REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės strateginio planavimo komitetas pritarė istorinio vaidybinio filmo „Žalgiris – Geležies diena“ kūrimui.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės patvirtintoje Lietuvos Tūkstantmečio programoje yra numatyta priemonė „Istorinio kino filmo sukūrimas ir pagaminimas“. 2006 m. liepos mėn. Istorinio filmo sukūrimo ir pagaminimo projektų vertinimo komisija iš dešimties pateiktų scenarijų išrinko du geriausius: UAB „Lietuvos kino studija“ projektą „Margiris“ (rež. Šarūnas Bartas) ir VšĮ „Studija 2“ projektą „Žalgiris – Geležies diena“ (rež. Raimundas Banionis).

REKLAMA

2007 m. Krašto apsaugos ministerija įtraukė į Žalgirio mūšio 600 m. jubiliejaus minėjimo priemonių planą istorinio filmo „Žalgiris – Geležies diena“ sukūrimą. Todėl Vyriausybės strateginio planavimo komitetas siūlo Istorinio filmo projektų vertinimo komisijai paskelbti nugalėtoju projektą „Žalgiris – Geležies diena“ – taip bus suderintas istorinio filmo, skirto Lietuvos vardo tūkstantmečiui, ir istorinio filmo, skirto Žalgirio mūšio 600 m. jubiliejaus minėjimui, sukūrimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalgiris – Geležies diena“ yra epinė drama, skirta vienam svarbiausių, lemtingam Lietuvos istorijos epizodui – Žalgirio mūšiui, kuriame jungtinė Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė nugalėjo Kryžiuočių ordiną. Scenarijuje atspindėti įvykiai atskleidžia vieno audringiausių Lietuvos valstybės kūrimosi laikotarpių dvasią, kai savo jėgas valdovų sostuose išbandė Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas ir būsimas Lenkijos karalius Jogaila.

Pagrindinis dėmesys filmo scenarijuje skiriamas Lietuvos kunigaikščių santykių evoliucijai, atskleidžiamas dviejų asmenybių ir dviejų valstybių suartėjimas, padėjęs sutelkti jėgas lemiamai kovai su grėsminga priešo kariuomene.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Scenarijaus autoriai yra Juozas Marcinkevičius, Marius Daškus ir pats režisierius Raimundas Banionis, istorijos konsultantas – Rimvydas Petrauskas, kino konsultantai – Marijonas Giedrys ir Vytautas Vilimas.

Premjera numatoma 2010 m. liepos mėnesį. Kultūros ir Finansų ministerijos svarstys istorinio filmo „Žalgiris – Geležies diena“ sukūrimo finansavimo klausimą, rengiant 2009 ir 2010 m. valstybės biudžeto projektus.

Užsienio reikalų ministerijos paprašyta derėtis su galimais užsienio parneriais dėl paramos kuriant ir demonstruojant šį filmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų