REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio (LPS) Seimui perduota peticija, kuria prašoma kreiptis į Konstitucinį Teismą ir patikrinti, ar Europos Sąjungos (ES) Lisabonos sutarties ratifikavimas Seime, o ne visuotiniame referendume, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, veikiausiai bus svarstoma ketvirtadienį - tuomet ir bus nutarta, ar ji atitinka visus įstatymų keliamus reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo Peticijų komisijos pirmininkės, socialdemokratės Mildos Petrauskienės, pirmasis komisijos posėdis šiuo klausimu veikiausias bus šaukiamas ketvirtadienį. Jame komisija turės apsispręsti, ar peticija yra priimtina nagrinėjimui: jeigu atsakymas bus teigiamas, tuomet peticija turi galimybių atsidurti Seimo plenarinių posėdžių salėje, jeigu - neigiamas, tada peticijos autoriams bus surašytas motyvuotas atsakymas, kodėl jų dokumentas neatitinka teisės aktų keliamų reikalavimų.

„Dažnai žmonės surenka parašus ir vadina tai peticija, bet ne visuomet taip būna“, - BNS pirmadienį sakė M.Petrauskienė.

Tuo metu Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas siūlo šiuo klausimu susitarti tarp parlamento frakcijų ir apeinant Peticijų komisiją iškart rašyti kreipimąsi į KT, kad klausimas būtų kuo greičiau išnagrinėtas.

REKLAMA

„Jeigu iš tikro reikėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, daug greitesnis reikalas - staigiai parašyti kreipimosi nutarimą ir pateikti jį savarankiškai, o tą visą medžiagą tiktai prijungiant prie nutarimo projekto. Nes jeigu pradėsime nuo Peticijų komisijos, tai pirmiausia reikės išsiaiškinti, ar šitas dokumentas atitinka Peticijų įstatymo reikalavimus. Aš jau spėjau pasikonsultuoti su teisininkais: vieni teisininkai sako, kad atitinka, o kiti - kad ne. Kol jie ginčysis ir ginčysis Peticijų komisija tai brangus laikas bėgs. Mano siūlymas yra, jeigu mes iš principo susitarsime, kad tas klausimas vertas KT nagrinėjimo, tai, mano supratimu, reikia eiti tuo kitu keliu, kurį aš išdėsčiau“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė parlamento vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Č.Juršėno nuomone, sąjūdininkų peticija nėra pakankamas pagrindas kreipimuisi į KT, nes Seimas turi neginčijamą teisę ratifikuoti tarptautines sutartis. Ši teisė, Seimo pirmininko nuomone, plaukia iš dviejų šaltinių: pačios Konstitucijos papildymo „Dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje“, kuris buvo priimtas 2004 metų liepos mėnesį, bei referendumo, patvirtinusio Lietuvos pasiryžimą tapti ES nare, rezultatų.

Peticijų komisijos narys, liberalcentristas Jonas Čekuolis BNS pasakojo, jog Lietuvoje peticijos teisė paprastai laikoma teisės aktų leidybos sudėtine dalimi - tai yra žmonės kreipiasi dėl galiojančio teisės akto nuostatos, kuri jų netenkina ir siūlo ją pakeisti - kreipimesi turi būti surašytas ir konkreti pataisa ar įstatymo papildymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia kyla abejonių, ar kreipimasis, kad pats įstatymas (Lisabonos sutarties ratifikavimo įstatymas - BNS) visa apimtimi gali būti peticijos teisės objektu. Čia toksai įdomus atvejis grynai iš juridinės pusės žiūrint, nes sutartis jau yra ratifikuota, pasirašyta prezidento...“, - svarstė politikas.

Tačiau, pasak jo, net jeigu formaliąja prasme Sąjūdžio grupės peticija neatitiktų keliamų reikalavimų, ją gali realizuoti politikai - tai yra siekti, kad Seime būtų atšauktas Lisabonos sutarties ratifikavimo įstatymas, o vėliau skelbtų referendumą.

REKLAMA

Praėjusią savaitę LPS iniciatyvinės grupės nariai Seimo Peticijų komisijai ir prezidentui Valdui Adamkui įteikė peticiją, kuria prašoma kreiptis į KT ir išsiaiškinti, ar ratifikavimo procedūra, kai tarptautinį teisės aktą ratifikuoja Seimas, o ne tauta, neprieštarauja Konstitucijai.

Peticijos autoriai, be kita ko, siūlo KT klausti, ar pačios KT įstatymo procedūros, kurios tarptautinių sutarčių ratifikavimą tikrinti leidžia tik prezidento dekretu arba Seimo nutarimu, neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Č.Juršėno teigimu, šis punktas yra „visiškas nesusipratimas“, nes išeina, kad vienas Konstitucijos straipsnis esą prieštarauja kitam straipsniui. Be kita ko, Seimo pirmininkas priminė, kad Seime yra svarstomos teisės aktų pataisos, kuriomis bus įteisintas individualus konstitucinis skundas, todėl esą daugiau šiuo klausimu diskusijų kaip ir nebereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų