.Kirkilas viešai kritikavo šiuos rezultatus, teigdamas jog jie neatspindi realios situacijos ir tvirtindamas, kad Vyriausybė dirba skaidriai.

2006 metų rudenį Vyriausybės vadovas buvo pažadėjęs atsistatydinti, jei korupcijos suvokimo indeksas Lietuvoje per metus nepagerės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų