REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmasis pasaulyje komercinis bioninis rankos protezas laimėjo D. Britanijos Karališkosios inžinerijos akademijos prizą, pranešė BBC.

REKLAMA
REKLAMA

„i-Limb“ bioninis rankos protezas prestižinės šių metų MacRoberto premijos finale įveikė kitus tris pretendentus ir buvo pripažintas geriausiu inžinerijos pasiekimu.

REKLAMA



BBC iliustr.

Nors JAV mokslo ir tyrimų organizacijos yra sukūrusios pažangesnių bioninės rankos variantų, BBC pabrėžia, kad tai viso labo tik laboratoriniai prototipai, tuo tarpu „i-Limb“ jau naudoja daugiau nei 200 rankų netekusių žmonių, tarp jų ir kare Irake sužaloti JAV kariai.

Šį rankos protezą gaminanti britų bendrovė „Touch Bionics“ jį pardavinėti pradėjo praėjusių metų liepą.

Norint naudotis „i-Limb“ protezu nereikia chirurginės operacijos – jis tvirtinamas prie paciento galūnės liekanos, ir mikrokompiuteriu interpretuodamas elektrodais siunčiamus raumenų signalus valdo rankos pirštus. Kiekvienas iš jų turi po varikliuką ir gali būti valdomas atskirai. Be to, nykštys gali būti sukiojamas 90 laipsnių kampu. Toks rankos protezas yra labai tikslus – juo galima rašyti, suimti nedidelius daiktus ar prireikus tvirtai įsikibti.

„Touch Bionics“ šiuo metu tobulina „i-Limb“ ir jau kuria visos rankos bioninį protezą –pasak BBC, jau sukurti riešo, alkūnės ir peties protezų prototipai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų