REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius tikisi dar iki rudens parengti aukštojo mokslo reformos strategiją.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, politinis susitarimas dėl reformos pasiektas, tačiau vis dar neaišku, koks bus reformos modelis, konkreti vizija.

REKLAMA

„Iki rudens, iki biudžeto tvirtinimo, turėtume labai aiškiai pasakyti, kaip ta reforma vyks. Gal kai kam tai nepatiks, bet visi žinos, kuria kryptimi einame. Ir protestuojančiųjų bus mažiau, jei jie žinos, kad skelbiami principai bus pasverti. Tai vienas mano svarbesnių darbų - ne tik kam nors pavesti, bet ir dirbti su dalyvaujančiaisiais, su ekspertais. Turi būti aiški vizija, modelis, o visa tai vėliau turėtų būti projektuojama į reformos planą“, - interviu dienraščiui „Verslo žinios“ teigė A.Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, strategijos rengimo darbai prasidės dar šią savaitę, o į šį procesą bus stengiamasi įtraukti visas suinteresuotas grupes.

„Nuo pradžių keliu sąlygą, kad strategiją rengsime atvirai. Ketiname reguliariai skelbti apie strategijos eigą. Jei ji bus vieša, įtrauksime užsienyje esančius mokslininkus, asociacijas. Kuo daugiau žmonių galės dalyvauti, tuo geriau“, - sakė A.Monkevičius.

Ministras taip pat žada užtikrinti, kad Konstitucijoje įtvirtinta teisė į nemokamą mokslą būtų užtikrinta visiems gerai besimokantiems. Jis pripažįsta, jog Seimui praėjusią savaitę pataisius įstatymą ir leidus aukštosioms mokykloms pačioms spręsti, kiek studentų priimti ir kiek jie turės mokėti už mokslą, visos problemos neišspręstos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klausimų iš tikrųjų lieka. Manau, kad reikės įvertinti šią padėtį. Pavyzdžiui, nėra aišku, koks mechanizmas užtikrins konstitucinę žmogaus teisę studijuoti aukštojoje mokykloje nemokamai, jei jis mokosi gerai, o yra įstojęs į tokią vietą, kur reikia mokėti tam tikrą dalį už mokslą. Konstitucijoje pasakyta aiškiai - gerai besimokantiesiems laiduojamas nemokamas mokslas, taigi jie gali klausti, kodėl jiems netaikoma ši nuostata. Rengiant poįstatyminius aktus reikės išspręsti problemą taip, kad niekam nebūtų bloginamos sąlygos: nebūtų mažinamas prieinamumas, kad gerėtų kokybė“, - kalbėjo A.Monkevičius.

REKLAMA

Seime šiuo metu po pateikimo yra pritarta dviem alternatyviems reformą turintiems įgyvendinti Mokslo ir studijų įstatymo projektams. Vieną jų ruošė konservatorių lyderis Andrius Kubilius bei liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius, kitą - Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Dėl mokslo ir studijų pertvarkos principų dar pernai birželį susitarė socialdemokratų, konservatorių, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio, valstiečių liaudininkų ir Pilietinės demokratijos partijos, tačiau galutinis sutarimas dėl konkrečių įstatymų nepasiektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų